hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城隧轉車站啟用21周年
開啟左側

[歷史資料] 城隧轉車站啟用21周年

AVW28 發表於 2012-5-28 10:42 | 顯示全部樓層

原帖由 ChokChokChok 於 2012-5-27 19:08 發表

我唔明點解個個都話唔應該取消45X
講荃灣, 佢同48X路線重疊, 49X去荃灣快過佢
講大圍, 46X一條夠曬。你話繁忙時間上唔到46X咩? 仲有46P, 46S丫
而且46X, 48X, 49X大部份時間都有5-10分鐘一班丫
所以45X取消係正確嘅 ...

我有保留。
雖然2X年前冇人預計到美田邨、美松苑果帶會起樓、發展大圍站上蓋的名城,以及青沙公路的開通
但如果放長遠來睇,45X其實係唔應該取消,
唔計名城,美田和美松苑如果要用到46X,係要行去美林和大圍市中心交界的道路先可以用,步程最少10分鐘,
當名城全面入伙,單靠一條46X以及481B又能否應附到?

縱使繁時有46P和46S,但你要知葵涌方向既46P基本上係46X既短棍、顯徑方向先兜多個美松苑和美田(上繁46P一樣爆);46S就係46X既區間線(請容許我引用大陸既術語),但要行多個美松苑和美田,呢度都有批唔想行出去既居民捧場架。如果當初冇取消到45X,就會全日做到呢班人,481A又唔駛再拆線(481B係481A拆出來架)。

OT:本星期六在美林出荃灣,481B連續兩架滿座飛站。

就算唔講沙田呢邊,咁北葵涌呢?冇記錯的話,46X係曾經深入過北葵涌一帶、獅隧時期既73X都係經北葵。
城隧轉車站用左之後,46X離開北葵,自此呢度就冇大巴去沙田區。
如果當初九巴肯將45X拉入來,我諗應該可以唔駛取消。
宜家梗係唔得,入去又唔夠403系撼,even價錢平$1.X,要轉車已經唔駛諗。

LL3850
AVW28 發表於 2012-5-28 10:55 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2012-5-28 02:01 發表
講真,講速度同班次,45X肯定唔夠481B鬥

只不過我覺得可以將重開45X變成一個用來重組46X既契機,
現時46X同佢既分支根本就出現分工不均(尤其46P),
若果用呢2條分支既資源去開45X,一條負責四美,另一條負責顯田一帶,
我諗點都好過宜家3條齊齊去葵涌+46P過四美後冇人搭既現象.

紅色既正正係我所諗的。
不過宜家冇可能重開45X,或者要諗下46P和46S點執。
我係prefer執荃葵果段。
拉上北葵冇可能,快就唔夠403系快,唯一就價錢有優勢($9.1 vs $7.3[跟46X計])。

藍色果句,我諗淨係481B美林去荃灣既分段都屈哂。($7 vs $7.3)
當然,某d時間係美林上到車先算!
講開班次,我就來想剷進智,張紙仲係寫15-30分鐘一班車。
當開返45X,預計班次應該同86B差唔多。
LL3850
Snoopy@FB8617 發表於 2012-5-28 12:48 | 顯示全部樓層
原帖由 tony223 於 2012-5-28 02:01 發表
講真,講速度同班次,45X肯定唔夠481B鬥

只不過我覺得可以將重開45X變成一個用來重組46X既契機,
現時46X同佢既分支根本就出現分工不均(尤其46P),
若果用呢2條分支既資源去開45X,一條負責四美,另一條負責顯田一帶,
我諗點都好 ...
所以果問題就係
邊個choice先係最合適
1.46X變做45X
2.定係全日兩者共存
3.定係繁忙時間先出現
兩線非繁並存只會鬥疏
所以可以唔駛考慮

若果繁忙時間先出現既
又變左一個問題就係唔只一區要繁忙時間既直車
區區都話想要既時候
咁成個城隧系統就變左廢左大部分武功

況且,以46X而言
客其實根本就唔係好多好多
而係甩班情況太嚴重
點解咁容易可以見到46X係城隧咁多人等落大圍?
主因並唔係荃灣多唔多人
而係返顯徑方向既46X即使係非繁都可以甩俾你睇
變左有咁多既客但冇咁密既班次到城隧清客

個人認為要46X>45X既主因係481B已經不斷分緊城隧系統既客
快就一定唔夠佢快
但班次都仲有得諗諗
小弟係大圍開46X經常都見唔到有481B經過
係481B仲未完全發大晒既時候
好應該正面打過
反正對老九而言冇咩損失

咁葵涌客點呢
個人認為就其實應該係成個城隧系統大執一次
連青沙一齊搞
係就係會大而complex
但可以更容易解決城隧既問題
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-5-28 12:51 | 顯示全部樓層

原帖由 AVW28 於 2012-5-28 10:42 發表
就算唔講沙田呢邊,咁北葵涌呢?冇記錯的話,46X係曾經深入過北葵涌一帶、獅隧時期既73X都係經北葵。
城隧轉車站用左之後,46X離開北葵,自此呢度就冇大巴去沙田區。
如果當初九巴肯將45X拉入來,我諗應該可以唔駛取消。
宜家梗係唔得,入去又唔夠403系撼,even價錢平$1.X,要轉車已經唔駛諗。
北葵403系只係cover到新界東既一部分
但城隧系統可以包到大部分
就算同403對陣全部輸晒
278X,73X,40X,43X,49X一樣有得搵
AVD1 發表於 2012-5-28 12:59 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-5-28 12:51 發表
北葵403系只係cover到新界東既一部分
但城隧系統可以包到大部分
就算同403對陣全部輸晒
278X,73X,40X,43X,49X一樣有得搵

其實而家 403 個客量係點 ?
同 481 系咁成日會爆丫定係客量只屬一般 ?
如果好似 481 咁成日爆, 咁我覺得 45X 其實都唔係冇得做, 巴士係就係會比小巴慢, 但係最小有位你坐先, 好過企起條街度等 .....
加上城隧轉乘, 未必冇得做 ~

LJ7006 = MF5119 = AVD1
ate_58x 發表於 2012-5-28 13:05 | 顯示全部樓層
講開欖隧轉車站..又冇照明糸統..d路線指示又細又唔多清楚..睇死人咩...
Snoopy@FB8617 發表於 2012-5-28 13:28 | 顯示全部樓層

原帖由 AVD1 於 2012-5-28 12:59 發表

其實而家 403 個客量係點 ?
同 481 系咁成日會爆丫定係客量只屬一般 ?
如果好似 481 咁成日爆, 咁我覺得 45X 其實都唔係冇得做, 巴士係就係會比小巴慢, 但係最小有位你坐先, 好過企起條街度等 .....
加上城隧轉乘,  ...
我諗會係一般同好客之間
就算403系既客量係一般都好
城隧果amplifer既工作我諗都唔成問題
Oliver_ME16 發表於 2012-5-28 14:35 | 顯示全部樓層
我返而諗緊,不如拎273P一類繁時線直踢落象鼻山路停荃灣地鐵站個分站,再返如心
分流下49X早繁既超大客量,好過諗加密49X.
我...
Oliver_ME16 發表於 2012-5-28 14:50 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-5-27 20:54 發表
其實我比較在意荔景同青衣
對於比較多客既 荃灣葵涌沙田大圍嚟講,荔景美孚青衣未必需要咁密既線

46X 車海其實對荔景嚟講係太多,去到美孚作用都唔大
45X 留番喺度,老九可以唔洗落咁多車俾 46X,同樣可以送大圍客上城隧
另 ...

其實48X都唔算短得去邊,因為荃灣一邊既流水客唔少,變相多人上上落落,加車只會拖得更慘.
而45X美田未入伙時真係冇乜存在意義,
但而家最好可以開返專做美田美林一帶去石籬一帶,
疏車/單層都一樣有得做,大埔上水馬"安"山一樣有人去上葵,上成隧一定好過落沙田轉小巴
46X就專心做返火車站同顯徑一帶
我...
238X 發表於 2012-5-28 15:26 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 28/5/2012 01:43 發表

欖隧線拖死城隧線又唔係好明

反而我就覺得屯門線拖死城隧線 ...

欖隧線既然有轉車站,
其實係唔使咁多線 / 車喺荃葵停埋同一個站,
但而家正正係幾條線塞埋同一個站。
(其實九巴都好努力,但我都係覺得 265M / 269M 是但一條可以「改走」)

屯門線都係如是觀,「只不過」屯公轉車站未啟用,未郁到而已。

P.S. 忽發奇想:
如果朝早屯、元/天各有一條大線開特班,唔落荃灣,
直接經荃灣路出葵芳,再經葵興跟「原線」返入去,
對紓緩南行線擠迫有無幫助?