hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討沙田隧道可否實施分時段收費
開啟左側

[問題] 探討沙田隧道可否實施分時段收費

kitarolo 發表於 2024-5-2 19:12 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-5-2 10:50
「通行費大幅增加影響到自身 世界上有啲嘢做啱嘅,反會被批評」

除咗踩到條尾,真係諗唔到
有何理由咁大反應,覺得收費
不合理/俾唔起沒問題,但喺度
鬧無腦嘅話 算啦我唔會拉低
自己水準嚟遷就 亦唔會咁無品
12Lane 發表於 2024-5-2 19:45 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2024-5-2 19:12
除咗踩到條尾,真係諗唔到
有何理由咁大反應,覺得收費
不合理/俾唔起沒問題,但喺度

唔回應論點就喺度講態度,質疑動機,諸心論。
上面版友叫我計埋油錢,我都計埋,相反閣下邏輯錯亂,比到咩野實際論點?冇。討論區唔係提出立場、論點、論證?反駁、再論證?
連點解收58蚊我都解釋埋,閣下就繼續攞住一個100蚊唔知想點之後話人冇品,冇品同論點係點有實際關係?「你係咪嬲我呀。」
violet 發表於 2024-5-2 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層
hkbw 發表於 2024-5-1 23:57
好似冇人記得馬鞍山仲可以經西貢去東九咁...雖然係兜d....

我#13咪講咗
cky 發表於 2024-5-3 00:16 來自手機 | 顯示全部樓層

szeto993 發表於 2024-5-1 13:58
我唔明點解迫私家車改用青沙仲要硬食加價,最痴線係諗得出大埔道要收費真係鬧都費事 ...

睇個名都知
仲有佢玩爛咗嘅 F1
qualcomm 發表於 2024-5-3 09:03 | 顯示全部樓層
依家樽頸位位應該係大埔及科學園嘅吐露港一帶,如果大欖隧道可以減價,應該可以吸引到部分北區嘅車流

解決方法其實只有起白石角站
kwn1029 發表於 2024-5-3 10:23 | 顯示全部樓層
qualcomm 發表於 2024-5-3 09:03
依家樽頸位位應該係大埔及科學園嘅吐露港一帶,如果大欖隧道可以減價,應該可以吸引到部分北區嘅車流

解決 ...

可惜不減反加呢,呢幾年加得特別密添
翻睇資料 私家車 $44 係 2017/1/1 開始
2019/1/1 > $48
2021/7/18 > $52
2022/9/18 > $55
2023/10/8 > $58
升幅係 17 年既三成

另外樽頸位有好幾個,科學園係關連到大老山公路,往馬鞍山/九龍東天橋果度係慢流位
馬場果邊係另一個,而依個嚴重啲,依個樽頸係關乎到火炭路同鄉事會路落埔公既車流
問題都係來自沙田多

講到尾,就係沙田既道路設計過咗時,規劃果陣冇考慮到車流量會發展到今時今日咁大
大埔同北區既車而家行條四線高速落嚟
但出九龍經過沙田,你行邊條隧道都好,行城隧去荃灣同大西北又好,都係得返兩線,咁沙田啲車都要出黎架嘛,唔塞就奇
「唔係喎青沙咪三條線囉」,過咗顯田先係三條姐,埔公入都係兩條咋

講返 如果行大欖,假設粉嶺出尖沙咀,大欖里數都係長咗 3 公里左右,所以北區出九龍真係不需考慮欖隧,毫無得益
反而如果粉嶺去荃灣/大嶼山,行大欖會短 1 公里,係朝早peak hour行大欖會快 5 分鐘左右
如果基於「用錢買時間」、「減少麻煩(塞車)」既觀念,咁就會諗得過行大欖

其實沙田是但一條隧道分時段收費,我唔覺得會改善到現時交通情況
請時刻保持感恩及包容的心
12Lane 發表於 2024-5-3 11:16 來自手機 | 顯示全部樓層

kwn1029 發表於 2024-5-3 10:23

睇下欖隧收番會減到幾多啦,純斷估有機會收番20-30蚊咁嘅水平。,吸引太多北區車流都未必好,因為天水圍/元朗市以西一帶附加車流已經夠隊爆條欖隧。新西長遠發展規模下都係要靠唔知幾時先起嘅十一號幹線。
szeto993 發表於 2024-5-3 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2024-5-3 10:23

如果北區行大欖出九龍無得益,其實T270做乜要改行大欖?
tommy14D 發表於 2024-5-3 16:07 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2024-5-3 11:16
睇下欖隧收番會減到幾多啦,純斷估有機會收番20-30蚊咁嘅水平。,吸引太多北區車流都未必好,因為天水圍/ ...

咁樣都分流唔到屯門公路㗎, 或者屯門公路都要收下錢
12Lane 發表於 2024-5-3 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2024-5-3 16:07
咁樣都分流唔到屯門公路㗎, 或者屯門公路都要收下錢

如果收得再平啲,十蚊八蚊,咁變相又會吸到一堆北區車落黎用,呢兩者係唔易平衡。