hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議城巴 77 東行改經東區走廊,99 東行改經怡和街 ...
開啟左側

建議城巴 77 東行改經東區走廊,99 東行改經怡和街

10598C 發表於 2024-7-12 06:41 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2024-7-11 19:31
其實依家個問題唔係D線點改
而係有無咁大市場去JUSTIFY去改
大到係巴士同MTR各自都有數圍

簡單講咪即係醫返都嘥醫藥費
77 係就係無炮北包袱,但一來田灣問題樓主改東行都有闖關成份,二來唔平衡走線向來例子唔多,搞咁多慳一部車的話,如果巴士公司想減車隨便都減到部

77 注定繼續做雙頭龍流水線,做二奶執 2A 38 口水尾,加上無鐵路鬥
99 改慢連僅有嘅客都趕走埋俾條鐵,條線入鴨島都唔知仲有咩用

城記以往太多一邨一線,近年重組方案都係左拼右拼夾埋一條
九記就索性將啲線陰到兩味,都唔夠客就手起刀落斬咗去,寧願 keep 主線係到叫班客善用轉乘
kay 發表於 2024-7-12 07:14 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2024-7-12 06:41
77 係就係無炮北包袱,但一來田灣問題樓主改東行都有闖關成份,二來唔平衡走 ...

所以依家除左快定慢
其實條線長遠死唔去
就自然要塞更多功能落去

利東計全日自己站頭開車都得返98
91代左94 94X
99代左96
90將會代埋97
個問題係西邨大街直出市區得返592

世界很簡單 人類很複雜
Ravenclaw 發表於 2024-7-12 10:28 | 顯示全部樓層
789時代多人用系因為8P同8都唔停馬師道...

除非2A同2X都飛起呢個站,否則唔見得77會做到789果種效果...

不過咁,我相信等你條77既人數應該會多人過相當年等 "新巴19" 去筲箕灣既
 樓主| 2076 發表於 2024-7-12 17:46 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2024-7-11 18:21
今次無上RPP唔係想改快77,係直頭開條田灣至銅鑼灣嘅車,2A加班兼拉部分班次去筲箕灣殺咗條77。

77改快 ...

加密 2A 殺 77 太離譜,點有可能上到 RPP。加密 2A 根本遲一兩年就收返。

另外,77 改快的話,的確,諗漏左呢一點。77 停返黃竹坑下面,99 飛橋,咁樣其實鴨島去炮北對比停黃竹坑橋下面加堅拿道西同皇室堡,真係幾乎沒有差距,利東出銅鑼灣的競爭力又進一步上升。77 同時食返少少黃竹坑收工特快去 QB 太古的客仔,成個重組好睇好多。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-7-12 17:56 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-7-11 19:31
其實依家個問題唔係D線點改
而係有無咁大市場去JUSTIFY去改
大到係巴士同MTR各自都有數圍

在巴士公司立場,改線如果可以節省成本的同時,搵到新客,舊客又唔走的話,已經好值得去做。

77 99 重組,正正做到呢一點。77 就算飛走銅鑼灣炮北,原有的客仔都會原封不動落晒去 38。至於 SOGO 向東的客,都會落返晒 2A / 99。但係重組可以搶到南區去東區嫌慢走去 MTR 的客仔,亦都搵到堅拿道西特快 QB 耀東的新客。如果配合 77 黃竹坑唔飛橋,改由 99 飛橋,鴨島去東區就算行 SOGO 都唔會慢過而家,咁樣 99 又唔會走客,黃竹坑收工客又有特快去 QB 耀東,搶返 MTR 客仔。仲有一個好處,香隧口有快車直去 QB,其實對轉乘客都相當吸引,海怡 / 華貴 / 華富 / 置富 同樣受惠。

最重要一點,就算重組之後搵唔到新客,但 77 可以慳到一車,都有著數。仲未計夜晚去東區,本身 99 近乎做唔到有銅鑼灣客上車去東區,重組之後,77 同 99 / 2A 各有自己市場,可以善用晚間運載力,同時令到 77 99 在銅鑼灣都有功能,而唔係好似而家咁樣得 77 有用。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-7-12 18:00 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2024-7-12 06:41
77 係就係無炮北包袱,但一來田灣問題樓主改東行都有闖關成份,二來唔平衡走 ...

田灣出銅鑼灣,去田灣街完全係合理選項...... 冇理由硬食 77 貴車而唔搏等到 72 平車。至於唔平衡,銅鑼灣都一堆,107 / 171 南北行已經差左成個銅鑼灣。

慳一部係好處,upgrade 時代廣場去東區客仔又係好處,加快車程搶 MTR 客又係好處。77 同 99 兩條線,邊條做雙頭龍流水根本冇分別。

上面都有指出,如果配合埋 77 黃竹坑行下面,99 飛橋,99 東行改行 SOGO 真係近乎冇慢到,完全有誘因去做。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2024-7-12 18:03 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2024-7-12 10:28
789時代多人用系因為8P同8都唔停馬師道...

除非2A同2X都飛起呢個站,否則唔見得77會做到789果種效果...

本身 99 係冇客銅鑼灣上車,變左 77 就會有,其實每有一個客在堅拿道西上 77,城巴都係賺多左錢,何樂而不為? 呢個重組本身已經慳到一部車。只要 99 唔大跌客,其實都有著數。

789 效果好,77 的去 QB 的觀感完全唔會差過 789。
抗議962B重組
還我962全日服務
kay 發表於 2024-7-12 19:12 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2024-7-12 17:56
在巴士公司立場,改線如果可以節省成本的同時,搵到新客,舊客又唔走的話,已經好值得去做。

77 99 重組 ...

今時今日都唔係啦
成個區拉勻蝕錢就無情講

睇返今年南區份rpp
有減無加都可以上會
完全係投資者心態做巴士
揾唔到食只會想辦法離場
離唔到場就減少成本

同路線建議質素無關
而係個區揾錢能力由天堂跌落地獄

真係掂當年中巴都唔會同你太過hea做南區
依家城巴比當年係更hea
 樓主| 2076 發表於 2024-7-12 19:43 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-7-12 19:12
今時今日都唔係啦
成個區拉勻蝕錢就無情講

係啊,離唔到場就減少成本呢個 point 係城巴做港島區的心態,所以 77 99 都離唔場,就減少成本踢 77 上東廊減一部車都好...... 出少一部車其實都減少到 77 的 10% 營運成本,都唔係差。
抗議962B重組
還我962全日服務
brianso198 發表於 2024-7-12 19:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-7-12 17:46
加密 2A 殺 77 太離譜,點有可能上到 RPP。加密 2A 根本遲一兩年就收返。

另外,77 改快的話,的確,諗 ...

個個拎住田灣無車去銅鑼灣同銅鑼灣少左架車去英皇道同耀興道呢個理由將成個建議推倒
想咁做係唔意外

不過果期做38/42+96/99係太多