hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 我撐中大學生報!---泛民去哂邊?
開啟左側

我撐中大學生報!---泛民去哂邊?

053h4 發表於 2007-5-13 12:49 | 顯示全部樓層

KR1691@102 發表於 2007-5-13 18:42 | 顯示全部樓層
原帖由 leslie 於 2007-5-13 06:55 發表
...自古以來,學生就是最有批判性的一群,因為他們是不涉及利益的一群.而學生犯錯是正常的-唔係點解要學?教不嚴,師之惰,校方點可以一句就將責任推得一乾二淨?中大校方今次真係做得好難睇

至於在校報中談論性,我倒覺得沒有問題-只是手法高低吧! 今次睇過批"色情文學(又稱"甜故")",同犬羊同西方的比,真係好少事啦!小題大做,從中抽水,又是一班所謂"衛道之士"的抄作-要是沒有自制能力的,你唔講佢都會侵犯他人,但我相信大部分人睇完都知這只是一篇"色情文學",知道甚麼是可以做甚麼不可做! 投訴者真的悔辱了讀者的智慧,同去年"架勢堂"事件同出一撤,想當然"聽完就會去非禮人",今次就"睇完就會去攪隻狗"!...

盛傳被評"不雅"o個兩期學生報,哈,竟然響我屋企摷到o係度。一堆又細又迫o既字,根本唔吸引人
睇,睇完,我都唔覺得有乜唔妥。佢o地係寫「亂倫」、「人獸交」,不過係問人有冇想過,又唔係鼓
吹。班編輯想用學術自由、思想自由做擋箭牌,唔掂!言之無物,似無病呻吟居多。

不過佢o地俾班「偽道德佬」搞到正就認真煩,加埋D「正義傳媒」日日炒作,(頭條「情色」倒轉做
「色情」!),如果佢地玩一人一信谷大個投訴數字,審裁處怯於輿論壓力而被迫評級「不雅」,將
班學生祭旗,我o地都冇法阻止!
不滿佢o地被評不雅,現行機制冇得反投訴。
gakei 發表於 2007-5-13 18:53 | 顯示全部樓層
原帖由 hksf 於 2007-5-12 12:47 發表
邊度有人批評讀商科/做商業o既係「舐共」、「擁曾」、「親商」??

從來只有佢自己一個, o係第二度未見過。
祺人祺事 是神奇技倆
cky 發表於 2007-5-13 19:32 | 顯示全部樓層

今日終於連中大職工會同校友會都出埋聲, 指校方今次處理不恰當

佢地唔係話對學生報 "過位" 的做法表示支持或者認同
佢地更加關心既係中大學生組織長久以來的獨立運作是否受到干擾
(譬於校方可以勒令唔俾學生刊物在校園派發的權利, 成為了開校四十多年來的首次)
呢樣野係作為中大人引以為傲的事情, 且極力要維護

作為中大舊生, 我和很多關心中大的老鬼一樣
見到校方當學生會在烽火台上進行論壇時... 找人送 "警告信" 如此核突的行為
真係 o 晒咀

仲有, 請記住中大學生報的編委內閣係透過學生全民投票選舉去選出來的
校方跟本沒有任何權力去對學生報的事務插手
那些講到自己平日唔理學生會事務, 呢一刻就忽然出來見人鬧又加埋一份鬧的中大學生
如果覺得唔滿意, 認為他們令中大人蒙羞
大可以根據學生報章則, 集齊足夠的法定人數, 對中大學生報內閣進行不信任投票
cky 發表於 2007-5-13 19:37 | 顯示全部樓層
原帖由 peterkwan 於 2007-5-13 01:46 發表
難道學生口口聲聲說自己有權利時, 校方
沒有權力去處理內政, 防止問題發生嗎?

上文已提

對不起, 以中大的例子
校方的確是沒有權去阻止/禁制學生報的一切事務
雖然學生會和校方有 "學生事務處" 呢個對口單位
但係學生事務處也沒有權力去影晌學生會/學生報/校園電台的一切日常運作
Crotone 發表於 2007-5-13 20:23 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2007-5-13 19:32 發表
今日終於連中大職工會同校友會都出埋聲, 指校方今次處理不恰當

佢地唔係話對學生報 "過位" 的做法表示支持或者認同
佢地更加關心既係中大學生組織長久以來的獨立運作是否受到干擾
(譬於校方可以勒令唔俾學生刊物在 ...

看看下一步學聯會點出聲啦 ...
One Door Closes Another Door Opens
cky 發表於 2007-5-13 21:07 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2007-5-13 20:23 發表

看看下一步學聯會點出聲啦 ...

學聯 (8樓) 聲明

http://www.smrc8a.org/petition/cusp/

香港及台灣學者聯署信
http://www.petitiononline.com/22989898/petition.html

其他的要再找找
cky 發表於 2007-5-13 21:34 | 顯示全部樓層

有關中大情色版文章

雖然學生報的連結只剩下十二月的文章\

不過其他月份的文章, 近日在不同的網站都可以查閱
由於恐怕貼 link 會有問題, 所以不做了
不過大家可以用搜尋器, 就可以看到有幾個網頁已經保存了文章
究竟係咪真係過位, 我諗大家睇完先至評論啦
(未夠 18 歲的站友, 請自行決定是否應該觀看)

最後, 睇番原來中大學生會為這件事而出的號外
竟然被人惡意破壞
我覺得呢類行為真係要讉責
DIH 發表於 2007-5-13 22:07 | 顯示全部樓層
原帖由 cky 於 2007-5-13 21:34 發表
雖然學生報的連結只剩下十二月的文章\

不過其他月份的文章, 近日在不同的網站都可以查閱
由於恐怕貼 link 會有問題, 所以不做了
不過大家可以用搜尋器, 就可以看到有幾個網頁已經保存了文章
究竟係咪真係過位, 我諗 ...

之前都有情色版?
如果有,那些真係一級喇掛,我睇完都唔覺有情色版既。
個人感覺:在這件事之前,我係以為Stephy信箱不屬於情色版的,以為那份問卷才是情色版的開始。
U-157星之Kelvin 發表於 2007-5-13 22:28 | 顯示全部樓層

原帖由 hksf 於 2007-5-12 12:47 發表
邊度有人批評讀商科/做商業o既係「舐共」、「擁曾」、「親商」??

各位讀商學的朋友幾時俾人label左?
還是他將自己label左

我覺得這是中大的「家事」,為何要公開「家事」?
還是中大師生自己解決吧!外人(傳媒)不宜插手

想不到四十年後的今日會有「文化大革命」
劉氏當了「毛澤東」,傳媒當了「四人幫」,某些網民當了「紅衛兵」
我感覺那幾位同學好似被「紅衛兵」捉去批鬥般

很多人連事件始末也沒有看就下了定論
傳媒又其身不正,根本沒有資格去批評人!

(請恕我激動了一點!)