hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 民主博奕﹕遊行等於對抗 特首返回土共思維 ...
開啟左側

民主博奕﹕遊行等於對抗 特首返回土共思維

Chairman 發表於 2005-11-25 02:13 | 顯示全部樓層

[ref=429068]chai[/ref]  在 2005-11-25 01:52 發表:

但這是特首選舉法例問題﹐基本法本身沒有在此設限﹐
根本每屆在立法會通過的『行政長官選舉條例草案』﹐
也可以改為容許特首為政黨人士。

問題在,現在沒有人意圖去解開這個結.
若有普選而特首必須無黨無派,
特首在立法會無票的情形依然會延續.
 樓主| chai 發表於 2005-11-25 13:45 | 顯示全部樓層
[ref=429078]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 02:13 發表:

問題在,現在沒有人意圖去解開這個結.
若有普選而特首必須無黨無派,
特首在立法會無票的情形依然會延續.

泛民主派是反對現有報告書中﹐
仍列明特首必定為非政黨人士﹐
當然在眾多議題中﹐這個意見變得不顯眼。
*天下雖安 忘戰必危*
ben2004 發表於 2005-11-25 20:13 | 顯示全部樓層
[ref=429052]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 01:38 發表:

那麼本人倒想知,對中產市民而言,
區議會選舉與立法會選舉的選擇取向有什麼分別?
為何景田選區李華明會落敗?
為何今年所有區議會補選,泛民主派全部落敗?
在2003年時,是泛民主派狂掃議席的選舉,
為 ...

問離問去都係呢個問題, 你悶唔悶d ?!
景田選區未景田選區囉, 咁又代表d乜野 ?
果度多中產, 就代表整個民主派不得民心 ? 太膚淺了 ....
一個參選者o既勝敗, 你真係認為只係睇佢o既政黨背景 ?
你都識講, 李議員作為代表九龍東的立法會議員, 香港另一邊o既景田區選民當然會質疑佢對該區o既辦事能力, 所以落選都唔代表民主派失民心

唔該你發問o既同時, 解釋一下點解有版友提出o既 4 個選區, 點解泛民o既得票率會大大超遠於左派 ?
如果閣下解釋唔到o既話, 你o既論點就唔成立

[ref=429077]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 02:08 發表:
不過本人想知的是,有普選是否等如有民主?

沒有普選就肯定唔係真正民主
bose_hung 發表於 2005-11-25 23:42 | 顯示全部樓層

[ref=428980]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 12:18 AM 發表:
那麼請你告訴我,以中產選民為主的景田選區,
為何民主黨的李華明會落敗,李先生作為代表九龍東的立法會議員,
曝光率高,又是民主黨的明星,為何他會輸?

若你有留意政團動向,民建聯本身己積極找接班人,
它在各立法會選區也致力找人材接班.
現在它更與工聯會作功能上的分工,
一個攻基層,一個攻中層人士,為下屆選舉舖路.
但係民主派的明星呢,除了新興的大狀黨外,
很多人已最少做了12年議員.為何?

雖則景田選區可算係中產選民為主,
(小弟唔清楚,唔敢肯定或否定)
但係有投票o既選民
又係唔係中產選民為主

中產階層往往有個特點:
只管努力賺錢。
背後原因大可不理,
但呢個的確係不容否定o既事實。

既然一心只去賺錢,
可能連投票時間都抽唔到,
或者係冇時間細閱各候選人政綱,
索性唔去投票,
因而令投有投票o既選民當中,
真正係中產階層o既選民所佔比例唔多,
偏重o左o係呢批中產階層o既高堂。
呢批中產階層o既高堂,
咪就係「姨媽姑姐、三姑六婆三叔公」囉!
再睇返小弟前面D文 (#41),
係令泛民主派落敗其中一個原因。

另一方面,
正如小弟所言,
「親共」係以「返深圳食荔枝、『香港一日遊』」等地區事務做主打,
而且比泛民主派做得好,
對於「上有高堂,下有妻兒」o既中產選民o黎講,
點解要投俾泛民主派呢?
為求賺錢,
賺到同家人聚少離多,
有人可以幫到手「照顧」家庭喎,
就投佢一票啦!
所以就算有去投票o既中產階層,
亦有支持「親共」o既原因。

如果區議o係「政改」呢類大是大非o既大問題有影響力,
你估中產階層會唔會投票俾「親共」團體?

你講過香港唔係時候搞普選,
因為冇適合人才;
小弟又提及過,
「搞普選」與「適合人才」係「雞同雞蛋」o既問題:
「先有適合人才能搞得好普選」當然合理,
但係冇合適o既環境,
又如何培育得出適合普選o既政治人才?
「親共」團體所培育得出o既政治人才,
會係適合普選o既政治人才?
小弟點都唔信會係囉!
如果唔係,
「親共」團體點解唔支持「要有普選時間表」,
怕自己限時內培育唔出適合普選o既政治人才,
所以唔敢訂時間表?

你話泛民主派D議員「最少做了12年議員」,
12 年喎!
咁仲唔知乜o野叫政治?
「肥彭」年代o既直選都經歷過啦!
會唔知乜o野叫「普選」?
如果係真唔知的話呀,
小弟夠膽話呢班議員「正一垃圾」喇!
(或者係「土共」刻意扭曲「普選」一詞之意)

[ref=428980]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 12:18 AM 發表:
若香港選民的質素是你所說的如此不堪,
本人更加反對香港加快普選的速度,
因為加快的話,可以預見的是,
選出來的會是比現有功能組別更不堪的議員.
若加快後的狀況比現在更差,本人看不出有加快的理由.

「若香港選民的質素是你所說的如此不堪,
本人更加反對香港加快普選的速度」呢句說話,
似乎係小弟講至o岩……
12 年政治經驗,
又嫌冇新丁做適合普選o既政治人才;
新丁又冇經驗,
即時俾佢做普選都搞唔掂,
咁樣循環法,
郁DD都叫「加快普選速度」啦!
因為咁搞法,
根本就原地踏步!

香港再多幾個你呢D人,
仲「特別行政區」?
叫「香港市」算啦~~#]
Cantona 發表於 2005-11-26 02:07 | 顯示全部樓層
[ref=429038]Chairman[/ref]  在 2005-11-25 01:18 AM 發表:
中產區是泛民主派票倉這個神話將會不再.
今年景田選區補選,李華明的落敗也給了我們一些啟示.

個別選區失利,對民主黨當然有所啟示。可是,這足以代表「中產區是泛民主派票倉這個神話將會不再」嗎?有足夠證據證明乎?只是你的個人主觀願望?