hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴2號情況
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴2號情況

hadboy5 發表於 2024-7-1 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

都係果句,有心做同無心做,成件事已經好唔同
1320 發表於 2024-7-1 14:51 | 顯示全部樓層
2號本來就係幾好用既線, 只係無肉做, 所以公司唔想做
The Designer
 樓主| James116 發表於 2024-7-2 00:25 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2024-7-1 14:51

咪就係唔應該咁
Choi 發表於 2024-7-2 08:13 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2024-7-1 14:51

拉18落嘉亨灣食2咪可以upgrade班客囉
新造的人、如鷹展翅上騰。
castanopsis 發表於 2024-7-2 08:44 | 顯示全部樓層
FS1819 發表於 2024-6-30 06:53
搭咗2號咁多年,我覺得佢星期六、日嘅載客率唔差,尤其東行如果啱船期可以上到好多人,所以我覺得短期做到 ...

唔係未見過多客既2
問題係,拉勻一日唔知有幾多班車做到呢啲客數

一條線既價值係計opportunity cost
即係無咗呢條線,會流失幾多客
以及同一堆車擺去第二度,會唔會做得更多客

碼頭堆線,分工其實做得麻麻地
中環碼頭去銅鑼灣北角,本身有一定需求
只係2要兜金鐘金星,班次又疏,觀感相當一般,真係唔趕時間先會等

一直都覺得
11/15一齊擺三號碼頭,疏車時段開聯合班次
然後用2或者18,砌返條唔經金星,車程快少少既 碼頭>灣北/銅鑼灣/北角
效果會好好多
AtrHenu 發表於 2024-7-2 20:41 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2024-7-2 08:13
拉18落嘉亨灣食2咪可以upgrade班客囉

根本屎水很多年前已經有計劃將18加三車拉去筲箕灣地鐵站做總站替補鴨子,不過鰂魚涌人堅決要$5.2的車落去西灣河電車廠或者金鐘(但2A又補唔到位下)成個計劃就凍過水.
hadboy5 發表於 2024-7-2 20:53 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-7-2 08:44
唔係未見過多客既2
問題係,拉勻一日唔知有幾多班車做到呢啲客數
不過有個尷尬位係補住722功能,唔可以有效率過佢
新巴最興改快少收貴多,其實,2號灣北至銅鑼灣都幾有競爭力,現有路線下,放棄灣仔區果個站,金鐘後直接轉左上告士打道,或者進取D放棄埋金鐘,其實2號總共用幾多部車,假若加三部車俾18,慳到資源多唔多,當年85併529蝕到嘔泡都係咁,而家點解唔可以來多次
Choi 發表於 2024-7-2 23:26 | 顯示全部樓層
AtrHenu 發表於 2024-7-2 20:41
根本屎水很多年前已經有計劃將18加三車拉去筲箕灣地鐵站做總站替補鴨子,不過鰂魚涌人堅決要$5.2的車落去 ...

去電車廠直接搭電車啦
Choi 發表於 2024-7-2 23:28 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2024-7-2 20:53
新巴最興改快少收貴多,其實,2號灣北至銅鑼灣都幾有競爭 ...

唔拉慢反而改快慳車?讓我想起46X
HW8373 發表於 2024-7-3 03:13 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2024-7-2 20:53
新巴最興改快少收貴多,其實,2號灣北至銅鑼灣都幾有競爭 ...

廿年前 2 號就真係同時做到半特快同流水效果
尤其週末真係成架雙層坐滿人飛大坑道天橋
當年加價提速大家未必肯制
但今時今日港島北岸車流速度大家心態可能唔同晒

5-10 年前成日搭 2 號東行
就算嗰陣取消咗 18 未開返都唔見得 2 號多客
無論非繁定繁時都係同 5B 11 25 26 E11 或者西隧車完全同步到維園
2 號起碼去到銀幕街打後先有人落車

既然中環金鐘電車路搭 18 23 722 無論速度、班次、覆蓋面、客量都幾乎好過 2 號
倒不如 2 號用返 5 年前社會運動封路走線,中環碼頭直去灣仔北再直出炮台山
當年搭過其實全車滿晒都係半個鐘左右去到則魚涌太古
呢種速度就算加價去到 18 甚至 722 級數都唔過份
縮走浪費時間又無客路段整體開密少少重好
1344 HV4841 9037 HW8373 32103 MIG4760