hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

12Lane 發表於 2024-1-25 16:08 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-23 23:24
巴典上面仍然寫緊251B派6部車,但明顯有水分
如果計返3正1蛇,我同意減一部車係合理估算

唔否認錦田吸唔到客其中一個原因係輸欖隧等車,但趕走嘅唔止係錦田,甚至需求大如天北都一樣係。我諗都要認清一點係,巴士直車vs鐵轉車,揀巴士嘅客會多,但當巴士轉車vs鐵路轉車,明顯客源會偏向番鐵路,除非你係屯轉青公下路or252巴士計埋等車都有絕對時間優勢。
同一組合,巴士疏轉密、密轉疏吸引力已經有分別。
就算同樣等十分鐘,喺西鐵站等車同喺欖隧等車,體驗都完全唔同,雖則九巴都做左好多野去改善硬件,但環境始終不利長時間等車係硬傷。
要營造一個可以同鐵對打嘅hub,我諗到嘅有yoho個有蓋站同裕民坊之類,但都明白實際車務運作上要用呢啲站做轉乘係有困難。
完全認同一點係靠轉車站線20分班已經唔算吸引,但錦上路同錦田公唔客源確實係大細邊,251AB維持現有行車走線好處係,如果有一日251A要落12分,只需加一車就得,但行山手線就要兩個圈一齊加,有機會加兩部先可以兩個圈做12分,未必能夠有效針對客源密集地區處理。
至於251C,真係咪提啦,完全係怪胎同資源錯配,人地行出去搭64K/251A小巴幾飛去西鐵站/元朗,唔知251C定位係想點。所以要郁251C或者用251C同64S一齊搞,我唔否認會更有效處理居民需要。

castanopsis 發表於 2024-1-27 09:48 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-1-25 16:08
唔否認錦田吸唔到客其中一個原因係輸欖隧等車,但趕走嘅唔止係錦田,甚至需求大如天北都一樣係。我諗都要 ...

你話要轉車既情況下會prefer轉鐵
主因係因為巴士班次疏,"轉一次車"浪費既時間比轉鐵多,其次就係生客未必識啲巴士線
撇除知名度問題,當區居民既選擇,多數都係睇 總車程

後ETA年代,巴士公司成日以為班客可以睇ETA搭車,開疏啲都無所謂
但呢套concept擺落轉車線,就即刻出曬事
251B減班,非但唔會兩班車既客谷落一班車度,反而係直線跌客
同樣情況既,仲有疫情之下既296A

完全認同一點係靠轉車站線20分班已經唔算吸引,但錦上路同錦田公唔客源確實係大細邊,251AB維持現有行車走線好處係,如果有一日251A要落12分,只需加一車就得,但行山手線就要兩個圈一齊加,有機會加兩部先可以兩個圈做12分,未必能夠有效針對客源密集地區處理。

251A非繁載客率本身都只係一般,上次先啱啱減完班
按九巴邏輯,單靠錦上路,加班有難度
唔否認錦上路多客過錦田公路,但單講呢樣嘢無意思
蓮花地客源密集過上村,上村係咪又唔使做?
條線夠客先得架.....無本錢又要開密車,似乎更加應該谷曬落一班車度

至於251C,真係咪提啦,完全係怪胎同資源錯配

呢度同意
江夏圍喺正錦上路隔離,拆開251C,平白浪費咗兩部車
kay 發表於 2024-1-27 10:06 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-27 09:48
主因係因為巴士班次疏,"轉一次車"浪費既時間比轉鐵多,其次就係生客未必 ...

人地都無話錦上路加班
問題係錦上路無實質明顯益處
你想錦田公路服務好少少但九巴唔係咁諗

就算你話方便橫台山
但人口普查話佢地係搭鐵多過搭巴士
咁77K咪合乎佢地需要
順便賺到駁腳錢
但251B唔經錦上路站咪又拒載呢班人
呢個年代係睇餸食飯
有咩客自己做到就做
做唔到無謂強求

點解77K不斷要加班
251B點解要陰乾
你諗清楚個真正原因就唔會無限LOOP
世界很簡單 人類很複雜
286X 發表於 2024-1-27 10:18 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-27 11:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-27 10:06
人地都無話錦上路加班
問題係錦上路無實質明顯益處
你想錦田公路服務好少少但九巴唔係咁諗

你可以話套車加落64S度/非繁加密益處唔大
但同時亦無乜大影響,順水人情咁解

再講一次
唔夠客獨立成線 =/= 無客

舉個你貼身少少既南區例子
99唔夠客單靠海怡獨立呈現,但唔代表海怡無客
咁樣會唔會容易理解少少?

錦田市橫台山搭鐵多過巴士唔出奇
但唔代表去所有目的地都應該推班客去搭鐵
去葵涌/九商/鰂魚涌/沙田呢啲,搭鐵觀感認真麻麻地,轉251B喺欖隧吹25分鐘風,亦同樣唔合理

一條服務A區既線,得二三十個客,當然係差
但如果A區上二三十個,B區再上二三十個,夾埋合理客量
你又會唔會覺得A區唔重要?

唔係強求啲乜嘢,純粹係覺得呢度部分論述太過非黑即白,反駁下咁解
巴士公司唔肯改既,無嘢架,可以點?
12Lane 發表於 2024-1-27 11:35 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-27 09:48
主因係因為巴士班次疏,"轉一次車"浪費既時間比轉鐵多,其次就係生客未必 ...

單靠錦上路加班有難度,但綁埋錦田公路一齊唔見得加班更容易,反而錦上路人口增長時難以受惠,而家欖隧251A兩個方向,繁時15分班係一個鐘八班車做兩段錦上路,加251B一個鐘三班車出錦田公路,ideally係講緊總數11班車去做呢舊客。你話所謂幫加車,就係將呢11班車變8班,去營造「提升載客率」,只不過係數字遊戲。
而我都重覆左好多次嘅就係,錦上路15-》15,唔知賺左咩,仲要少左車去西鐵站,諗唔到原因要支持;錦田公路送多左一個鐘一班唔知佢地係咪真係好想要嘅大欖車。講非繁,錦公想由非繁25-30上番20而家六部已經夠車可以做到,251B想飛西鐵慳行車時間做三車行20而家都一樣可以做到,係九巴自己選擇唔做,事實上亦冇誘因,幫佢諗計慳車,到最後好大機會部車都冇埋。
tina 發表於 2024-1-27 21:19 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-27 11:14
你可以話套車加落64S度/非繁加密益處唔大
但同時亦無乜大影響,順水人情咁解

老老實實我明你想改善錦田公路服務嘅
等20-30分鐘1班車真係唔好受,我完全明白
但其實勉強拉251A做都冇意思,一陣251AB同時聯合到站班次到橫台山大家都冇癮啦係咪先

---
其實錦田公路致命傷有三點
1)人口結構唔高
2)地理位置唔靚
3)巴士太疏落

第1個問題做唔到架啦
第2/3個都可以勉強做下嘅

2)地理位置唔靚
根據返九巴apps,羅屋村坐251M或者54轉51去荃灣時間相若
換句話說則係逆走太慢(251B仲要兜埋入錦上路站)
咁不如將平日嘅51上村整定點班次,起碼比到第二條逃生門班街坊坐落荃灣區先
頭盔:唔係想谷人兜大帽山,只係想提供第二個選擇
(反正橫台山去上村都唔太遠,起碼都大概就到時間)

3)巴士太疏落
往市區
251B 54條條聯合到站個個都冇癮,仲要坐佢去大欖轉車企出市區。你比我一早坐小巴落去轉鐵
咁不如試下係上村開返聯合班次出城。(但可能要54加返架車配合)
日間12-13/1(25/1)
下繁10-12/1(20-25/1)
晚間15/1(30/1)

往錦田
冇得搞架啦,但睇下有冇得將251A/B同54係上村加個bbi咁解
睇下有無得做逃生門(順便做埋你想要嘅循環制)
265B 22年不變
天空之神 發表於 2024-1-27 23:17 | 顯示全部樓層
其實,251C 都幾運凳下

咁樣謝罪拎 2-3 架車出黎不如做返有意義既事

.
kay 發表於 2024-1-28 08:37 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2024-1-27 23:17
其實,251C 都幾運凳下

咁樣謝罪拎 2-3 架車出黎不如做返有意義既事

以江夏圍配套其實251C無客都要開
鬼叫D過渡房屋位置唔靚

不過其實搵小巴做應該好D
反正九巴有小九汽
就算好似非繁251B其實VAN仔應該夠做
世界很簡單 人類很複雜
castanopsis 發表於 2024-1-29 09:05 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-27 11:35
單靠錦上路加班有難度,但綁埋錦田公路一齊唔見得加班更容易,反而錦上路人口增長時難以受惠,而家欖隧251 ...

251A非繁好多班次,客量都係20上下
以一條以前用緊單層既接駁線標準,唔算話好少,但要加班就真係無乜希望
甚至九巴手痕,減落25-30係絕對有可能

251B就算飛錦上路站,三架車都行唔到20
雙循環點解efficient,係因為唔使兩條線一齊行 欖隧<>錦河路/錦上路<>錦上路站 一段
呢段本身少客但反而最多車做
錦上路角度,少咗條執雞線去西鐵站,但賺咗 錦上路<>錦田公路 流水,夠客開15既時段拉長唔少
無乜大得益,但亦無乜損失