hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 續青沙線討論-87D線分拆
開啟左側

續青沙線討論-87D線分拆

Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:06 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-1-6 00:32 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

81C而家都勉強叫做做到旺角,用旺角換尖咀,我估好難接受。

至於287X呢,如果將87A/87B兩條雙雙變做循環線,一條青沙出獅隧人,另一條調轉,
即係87A咁行,
而87B咁行,
咁既話可以慳到五架車,連埋斬左條81M,夠車開287X。
呢兩條循 ...
但同一時間搭81C落尖咀實際上時間都幾長
況且旺角正中心81C係做唔到
放一個耐既尖咀換正常時間、行程到旺角同轉一轉車有特快落到尖咀
條數又未必咁難計

87A/87B變做咁既走線實在極度嘔心
博康除左出旺角係可能差唔多時間外
其他都係陪兜
86A冇得加車既情況下
大圍<>石硤尾直情係災難
81M取消後,82K又冇得加車,樓下87A又變相冇左
新田圍既居民真係可憐得很
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-6 00:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
87A呢鑊真係無果樣整果樣
條線多左顯田loop同新田圍loop沙田區起碼多左15分車程
結果成個沙槫區客嚇走哂->製造空載

我知,但係去石硤尾仲有86A,新87A出大角咀會快過舊87A,出旺角亦唔會慢過而家。
同埋雙循環係為左顯田同新田圍唔係只得一個方向可以搭到青沙版87系去大角咀/旺角。

當然,沙博區客走晒既話,咪可以大條道理縮條線落返新田圍,87A/87B齊齊新田圍總站囉,再慳多架車。
fb.com/scientisthk2usa/
Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:08 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-6 00:50 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
至於錦泰至旺角, 都係預佢由87D特車開始慢慢捱條全日線出黎好過搞81C
依家81C其實係行得耐, 但唔係兜
最多加幾班唔入大涌橋路特車已經好好
81C過左濱景之後既客量大家有目共睹
乘客已經用腳證明左81C既定線實在已經出問題
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:11 | 顯示全部樓層

樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:14 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:16 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-1-6 01:06 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
但同一時間搭81C落尖咀實際上時間都幾長
況且旺角正中心81C係做唔到
放一個耐既尖咀換正常時間、行程到旺角同轉一轉車有特快落到尖咀
條數又未必咁難計

87A/87B變做咁既走線實在極度嘔心
博康除左出旺角係可能差唔多時間外
其他都係陪兜
86A冇得加車既情況下
大圍<>石硤尾直情係災難
81M取消後,82K又冇得加車,樓下87A又變相冇左
新田圍既居民真係可憐得很

錦泰由有尖咀線變成無尖咀線,係由有變無的問題,我覺得地區人士好難接受到。
even轉車快左都係咁話,而且以87D的情況,未必上到車。

87A/87B唔係完美,但係我相信會比起87A直接變287X,多左人要轉車,更容易接受。

大圍去石硤尾仲有86A,無錯係減左班,但係唔涉及由有變無,
再者果段路的客量唔足以打爆一架車,維持返一程車直過已經可以。

而新田圍的問題,你可以留意到我斬81M後,87A出九龍單向繞經新田圍,
而87B亦以新田圍作總站,正正就係同佢地等價交換,
俾佢地亦可以享受到青沙帶來的便利,同埋提昇佢地的對外交通。
我係有將新田圍keep in mind架,起碼唔似得其他板友提過的方案,
要新田圍由有變無、要轉車先。
Snoopy@FB8617 發表於 2012-1-6 01:17 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-1-6 01:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

其實特車係受歡迎既
但如果跟客量拆到特車全日
即使81C縮短
新線都只會係15分鐘一班
無話有無得益, 個人亦都無意見, 因為81C九龍段其實無必要改, 已經幾乎係最直接行法
(以雙總站設計, 因為車鴻比較充足) ...
問題是錦泰區既客量根本就未充分表現
況且執返原有87D既客
全日客量上不成問題
反倒要諗既係2拆4車源上未知是否足夠
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:24 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-1-6 01:26 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-1-6 01:11 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

287X同288X無出現就無左因為有呢兩條線而282X用南行共用配額既設計
咁當然係用番北行, 即RDP287X行法

分析下個情況先。

如果282X彌敦道單向南行:
趕旺角客,佐敦返馬鞍山快左,但係唔會夠客,無得同88X叫兩飛,結果返馬鞍山唔會夠客。

如果282X彌敦道單向北行:
佐敦比而家快好多,返馬鞍山站位不受影響,唔使等倒頭車,
但係出旺角慢過87D,而且佐敦道塞車增加脫班風險

結論:唔改好過改

定線問題就係你條青沙版87X(去尖咀的那一條)

你可以諗下點解呢種定線既260X同268B一有鐵路兢爭就客量大跌
但跟88X行法既81C同271就客似雲來
呢個就係定線既問題

你講緊我#18提到的青沙尖咀特快87X?
唔好意思,返九龍我唔係跟足260X同268B咁行,
唔會屈返落佐敦道,而係行甘肅街或者新填地街、窩打老道轉入連翔道。
反正要上青沙就行唔到西九龍公路,都無必要屈返落佐敦啦下話?
 樓主| dippy 發表於 2012-1-6 01:27 | 顯示全部樓層