hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

Ricky403 發表於 2024-1-10 13:08 來自手機 | 顯示全部樓層

話說隔離68M post有人認為元朗來往荃灣畀西鐵/屯馬綫󠄁搶客
其實似乎錦上路先至係大西北各站入面比較多來往荃灣西嗰個,不時見有啲客荃灣西或錦上路上,過完條大欖隧道就落車🤭九巴嘥水嘥力嘥時間轉乘應記一功✅
kay 發表於 2024-1-10 13:58 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-1-10 13:08
話說隔離68M post有人認為元朗來往荃灣畀西鐵/屯馬綫󠄁搶客
其實似乎錦上路先至係大西北各站入面比較多來往 ...

當年九巴有改爛251M
明知錦上路多人搭就要佢地兜路
251A先叫做留返住班客

不過睇返近年玩法特登改爛機會唔細
唔改爛點樣減班cut車
251B即係唔出城既251M
做唔起亦都好正常
做得起既話251M都無需要讓路

天空之神 發表於 2024-1-10 14:02 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2024-1-10 13:08
其實似乎錦上路先至係大西北各站入面比較多來往 ...

上繁西鐵元朗站上到車再講啦,搶客
.
Ricky403 發表於 2024-1-13 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2024-1-10 14:02
上繁西鐵元朗站上到車再講啦,搶客

真係插針都插唔入都只係08:05-08:20嗰15分鐘姐
打後就真係埋到元朗站同前面隔4分鐘先至逼爆
不過錦田班客,嗰15分鐘咪又係照保鐵,九巴就唔惡頂唔駛企20分鐘出市區咩🤭
castanopsis 發表於 2024-1-18 01:57 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-1-8 10:50
我要講嘅講晒啦,就係反對雙循環同埋反對唔再服務錦上路站。改善錦田接駁欖隧,但就影響左錦田接駁錦上路 ...
251A亦冇為到欖隧客以外嘅錦田人提供到額外價值,為九巴如是,只係一條連64K都幫唔到嘅廢線,所以我嘅提議就係支持唔改線

姑且唔討論雙循環方案,先釐清兩個原則性問題

251A/B初衷,係代替251M做欖隧轉乘
而今時今日251A,欖隧上落佔絕大多數
點解專心做欖隧就係廢線?

另外,點解一定要送班客去錦上路站,先叫分流到64K?
實際上,宜家最有效分流64K既,唔係251A,唔係64S,而係NR918
NR918喺最繁忙既一個鐘,足足吸走咗300人以上
呢啲唔係分流咩?

你連錦田嘅服務背景同生態都未搞清楚,一味執住雙循環個切入點去講,一開始已經係離地,咁好難講落去。

咁我地不如又討論下背景同生態

點解地區咁不滿,但運輸署同九巴搞極都搞唔掂?
問題癥結係兩邊睇既嘢唔同

地區不滿既原因,係64K班次不穩
行前面既班次頂曬閘,班居民上唔到,自然覺得班次供不應求

但運輸署/九巴唔係咁睇
佢地睇載客率做人,64K前車頂閘,後車少客,然後251A/64S/251C,有時滿載,有時載空
拉勻來睇,載客率並唔高,上次數客,連64K都未達加班標準
計曬四條線,就更加樣衰

所以搵251A/C去清64K客,係一個非常愚蠢既做法
因為地區角度,64K繼續頂閘上唔到車,巴士公司角度,載客率繼續唔達標

要解決呢個問題
重點係改變64S既營運模式,由固定班次,改為睇住64K個ETA出車補窿
咁先真真正正解決地區關心既64K留後問題
如果251A轉雙循環套返兩架蛇車出來,俾64S加班,成件事就更加有效
castanopsis 發表於 2024-1-18 02:09 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-8 19:33
咁你解釋點解251B咁多年唔改線走去減班
同埋錦上路用你方案無實質好處下
人地點解要比你改

重組向來有阻力,減班無阻力,自然傾向減班
但唔代表減班係最合理既處理方式

251B取代251M,錦田市當年點解支持,原因係班次密咗,足以彌補車程增幅
宜家過橋抽板,老實講,其實幾離譜下
251B以前繁時係10分鐘一班,當然都唔奢求做返咁密
但搵方法還返一條15分鐘一班既欖隧接駁,唔算過分
而補返64S之下,錦上路唔會有乜嘢損失可言

kay 發表於 2024-1-18 07:49 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-18 02:09
重組向來有阻力,減班無阻力,自然傾向減班
但唔代表減班係最合理既處理方式

難得唔見你再講橫台山錦田公路喎
不過呢個年代路線表現決定佢去向
九巴都用行動去同大家講佢想點
呢樣野係你角度可能係爭議
但尊重事實為前提下其實無討論空間

不過講開以前251B
係就係密過當年251M
但以前251M係直上轉車站
251B行錦河路都要停港鐵站
即係九巴都知唔可以靠只做轉車客
但一條線做晒轉車轉鐵客
十年後換來251M班次
不如諗其實應該點做
齋做轉車客部車肯定白做
但錦田無咁多流水客
去錦上路站選擇又多
castanopsis 發表於 2024-1-18 09:21 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2024-1-18 07:49
難得唔見你再講橫台山錦田公路喎
不過呢個年代路線表現決定佢去向
九巴都用行動去同大家講佢想點

我認同政治現實係路線表現決定去向
但既然係咁,就更加應該搵方法重組到條線夠客
而唔係任由一條主打轉車既路線,班次跌落25-30

以前251B仲未搞成咁既時候,欖隧下晝係有條幾長既人龍等佢返錦田
當然九巴角度係,架車唔爆要減班
但"齋做轉車站等同白做",恕不認同
呢堆客趕走咗,轉頭拖累埋欖隧線營收
而連去沙田/東九/葵涌呢啲巴士好大優勢既區,都要人格硬搭鐵,居民角度都係好差

退返一步,雙循環方案入面,我覺得順時針圈係有條件做返錦上路站
主要係考慮到有部分乘客會欖隧搭落錦上路,轉小巴入村,順便執少少64K江夏圍雞
但就算係,我估學以前251A咁停外面,錦河路出返錦田市,已經好盡
兜入去太影響觀感
castanopsis 發表於 2024-1-19 09:00 | 顯示全部樓層
蒸蝦餃 發表於 2024-1-9 10:55
而家251A 條路線基本滿足到錦上路要求
極速上大欖叫多蛋
再加行車路線反而令到D 人去晒西鐵唔上再大欖

兩睇啦
251A非繁20其實都係有啲疏
如果可以搵辦法谷落15甚至更密,吸引力會好唔少

當然,我同意任何改動,前提都應該避免影響 錦上路<>欖隧
上面講既嘢,其實從來都無影響呢段路
係唔知點解俾人扣帽子話我削減錦上路資源

早繁時架64S 花5分鐘轉入大欖其實都清到下客

64S入欖隧,就同251A無分別

p.s.
實時蓮花地ETA
64K班次間距為 13分鐘>2分鐘>11分鐘
繼續貫徹痴埋一舊既風格
12Lane 發表於 2024-1-19 09:33 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2024-1-18 01:57
姑且唔討論雙循環方案,先釐清兩個原則性問題

251A/B初衷,係代替251M做欖隧轉乘

好野,終於唔係句句都雙循環同錦田公路,咁先有偈傾架嘛。
251A專心做欖隧係初衷,條線廢係結果,有剩餘運載力仲要好多時客源方向同欖隧客根本冇衝突,咁做埋都好合理,係咪每班車執廿個就唔叫幫,要開多兩部64S仲要玩埋啲浮動開車時間先係叫幫?兩樣野唔係對立架喎。客觀現實就係一個鐘少左三班車經西鐵。雙循環就數都計埋比你,時間根本唔夠行比你慳咁多部車出黎。不過算啦,雙循環我就無謂再討論,一早講過處理好錦上路先係重點。

至於載客率問題,大長途本身就你好難解決,睇ETA開短棍呢樣,本身就好靠實行果個去做,而家兩三個字一架,咁係咪咁岩有三部64K 5,10,15咁你就唔開車?擺晒喺度等運到?根本走盞位就好少,亦都搞著揸果個,即係太理想化。反而現成有條仲有足夠空間嘅251A可以用,何不將事情簡單化?咁就可以前段送客上欖隧,後段執雞去西鐵,資源運用最大化。