hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴81K減班
開啟左側

[服務調整] 九巴81K減班

Peter03145212 發表於 2024-7-11 18:40 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-7-11 18:38
本身呢 2 條線都係死路一條架啦

好在當年區會唔比 85B 拖埋 85 兜顯徑否則萬劫不復

286M都有嘅,不過係地區人士要求,不過又係運輸署唔俾
KE7066 發表於 2024-7-11 18:46 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-11 16:31
有無諗過“密車吸/留客”好可能係迷思?
巴士點密都唔夠鐵路小巴黎,又唔見巴士無得做?

有啲線唔需要靠密去做
唔等於所有線都係
成件事唔可以 out of context 咁討論然後就直接話係迷思

Togepi 發表於 2024-7-11 19:07 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-11 16:31
有無諗過“密車吸/留客”好可能係迷思?
巴士點密都唔夠鐵路小巴黎,又唔見巴士無得做?

呢套肯定適用於部份路線
就以81K做例子, 開15分鐘一班甚至更疏, 喺沙乙博等得車嚟已經行到瀝源/沙市

開密啲喺呢個情況下絕對唔會吸唔到客(given that 本身係有需求)
中五嘅小刺蛋 ;p
s3n370 發表於 2024-7-11 19:25 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2024-7-11 10:46
有啲線唔需要靠密去做
唔等於所有線都係
成件事唔可以 out of context 咁討論然後就直接話係迷思

交通嘅需求彈性低。
密車吸客嘅前提係供應遠少過需求,例如中巴年代開唔足車。

原文講緊路線合併vs削班。呢D因素响需求下滑緊,又或者供應大增(即係有新鐵路通車)嘅路線唔存在。
s3n370 發表於 2024-7-11 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2024-7-11 11:07
呢套肯定適用於部份路線
就以81K做例子, 開15分鐘一班甚至更疏, 喺沙乙博等得車嚟已經行到瀝源/沙市

同意短途駁腳要開得密先至有吸引力。

不過考慮埋今日香港巴士得兩度門嘅設計,
做呢堆停站都搞一兩分鐘,上佐車隔幾分鐘落車嘅客,
對81K一類做極短途都唔想行,又兼做遠路D嘅客其實唔太理想。
你話雙層一日唔知柯打幾多條線就話難搞。
211 273呢堆線嘅單層車本身就係少數民族,又係專做短途,
唔係太明點解唔訂三門車。
三門車少堆凳,行其他少客線都未必怕唔夠凳坐啦。

不過其實呢堆短途線就算無鐵會搶,
甚至會隨住人口老化更加多人會揀搭車,其實都唔係無隱憂。
由半山自動扶梯起,到大量天橋電梯升降機塔工程,
甚至地鐵舊日就咁响站上面整出入口就算,
今日一通車就起到八爪魚咁,
基本上係想將你講呢類合理步程可達,
而又體格/狀態上行得到嘅都唔好上車,留番俾唔太行到/去遠路嘅客搭車。
sunhoo 發表於 2024-7-11 20:09 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-11 19:25
交通嘅需求彈性低。
密車吸客嘅前提係供應遠少過需求,例如中巴年代開唔足車。

如果唔考慮不同交通選項之間嘅競爭,咁交通本身確實需求彈性唔大。但係有競爭就唔同,呢個彈性就變得可觀。同埋,即使巴士密度永遠無得同鐵鬥,只要班次合理,仍然相比班次過疏嘅情況,可以儲到多些熟客。巴士密度已經合理之下,再繼續加密,就唔會再有幾多新客。
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
s3n370 發表於 2024-7-11 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層

sunhoo 發表於 2024-7-11 12:09
如果唔考慮不同交通選項之間嘅競爭,咁交通本身確實需求彈性唔大。但係有競爭就唔同,呢個彈性就變得可觀 ...

講到明“吸客/留客”就梗係有競爭。

你呢個論據要成立,係競爭對手除佐班次,
行車時間、穩定、便捷等等嘅基本因素加埋唔差太遠。
問題返返去基本,條線班次可以大削甚至諗合併,
有邊條嘅基本因素唔輸先,
係D客見隔離快靚正,轉哂軚支持唔住先至減。

調番轉,好多定線靚嘅線就算疏都有本事做得大,
更加證明佐班次嘅實際影響力响云云眾條件下係相當薄弱。
sunhoo 發表於 2024-7-11 21:36 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-11 21:15

的確唔係首要因素
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
1181174166 發表於 2024-7-11 22:20 | 顯示全部樓層
好簡單一個問題
密車線落一格同疏車線落一格邊個可觀啲?

而點解要緊張慳唔慳到車?
KE7066 發表於 2024-7-12 00:03 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-7-11 21:15

知道 38 42 大家鬧唔少
但偏偏人哋係成功例子嚟
唔存在搞重組就代表本身組線無得救

非繁減到車又維持到合理水平
對置富而言谷密咗
埋單城巴自己都話客量上升
聽聞置富平均入座率係明顯高咗