hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 續青沙線討論-87D線分拆
開啟左側

續青沙線討論-87D線分拆

S3BL100 發表於 2012-1-5 12:20 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-5 02:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
前者你應該想講濱景-尖咀, 後者係一城-旺角吧
拆線後都仲係叫兩飛既
濱景往九龍方向車站同81C尖咀方向一樣, 88X比81C/87D更快
尖咀往沙田方向車站同81C耀安方向一樣, 88X都比81C/87D更快

一城往九龍方向282X車站同281A一樣, 282X略快於281A
旺角往一城方向87D/282X都要係畫舫落, 所以281A應該係主流

如果咁睇, 282X仲新增左佐敦-一城同濱景既特快服務
88X都新增左一城同濱景特快往尖咀既服務

我就係講緊旺角至佐敦一段要相反方向等你條282X,
窩打老道至佐敦道之間更加係同你條88X方向相反。
相反方向等車,感覺實在極差。我寧願開疏少少,唔做循環線,
都唔要咁搞。正正經北行等車返沙田,雙邊總站維持適當班次係最好。

87X對比88X, 兩線新界站點相同
但九龍站一帶往尖咀有機會塞車, 公主道落漆咸道會比較暢順
獅隧塞車, 但早繁有巴士專線
88X還提供油麻地回程特快

另請問你方案既用車同班次安排如何?

公主道一樣受紅隧塞車影響。

你係咪講緊我87D沙田段分拆的方案(即係你#1 quote果個)?
用車大致平分,但係87D同87X的行車時間都可以較現時87D縮短
至少十分鐘,預計一轉連休息可以控制在160分鐘以下。

我會建議上繁沙田方向、下繁及夜晚尖咀方向大幅減班至20甚至30分鐘一班,
多D車私牌,做密返另一個方向的班次。
以87X為例,一單連私返對站同休息可以120分鐘搞掂,
如果需求較低的方向開30分鐘一班,而固定用返同樣果幾架車做晒兩個方向的話,
只需要5至6架車;剩返果11至13架車,繁忙時間就可以專做
多人的方向然後私返出去,一小時平均可以開到六班呢類班次,
除返開,繁忙時間多人的方向可以做到7-8分鐘一班,
同埋而家87D早繁拆線後的班次相若。

非繁忙時間,87D同87X各自用12架車,唔加車,可以各自做到約12-13分一班,
當然比起而家係疏左。因此如果接受唔到疏左車,寧願開6-8分一班而坐多10分鐘的話,
咁就唔好拆線喇。

另外,因為青沙版87D行馬鞍山路,對耀安同新港城有吸引力,預料需求可能
比起同時段的87X多,因此可以下繁按需求調動班次,由87X抽一至兩架車俾87D。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-1-5 13:33 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-5 13:51 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-5 13:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我就係覺得旺角線大減班既感覺實在極差,我寧願開條循環線開到好密,都唔想見到D極品班次
另外,如果乘客想經南行等車番沙田,可以係轉車站轉車.

由上一篇被鎖的文開始,已經唔止我一個提出咁長既線,要兩個鐘一轉,絕對唔適合做循環
(留意,做到同適唔適合係兩件事)
循環線中途無人、無地方可以控制到班次,到時如果班客等半粒鐘黎四架車的話,真係多得你唔少。

而家只係得你一個defend緊循環線係好事。
信我,與其做循環線,倒不如雙邊總站,但係繁忙時間多D車私對站好過。

非繁忙時間,282X維持6-8分鐘;88X維持12分一班,佐敦,油麻地,尖沙咀都特快左
旺角要快都仲有得撰,而且班次已經贏哂

你係講282X彌敦道單向南行個version?唔好意思,
如果我由信和出發就話,行去窩打老道都唔係太遠(但係本來附近就有得搭,
專登行去搭你條88X的誘因係細左),但係如果係彌敦道的另一邊
(例如朗豪坊果頭)的話,咁唔好意思,無論行去窩打老道,定係兜完佐敦先上返公路,
都係無得諗。就算你話兜完佐敦時間都差唔多都好,俾乘客感覺就係兜。

老實講,如果係九龍段拆線,旺角線去到佐敦,雙邊總站,用返20架車的話,
非繁忙時間都可以做到10分鐘左右一班,唔見得差過6-8好多。

定線點都應該用返少少common sense,有d野明顯制唔過,大多數人都有共識。
如果要搞咁多野,無果樣整果樣,真係唔搞、維持87D現狀好過。
信和出面一段彌敦道而家係87D客倉,無論點改線都好,
起碼有個原則要持守,就係條線既優點、強項,唔好搞。

公主道係排紅隧果邊受塞車影響
如果早繁塞車可以早繁改經火車站平台落漆咸道,咁樣會無咁塞.
受影響只係要理工個站搬去暢運道果邊

你想點經火車站平台?一樣要行公主道、康莊道喎。

如果真係有心想整條(全日)尖咀特快的話,咁其實應該行青沙,
去到佐敦出,經廣東道落尖沙咀,當然最好就係雙邊總站。
回程就行返彌敦道,油麻地後上青沙。咁行整體塞車風險最低。
RDP建議81P改為主打尖咀特快,行青沙,唔係無原因的。

Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-5 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-1-5 01:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果係要拆九龍段的話,影響最少人的做法係:

87D 縮短至佐敦匯翔道或九龍站

87X 錦英苑至第一城一段不變,來回改行青沙,
尖沙咀方向跟260X,回程跟原線至九龍中央郵局後,
左轉眾坊街,右轉新填地街,左轉窩打老道、翱翔道,
或 ...
其實拆九龍段既主因係更加之宏觀既睇法
小弟既諗法係
87D分拆87D、87X
87D原線縮到彌敦道同唔經富安、第一城
87X就好似閣下咁
同一時間再拆81C做81C同281B
81C做錦泰、富安、第一城出太子、旺角、油麻地、佐敦
281B做返原本81C客量佔多既大涌橋路同大圍既客源
但車既問題就冇諗過
所以一切都可能只係天馬行空既想法

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-1-5 23:57 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-1-5 23:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實拆九龍段既主因係更加之宏觀既睇法
小弟既諗法係
87D分拆87D、87X
87D原線縮到彌敦道同唔經富安、第一城
87X就好似閣下咁
同一時間再拆81C做81C同281B
81C做錦泰、富安、第一城出太子、旺角、油麻地、佐敦
281B ...

咁你諗住281B由邊度開去邊度?錦泰出尖沙咀應該搭咩車?

如果281B沙田段都縮短埋的話,就要減價,返大圍、新翠會平大約$1,
九巴無誘因咁做。再者81C拆線的條件應該無87D咁足夠。

反而如果真係想郁埋81C的話,可以同RDP入面條287X一併考慮。
Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 00:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-5 23:57 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

咁你諗住281B由邊度開去邊度?錦泰出尖沙咀應該搭咩車?

如果281B沙田段都縮短埋的話,就要減價,返大圍、新翠會平大約$1,
九巴無誘因咁做。再者81C拆線的條件應該無87D咁足夠。

反而如果真係想郁埋81C的話,可以同RDP入面 ...
281B由濱景一帶開
錦泰一帶用一換一形式
而旺角既服務換冇尖沙咀

減價既問題都係果句
唔應該只係睇票價而judge成個建議對老九有冇利益

287X應該就收左山
個人比較難去再出台
之前篇文咁長咁長既討論
唔知有冇咩可行既solution呢?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-1-6 00:32 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-1-6 00:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
281B由濱景一帶開
錦泰一帶用一換一形式
而旺角既服務換冇尖沙咀

減價既問題都係果句
唔應該只係睇票價而judge成個建議對老九有冇利益

287X應該就收左山
個人比較難去再出台
之前篇文咁長咁長既討論
唔知有冇咩可 ...

81C而家都勉強叫做做到旺角,用旺角換尖咀,我估好難接受。

至於287X呢,如果將87A/87B兩條雙雙變做循環線,一條青沙出獅隧人,另一條調轉,
即係87A咁行
而87B咁行
咁既話可以慳到五架車,連埋斬左條81M,夠車開287X。
呢兩條循環線可以考慮分別於奧運站、維港灣設定時點。
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 00:38 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 00:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:03 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-6 00:38 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

好多時都貪快, 就算係信和去沙田醫院果邊, 都會行去坐81C而唔係彌敦道塞車
穿過廣華行到巴士站都係個零字, 真係唔覺得耐囉
部87D係太子轉黎轉去仲哂時間
而朗豪坊D咁極端既位, 梗係坐287X/288X轉車快好多啦, 兩三個站就上到青沙
仲快過坐依家既87D, 但唔介意慢慢遊又可以繼續兜佐敦, 各適其式

87D既強項係乜你有認真諗過?
87D最緊要係密車, 仲要密到車海級
但你條新線番左一倍有多, 真係唔見得你維持到個強項
87D最明顯制唔過係主線(旺角段)跌穿10分鐘既密車線標準, 呢個係改車海線既common sense

我係講緊一條線定線上面的優點、強項,唔好郁。

你可以留意到對面岸新城拆線,拆完之後減班係無所避免(例如4X、5X、18P、82X等等),
但係如果拆完之後行車時間的縮減能夠抵銷返等車時間的增加的話,
普遍唔會有人接受唔到,咪當係分流下乘客囉。
起碼對面岸唔會整D行車方向掉轉、仲要人相反方向等車既野,減低定線的吸引力。
至少82X唔會為左食鰂魚涌特快返小西灣的客,而要英皇道西行逆走,
跟606/682北角上東廊返小西灣啦,係咪?

呢D先至係common sense

老實講,282X彌敦道單向南行,我好懷疑返馬鞍山個方向會唔會夠客。
因為旺角要兜佐敦先返沙田,吸引力已經大減,
能夠行得去搭88X的客都會走去搭88X,嫌行太遠的可能改用其他交通工具。
油麻地至佐敦之間亦唔可以用你條88X叫雙飛,
班客習慣左北行等車,自然唔會搭282X而走左去搭88X。
剩返加士居道以南至佐敦道一段,搭282X真係快好多,
但係呢幾個站班客夠唔夠養得起6-8分一班的282X返馬鞍山呢?
我肯定就算係繁忙時間都唔得。

至於一條來回加埋44公里長的循環線會有咩問題,我唔想再講。

而你話旺角想快的乘客可以搭你的青沙新線去轉車站轉車,
sorry,呢段路根本係87D的客倉,好多好多客,
根本唔駛轉車都可以支持到一條線。
你要佢地一係搭倒頭車,一係就轉車,簡直係大大增加佢地的不便。
再者,even你話佢地轉車快好多都好,第一而家成件事係hinge on
你果兩條青沙特快新線287X/288X開唔開得成,如果開唔成咁點先?
87D的問題唔係應該自己自行解決?
第二,咁即係同呢兩條線,同埋轉車站,徒添不必要的壓力,
如果轉車站上唔到車的話咁點?

旺角一段彌敦道係87D的客倉,無論點改都好,
唔該維持返果段彌敦道做雙向,唔好做循環線,呢個係一般乘客接受到的底線。