hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門54區巴士路線招標風聲
開啟左側

[小道消息] 屯門54區巴士路線招標風聲

JC8385 發表於 2019-1-5 08:37 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-1-5 04:19
要玩競爭不如唔好搞專營權, 改曬做紅 van 模式自由定價走線, 夠曬競爭未 ?巴士就好似d公海紅 van 線鬥搶 ...

招標嘅214咩價位
內定嘅213D又咩價位先

而且招唔招標都係收車架啦
CK4013 發表於 2019-1-5 10:32 | 顯示全部樓層
要玩競爭不如唔好搞專營權, 改曬做紅 van 模式自由定價走線, 夠曬競爭未 ?巴士就好似d公海紅 van 線鬥搶 ...

完全唔明你既講緊乜
唔通962系俾九巴做就唔駛入屯門公路轉車站?

962系如果唔係城巴做係九巴
會有962C 962E 962P 962S呢埋線嗎
同埋車費已經明顯到競爭既好處

因為平左仲可以出到銅鑼灣

Uh jjuh myun (左右為難)
ADS@81K 發表於 2019-1-5 11:51 | 顯示全部樓層

屯門區引入競爭先係好事
尤其係黃公司本身定價低過九公司
呢次投標你估九公司夠唔夠膽用翻960個價投灣仔條線?
九公司cap水cap足咁多年
無論係九公司定其他公司中
定價都好大機會俾同區路綫低
如果係黃公司中嘅話
仲可以用BBI做大屯門區個網絡
點睇都係有利。
反正我就等睇成個大西北仲有無咁多綫俾九公司收車。

tunghang 發表於 2019-1-5 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

ADS@81K 發表於 2019-1-5 11:51
屯門區引入競爭先係好事
呢次投標你估九公司夠唔夠膽用翻960個價投灣仔 ...

價錢未必低過同區路線,但有機會提供限期優惠
Handsome 發表於 2019-1-5 12:22 來自手機 | 顯示全部樓層

咪就係有競爭先有進步,城巴有962鬥,九巴先至咁進取經營960/961;有930X出現,九巴先至積極做好934。至於其他屯門線,不如聽吓其他住屯門師兄師姊嘅意見喺咪足夠。
Breadd18 發表於 2019-1-5 12:56 來自手機 | 顯示全部樓層
屯門區引入競爭先係好事

城巴做大咗 碼頭、青公都可以受惠 BBI玩埋回贈就更加好
HS1588 發表於 2019-1-5 16:35 | 顯示全部樓層

CK4013 發表於 2019-1-5 10:32
完全唔明你既講緊乜
唔通962系俾九巴做就唔駛入屯門公路轉車站?

962 系堆全日線入屯轉係無乜異議
但早繁堆分支入埋去爭客已經係競爭下既惡果
如果唔係點解係得九城堆早繁過海線條條都要入轉車站 ?
而 252X 267X 呢堆又唔洗 ?

一路以黎都覺得利用 54 區發展去重組整個區既路線,
比起招完標只係價錢牌好睇左係更加有效率同長遠,
如果兆康欣田同 54 區分左比兩間公司做, 又係變左好似將南咁兩頭唔到岸,
而 54 區比九巴做, 重組路線既發揮空間大左好多
62X 拉入 54 區同欣田全日, 比 259D 全日飛走市中心
960C 逆走 54 區開欣田上屯公三站等等
已經係令整個區得益同時做大個餅
Breadd18 發表於 2019-1-5 16:40 來自手機 | 顯示全部樓層
HS1588 發表於 2019-1-5 16:35
962 系堆全日線入屯轉係無乜異議
但早繁堆分支入埋去爭客已經係競爭下既惡果
如果唔係點解係得九城堆早繁 ...

259D咁做又比人話唔夠客㗎 其實九公司不嬲上爆先諗㗎啦 (263/59系列例外 留後都唔諗)
HS1588 發表於 2019-1-5 16:45 | 顯示全部樓層
屯門區引入競爭先係好事

拎 960 同 962 系個價錢做例子就錯曬
屯門要過海買老九月票仲平過坐收 $18.8 既老城啦
話知 54 區條過海線收三十蚊咩

有時候真係覺得幾矛盾
930/962 vs 934/960/961 擺到明係爭食豬頭骨, 只係因為價錢牌夠貴, 少客極都唔會太蝕
但係又會鬧巴士公司寧願做無客既掠水線都唔肯做有客既線
053h4 發表於 2019-1-5 16:47 來自手機 | 顯示全部樓層

HS1588 發表於 2019-1-5 16:45
拎 960 同 962 系個價錢做例子就錯曬
屯門要過海買老九月票仲平過坐收 $18.8 既老城啦
話知 54 區條過海 ...

個個月票客咩。你睇無城巴港鐵同場競爭的龍運有無780月票?