hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [資料題]啟德巴士勢力圖
開啟左側

[其他] [資料題]啟德巴士勢力圖

kay 發表於 2024-7-27 15:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

耐唔耐都有人講下啟德巴士服務而且亦係其中一個城巴重點區
所以搵到資料分析去到每一棟樓或屋苑
就更能理解勢力

中原地圖已經倒左2021年資料落去
唔洗自己去砌data set
所以就用呢個做例子

2016年
以上班計
公區都有3至5成巴士客
當時巴士服務都有返咁上下
反而呢個時候已經有雙位數百分比話自己搭港鐵返工

2021年
公屋區整體都有跌幅
但依然有一定水平
反而城巴主打既沐安街
係交唔到功課

當年九巴一度都想攻入去沐安街
其實依家睇唔攻入去未必壞事
攻入去都係比人轉車去跑道區
去市區攻入去就無謂

而且睇到私樓客有自己一套
如果私樓同公屋個差異無咁大
應該可以支持更多巴士服務
或者唔駛不斷減班
多行不義必自斃
tt777 發表於 2024-7-27 15:51 | 顯示全部樓層

依家好難做,依家私樓就算開賣都賣唔哂,even賣唔出,就算入伙都好難support到多D巴士。

依家D發展商又唔投地,買咗又唔想起住,更加有D起起吓突然話停工唔起住。
依家經濟樓市咁低迷,私樓區變數太多,對巴士公司而言(特別係城巴)係高風險投資,
反而公/居屋區會比私樓區好做好多,至少公/居屋居民本身極需要利用巴士出入,
同埋區內人口穩定好多,始終大把人等上公屋,

而私樓區未必係( e.g. 一棟200伙私樓買得唔夠100伙 / 成個區突然停工唔起住,結果D巴士蝕到飛起,因為唔夠客support),
如果已入伙户唔多隨時開條小巴/叫班人自己揸車好過,
唔大搞咁多巴士線唔係冇原因。

你睇吓20X/22S到依家開唔到,同埋20A拉咗入跑道區客量增長綬慢就知難做。

同埋十四鄉又係同樣道埋,581/582/287可以提早開都係因為西沙Go Park,
D 樓一直未起完變相D出市區路線一直開辦無期。

teddybus 發表於 2024-7-27 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層

Deleted as stated in #11

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
JX9097 + 1 畀人柴台喇陰__公

查看全部評分

ccicoltd 發表於 2024-7-27 17:09 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2024-7-27 16:53
有冇坑口睇?應該更加吸睛

自己另行開文好不好。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
Togepi 發表於 2024-7-27 17:35 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2024-7-27 16:53
有冇坑口睇?應該更加吸睛

唉呀唔好引戰啦
你咁咪同隔離班坑口一樣
中五嘅小刺蛋 ;p
teddybus 發表於 2024-7-27 17:43 來自手機 | 顯示全部樓層
ccicoltd 發表於 2024-7-27 17:09
自己另行開文好不好。

You gonna teach me how to check, then I would start a new thread
GK9509@39A 發表於 2024-7-27 17:52 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2024-7-27 17:43
You gonna teach me how to check, then I would start a new thread

奉旨?
不過你點都啱嘅,唔通人地錯咩
請讓座予同行啲小孩及長者
yclam 發表於 2024-7-27 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層
我覺得對九巴而言,承啟道以南有5D(以至日後25)插旗已經心滿意足了。沐安街果頭咁近啟德站,特登兜入去都係無意思。跑道方面,九巴又有5R插旗,至於5R會否變常規線,便要睇跑道區啲樓入伙後嘅需求。
ccicoltd 發表於 2024-7-27 18:11 | 顯示全部樓層

樓主懂,問他,不要問我。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
neoplan720p 發表於 2024-7-27 18:13 | 顯示全部樓層

they why don't you just shut the suck up?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。