hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴即時起停購柴油巴士 預計以 7:3 比例購入氫巴及電巴 ...
開啟左側

城巴即時起停購柴油巴士 預計以 7:3 比例購入氫巴及電巴

s3n370 發表於 2024-7-26 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

s20131417 發表於 2024-7-26 03:43
上面的,小弟係講緊氫巴點解會咁貴(相對於電巴)。

兩款車都只係造佐一架俾城巴,照計造一架貴D嘅效應係兩邊一樣
s20131417 發表於 2024-7-26 23:34 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-26 16:26
兩款車都只係造佐一架俾城巴,照計造一架貴D嘅效應係兩邊一樣

個人唔太肯定8910嘅單價係幾多,但至少估計應該比架氫巴要低一截
簽名被屏蔽
cruisesnet 發表於 2024-7-27 09:16 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-25 04:23
唔係氫能自己掂唔掂
係要同其他國家/公司嘅發展鬥快去搶佔世界市場
做唔到氫巴界Tesla都要做BYD

一早講左紅巴就係SHK ATM/免息財仔, 蝕既當利息,只要唔爆蝕就得。
s3n370 發表於 2024-7-27 16:37 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2024-7-27 01:16
一早講左紅巴就係SHK ATM/免息財仔, 蝕既當利息,只要唔爆蝕就得。

稍為留意財經動態嘅都唔會講得出呢D說話。

就算貪間公司嘅現金存款/現金流,
點都要買買賣賣整色整水印下公仔紙派息自肥甚至拆骨先至拎得到。

新地睇中九巴車廠地皮嘅發展潛力,不嬲都係公開嘅秘密。
而論財務新地嘅財務狀況不嬲都好過九巴。剩係租金收入係載通嘅N倍計。

新地不嬲都無乜呢D抽水嘅動作之餘,九巴要私牌唔行大欖、
甚至屯赤通車成抽線唔行大欖,擺明“斷新鴻基財路”嘅事都做得出,
真係當九巴/載通提款機都唔會咁啦?
PatPatLeo 發表於 2024-7-27 22:42 | 顯示全部樓層
s20131417 發表於 2024-7-26 23:34
個人唔太肯定8910嘅單價係幾多,但至少估計應該比架氫巴要低一截

8910 係560萬,等於氫巴7折
cruisesnet 發表於 2024-7-28 18:32 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-27 16:37

唔係話你講果d財技,而係講穩定而又低成本既現金流, 一個inter companytransfer已經做到。
地皮發展都係近三十年既事。SHK入注九巴左幾耐?
s3n370 發表於 2024-7-28 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層

cruisesnet 發表於 2024-7-28 10:32
唔係話你講果d財技,而係講穩定而又低成本既現金流, 一個inter companytransfer已經做到。
地皮發展都係近 ...

就算唔計兩間公司條數係獨立唔可以隨便過,
講到舊錢擺响度任你用,唔駛還唔駛找街數咁

載通車費收入現兜兜,找供應商數有數期,就話責住舊現金多幾個月。
而盤生意run佐咁多年咪一樣月月有數找,頂多收果幾厘息。

租賃收入一樣現兜兜,仲要坐住租戶按金上期,條數仲大坐得仲耐。
s20131417 發表於 2024-8-3 01:57 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-7-27 16:37

咁始終長勝都係想sell「屯赤特快」呢個concept,捨大欖又唔係無原因嘅,至少可以避開屯公塞車日常
簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2024-8-3 09:35 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2024-7-24 21:49
香港思維太簡化電車做 環保
對一個已發展城市嚟講,zero emmission已經對改善空氣污染有好大幫助
不過連 ...

香港個2050既net zero target,從來都唔係講緊空氣污染
而係講緊減carbon emission,去減緩氣候變化

呢個亦係點解城巴個"zero"好有問題
如果氫氣來源,仍然係天然氣整出來既灰氫,咁有乜嘢意思?

當然
香港仍然依賴天然氣發電既情況下,電車都唔係零

但要留意兩點——
1. 香港本身電網有三成核能/可再生能源
2. 就算用天然氣,電廠發電>電池,遠比 天然氣>氫>巴士電池,來得efficient

變相以減碳角度而言,電車遠比氫巴有效
灰氫+氫巴,連好唔好得過普通柴油巴士,都成疑問

我明白所有技術總有R&D既過程
氫能個願景,會係 可再生能源>綠色氫氣>氫能巴士
但城巴從來無解釋過氫氣來源既問題,"綠氫"避而不談,連預計時間表都無
都幾有理由相信,今日買返來既氫巴,分分鐘去到壽命大半,都仍然會繼續用灰氫行
咁點justify 氫電7:3比?對net zero有何幫助?
實在難以令人信服
clivetock 發表於 2024-8-3 12:01 | 顯示全部樓層

近排開始有傳媒出文質疑城巴背後動機,之前都見過有文章話應該優先發展電車(例子),唔知係咪背後有勢力想做嘢
當然唱好嘅都唔少