hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 香港快運復辦日本廣島航線
開啟左側

香港快運復辦日本廣島航線

5504~NK3640 發表於 2024-8-29 14:23 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

11月1日復辦

香港出發(逢星期一/三/五) UO822
HKG 0915 - HIJ 1330

廣島出發(逢星期一/三/五) UO823
HIJ 1440 - HKG 1800

對比台灣/韓國嘅機場,香港仲有以下嘅日本二/三線航點未有直航:
AOJ 青森 (KE, BR(10月開線))
MYJ 松山 (7C, BR)
OKJ 岡山 (IT)
OIT 大分 (7C, TW)
SDJ 仙台 (BR)
KMQ 小松 (BR)
KKJ 北九州 (KE)
KIJ 新潟 (KE)
FSZ 靜岡 (7C)

其實香港人咁鍾意去日本,開下呢啲二/三線航點話唔定真係吸引到客,就算係暑假限定都好

mattwong09 發表於 2024-8-29 19:19 | 顯示全部樓層
開呢啲二/三線機場航線嘅最大障礙,在於日本當地無足夠人手同燃料處理國際航班
支持1/2A代車行走觀塘線
 樓主| 5504~NK3640 發表於 2024-8-30 00:55 | 顯示全部樓層
mattwong09 發表於 2024-8-29 19:19
開呢啲二/三線機場航線嘅最大障礙,在於日本當地無足夠人手同燃料處理國際航班
...

我個人都係覺得事在人為,尤其是各市政府想振興經濟,就算唔開到1 Daily都可以接受。
呢啲port本身都有inland flight,而且其他國際線去呢啲細port都唔係日日有機飛,總有協商空間。
Fuk19805 發表於 2024-8-30 08:39 來自手機 | 顯示全部樓層

5504~NK3640 發表於 2024-8-30 00:55
我個人都係覺得事在人為,尤其是各市政府想振興經濟,就算唔開到1 Daily都可以接受。
呢啲port本身都有inl ...

其實香港人又唔係真係好受落去呢啲細城市,係咪真係做得住都係問題;如果有A220-100呢啲細機可能會好啲做
clivetock 發表於 2024-8-30 09:20 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-8-30 08:39
其實香港人又唔係真係好受落去呢啲細城市,係咪真係做得住都係問題;如果有A220-100呢啲細機可能會好啲做 ...

呢啲細城市又未至於冇人去,但日本無論火車/巴士/自駕都咁方便,group 埋啲客落大線可能好過開一大堆線將啲客打到散哂,尤其如果開唔到 daily 啲人就唔到請假又唔會考慮搭
sunhoo 發表於 2024-8-30 11:18 | 顯示全部樓層
https://mp.weixin.qq.com/s?src=1 ... 2hvQMKqHk&new=1

呢篇文話日本細port恢復國際綫嘅樽頸係地勤
任何變動都會破壞得來不易的生態平衡
DIH 發表於 2024-8-30 12:45 | 顯示全部樓層

請參閱下列資料:
1. https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... C%E5%88%97%E8%A1%A8
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Fi ... %89%80%E5%BE%97.png (取自上文英文版)

按資料(1),若計全縣GDP總值,撇除可從鄰近大機場進入,香港下一步應該去靜岡、宮城,但靜岡行程上都可以搭配名古屋或東京,所以我認為仙台值得做,睇GBA造化喇。

按資料(2),計算人均GDP,則應該開拓北陸市場,飛小松或富山,方便前往立山黑部及附近各溫泉,而且金沢富山都有返咁上下規模可以shopping。
Fuk19805 發表於 2024-8-30 13:33 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2024-8-30 12:45
請參閱下列資料:
1. https://zh.wikipedia.org/wiki/%E ... C%E5%88%97%E8%A1%A8
2. https://en.wikipedia ...

另一個問題係HX同UO(UO勁啲)比較踱縮,唔想crew過夜,東京以北其實都難做到turnaround,所以佢哋都唔想做東北
IG: saltfish_transport
limited 發表於 2024-9-6 20:13 | 顯示全部樓層
Fuk19805 發表於 2024-8-30 13:33
另一個問題係HX同UO(UO勁啲)比較踱縮,唔想crew過夜,東京以北其實都難做到turnaround,所以佢哋都唔想 ...

HX 札幌 Winter schedule 開返每日一班, 不過對家 3 daily
如果以A330做標準配置, 應該揀開函館機會大過仙台
函館做到滑雪客+部分用JR遊東北客, 條件係容許與NRT/CTS open jaw 玩
Waiyin12 發表於 2024-9-7 02:08 來自手機 | 顯示全部樓層

DIH 發表於 2024-8-30 12:45
請參閱下列資料:
2. https://en.wikipedia ...

靜岡(唔計伊豆半島)其中一個問題係 JR 東海無任何包東海道新幹線的 JR Pass,名古屋 / 東京出入都好,一係就要比貴價逐程買飛(仲要一個鐘得一班 Hikari、兩班 Kodama…),一係就要慢碌普通列車(連快速都無)

香港人就算飛名古屋,去北陸 / 飛驒高山地區都應該普遍過去靜岡市

仙台可以東京出入,買 JR 東北地區/南北海道 Pass;北陸不論係東京、大阪、名古屋出發,都有相應 JR Pass 可以用,部分甚至包埋上立山黑部