hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

castanopsis 發表於 2024-1-7 09:10 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-1-6 23:29
其實加 2 車就可以攪掂

仲可以拎返 4 架車返黎

數學問題
251A宜家一轉49分鐘
飛走錦上路站,八鄉路開車,行曬全條錦上路/錦田公路做雙循環
逆時針圈+順時針圈,總行車時間76.9分鐘*
即係行車時間長咗27.9分鐘
由於251A最密都只係15分鐘一班,27.9/15=1.86
所以加兩部車,已經夠雙循環維持現有班次有凸

251B有6部掛牌,但實際行緊4部車
所以總體而言係減咗2部車

*ETA breakdown
251A 吳屋村>上村>吳屋村 = 42.7
64K 蒙養<>東匯路口 = 2.3*2
251B 蒙養>上村>蒙養 = 29.6
kay 發表於 2024-1-7 09:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-7 08:52
呀你真係,次次都係非黑即白
錦田市唔夠客自己撐起一條線,同完全無客係兩回事

最起碼九巴都唔跟你個套
大循環九巴有提過
但最後佢自己唔要
然後越走越遠
咁仲可以講咩先

當年251A行晒成條錦上路先落轉車站
結果要轉Y型線

251B如果係行車時間問題
應該係考慮轉Y型線
咁錦田公路唔洗入錦田市
又可以直去西鐵站同轉車站
亦可以唔改251A做到一樣效果
世界很簡單 人類很複雜
天空之神 發表於 2024-1-7 11:46 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-7 09:10
數學問題
251A宜家一轉49分鐘
飛走錦上路站,八鄉路開車,行曬全條錦上路/錦田公路做雙循環

你意思即係放棄八鄉車廠果一段

但如果慳到車而家都可以慳,唔需要抽錦上路既車過錦田公路

同埋雙循環,變左錦田市出轉車站就唔係轉車快
.
FD_8592 發表於 2024-1-7 13:55 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2024-1-6 01:11
八鄉警署唔夠轉,掉唔到頭。

其實宜家有 251C 新資源,想像空間大左唔少。

八鄉路之後經錦河路直飛錦上路站咪即係而家既251B 走線

而家個問題應該係251A/B 既功用
如果話係做錦田市<>八鄉路上大欖轉出九龍 以251A 行一大半個圈先到八鄉路 又受阻於八鄉路<>上村之間既錦上路交通流量令到班次唔穩 倒不如條251M 開番淨係做上下繁時間(好似259E 咁)
如果係做錦田市接駁錦上路站 老實講錦田市好多選擇 呢個問題令251B 變左做雞肋線 甚或可以講都係搭單經一經錦上路站
樓上有版友提251A/B 改為順/逆時針循環 又未嘗不可  

castanopsis 發表於 2024-1-8 02:17 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-7 09:11
最起碼九巴都唔跟你個套
大循環九巴有提過
但最後佢自己唔要

以前為咗殺251M
為咗安撫班居民,251B繁時開到落10分鐘一班
既然佢肯拆開兩條開密車,唔行雙循環節省行車時間,當然無問題
宜家?251B減到落全日25,呢啲咁既班次,轉條毛咩
咁251A雙循環食埋B,齊齊keep到15-20,甚至可以再密一級,make sense好多

251A行Y字形走線
係因為 八鄉路 地理上為處 兩段錦上路 中間
你建議251B玩Y字形,用車多咗又無乜點快過,效果好似麻麻地
直去西鐵站已經有77K/54,而查實錦田市等得車來,行都行咗過去西鐵站
呢個係咪一個值得打既市場?

真係堅持錦田公路唔兜錦田市,分分鐘補位打268M主意仲make sense少少
不過都會有阻力,而詳細點搞未諗
tina 發表於 2024-1-8 02:47 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-8 02:17
以前為咗殺251M
既然佢肯拆開兩條開密車,唔行雙循環節省行車 ...

致命傷都係錦田公路整體出客率唔高㗎啦
251A 251B 兩條都綁死咗解唔到
拖268M過嚟又做唔返原有251B個服務時間

同埋251B飛走錦田市又係咪真係吸引到班客去大欖轉九巴先呢?
最起碼啲人唔敢同你搏回程25-30/1班次先
但加班又唔夠客,惡性循環嚟
265B 22年不變
kay 發表於 2024-1-8 06:44 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-8 02:17
以前為咗殺251M
既然佢肯拆開兩條開密車,唔行雙循環節省行車 ...

Y型線係251A實踐過但大循環九巴自己提過但唔要
根本分別

你對別人IDEA有意見無問題
但人地對你IDEA有意見
係咪應該先反思自己?

憑環境證供我唔見雙循環有落實機會
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2024-1-8 09:00 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-7 11:46
你意思即係放棄八鄉車廠果一段

但如果慳到車而家都可以慳,唔需要抽錦上路既車過錦田公路

錦河路,實在唔覺得好有價值做
有人既位置,已經有架71/A入村行緊

抱歉,唔係好明你講乜
"如果慳到車而家都可以慳" 係乜嘢意思?
你認為錦上路損失咗啲咩,可唔可以講得清楚啲,否則好難討論落去
castanopsis 發表於 2024-1-8 09:07 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2024-1-8 02:47
致命傷都係錦田公路整體出客率唔高㗎啦
251A 251B 兩條都綁死咗解唔到
拖268M過嚟又做唔返原有251B個服務 ...

同意你既判斷
所以我最屬意既方案,始終係251A變雙循環,八鄉路開車,行曬錦上路/錦田公路
咁至少班次密少少,橫台山車程快少少,解決到251A八鄉路以東/以西唔平衡既問題
仲可以收起兩部車做第二啲嘢

提到268M,純粹係回應kay版友既Y型251B方案(上村<>東匯路<>錦上路站<>八鄉路<>錦田市)
意思係就算要飛走錦田市都唔係咁既玩法
YY487 發表於 2024-1-8 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層