hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴即時起停購柴油巴士 預計以 7:3 比例購入氫巴及電巴 ...
開啟左側

城巴即時起停購柴油巴士 預計以 7:3 比例購入氫巴及電巴

3ASV174 發表於 2024-7-24 22:07 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-7-24 19:48
買起間巴士公司,再搵佢黎買自己生產嘅車做演示,都幾揼本下啫。

就算搵番成個世紀前通用汽車買起美國各 ...

有幾難明
800 萬賣一部車,換車潮 1000 部已經 80 億
部車玩 10 年收檔即係每 10 年 160 億賣車生意
城巴仲要本身賺錢
買車買到蝕都係左右手

仲有現時氫氣喺煤氣度抽出嚟
煤氣本身就係化石燃料生產
差在漢思喺唔喺埋條供應鍊入面
如要討論,請先自貼差餉單一次
s3n370 發表於 2024-7-24 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2024-7-24 14:07
有幾難明

城巴永遠都有錢買貴車就係。

現實上氫巴貴傳統柴油巴近三倍,貴電巴一倍兼且維修保養一定貴過純電巴。
剩係呢點已經食佐一大截利潤。城巴賺少佐無咁值錢唔通又唔駛計咩。

相反,氫巴食政策市又唔係多選擇,威記坐响度點都佔到一定市場,
到時城巴又唔係佢手,點蝕話知佢啦。
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-24 23:16 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-24 19:48
買起間巴士公司,再搵佢黎買自己生產嘅車做演示,都幾揼本下啫。

就算搵番成個世紀前通用汽車買起美國各 ...

新能源新技術要有人買
最簡單直接咪自己有方法直接演示,吸引中外買家

氫能相當戰略性,唔少國家都有資助本土發展
可靠性同價錢啱嘅可以賣去同中國關係好嘅國家
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-24 23:17 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2024-7-24 22:07
有幾難明

800萬都係listed price呃政府funding啫
咪又係問阿媽買,左手交右手
技術改進同大量生產自然可cost down
s3n370 發表於 2024-7-25 00:06 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-24 15:16
新能源新技術要有人買
最簡單直接咪自己有方法直接演示,吸引中外買家

展示都唔駛買起間公司架,之前大把樣版車咪半賣半送甚至借俾巴士公司都有

當年唔同廠嘅柴油車就話唔係是必要買,今日氫巴食正政策市,仲有政府出錢。
為賣車搶市佔要食巴士市場被鐵路蠶食,
同埋過後幾大機會無政府資助嘅灰犀牛,可能真係下緊盤好大嘅棋啦
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-25 00:13 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-25 00:06
展示都唔駛買起間公司架,之前大把樣版車咪半賣半送甚至借俾巴士公司都有

當年唔同廠嘅柴油車就話唔係是 ...

入氫運作麻煩,就算半賣半送都未必有人要
就算半賣半送咪一架兩架,唔會有咁多架同時運作有大量數據
(以我所知 hydrogen fuel cell stack個variation例如voltage degration可以好大,得一兩架係試唔出啲乜)
自然top-down控制比較好

而R&D亦可直接收集返營運經驗去改良,比由潛在顧客提供回饋直接
s3n370 發表於 2024-7-25 00:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-24 15:17
800萬都係listed price呃政府funding啫
咪又係問阿媽買,左手交右手
技術改進同大量生產自然可cost down

氫燃料電池貴在用好很多貴金屬。
而電池雖然都要稀土,但研究同替代物料都多好多。
成本要跌都係純電跌快D
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-25 00:32 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-25 00:23
氫燃料電池貴在用好很多貴金屬。
而電池雖然都要稀土,但研究同替代物料都多好多。
成本要跌都係純電跌快 ...

其實係R&D貴,畢竟技術未完全成熟秒秒鐘一大堆engineers計緊人工做緊嘢

攤分開發成本就好甘,所以大部份有政府資助

s3n370 發表於 2024-7-25 02:37 來自手機 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-24 16:13
入氫運作麻煩,就算半賣半送都未必有人要
就算半賣半送咪一架兩架,唔會有咁多架同時運作有大量數據
(以 ...

就係有政策扶持,先至唔駛半賣半送,仲可以大額補助。
你睇食環都試氫燃料電池車。
但係own埋巴士公司,集團就要食埋營運嘅虧損同風險
你仲話技術唔穩定,咁就真係恭喜定先。
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-25 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-7-25 02:37
就係有政策扶持,先至唔駛半賣半送,仲可以大額補助。
你睇食環都試氫燃料電池車。
但係own埋巴士公司, ...

以氫能戰略性嚟講,好似上次hybrid咁行程序需時太久,做唔到time to market,數目唔會太多,而且欠缺彈性
商業世界速度從來都係市場主導由下而上係最快,政府帶頭大概仲檢視緊等緊修例喺皇崗封塵等開綠燈修曬例先過關再慢慢測試驗車,而唔係而家過埋隧道