hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 續青沙線討論-87D線分拆
開啟左側

續青沙線討論-87D線分拆

Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:28 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-1-6 01:16 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

錦泰由有尖咀線變成無尖咀線,係由有變無的問題,我覺得地區人士好難接受到。
even轉車快左都係咁話,而且以87D的情況,未必上到車。

87A/87B唔係完美,但係我相信會比起87A直接變287X,多左人要轉車,更容易接受。

大圍去石硤 ...
錦泰區有幾多人真係會坐條81C往來尖咀?
唔可以話冇
但真係唔多
相反比一條更加直接有用既線
再附加想快既就行出去/轉出去搭87X

基本上係細樓換大樓再送錢過你
我諗要地區人士接受又真係未必咁難既事

若果要87A/87B變做咁去成全一條其實唔會有咁多資源俾到佢既287X
咁似乎唔要好過要

若果話石硤尾<>大圍少客既話
個人建議大大可以出下去石硤尾睇睇
你話好多客又唔係既
但不值得剩下非繁上20既班次
唔好忘記,咁做法係將成個服務cut左一半

sorry,新田圍要既唔係一條收緊$5.2/$6.1既線做區內線果份
對外線新田圍一直唔係問題

我諗有變冇唔好係一件好事
但若果用一件更好既事去cover佢既話
副面既效果其實好低,甚至係冇
相反,雖然係keep左有服務
但係該服務係差、冇用既話
咁死守佢唔會有用
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:29 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-6 01:24 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

另外, 新田圍係巴士毒葯係不爭既事實
不論81M, 87B既新田圍客量都極其慘淡
但區內既K線同282則能夠維持
所以個人認為新線新田圍無份都無問題
等如好多新線都無穗禾份

咁老實講,新線新田圍無份都唔係問題,但係如果重組要拎走佢地既有既野,
咁唔該俾返D野俾佢地等價交換,唔好掠奪人地資源,新田圍交通比起沙田好多屋村已經唔見得方便。
fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:29 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:33 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:33 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-6 01:27 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

問題從來都唔係客源
而係依家因為白痴既車隧配額制下
所有既路線重組都只係無米之炊
所以先會話捱條全日線番黎

當年開281P->281A就無配額制
但今時今日如果唔借殼, 根本乜線都唔駛開
681P, 86P根本同原線做緊唔同 ...
夠唔夠車都仲係未知之數
未有想去計既念頭
(已經滿腦都是phy、pure、app.)
但單憑87D、81C共持43正18蛇(先不理收咩車收咩車同咩order咩)
四線平均都算係可以分到10-11架正4-5架蛇
87X有幸既話成功替到部分281A尖咀<>第一城既客源拉多一架車
非繁四線維持11-12分鐘一班車
其實亦都係合理範圍之內
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:34 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-1-6 01:28 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

若果話石硤尾<>大圍少客既話
個人建議大大可以出下去石硤尾睇睇
你話好多客又唔係既
但不值得剩下非繁上20既班次
唔好忘記,咁做法係將成個服務cut左一半

我只係話少客,唔係無客,cut一半唔係由有變無。

我諗你可以走去睇返之前被鎖的果條thread,我就係同dippy兄為左佢個青沙方案
令到石硤尾由有變無的問題,爭拗左至少十幾版。由有變無就真係接受唔到。
Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:36 | 顯示全部樓層

題外話
新田圍其實仲有一條線叫82K
而對於新田圍來講都幾重要既
若果要提升新田圍既服務
又或者搞掂條81M
理應去做返起條82K
Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:38 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-1-6 01:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我只係話少客,唔係無客,cut一半唔係由有變無。

我諗你可以走去睇返之前被鎖的果條thread,我就係同dippy兄為左佢個青沙方案
令到石硤尾由有變無的問題,爭拗左至少十幾版。由有變無就真係接受唔到。 ...
我諗亦唔應該用少客去形容
其實受影響既唔只係石硤尾
落到去SMP既現今87A仍然可以快過要入顯徑、出旺角先到既新87A不少
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-1-6 01:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
題外話
新田圍其實仲有一條線叫82K
而對於新田圍來講都幾重要既
若果要提升新田圍既服務
又或者搞掂條81M
理應去做返起條82K

咁呢點我又唔反對,反正81M而家都唔多人過隧道,如果真係斬81M的話,
82K可以加1至2架車,做20或25分鐘一班,會幫到更多新田圍居民。
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:40 | 顯示全部樓層