hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組101, 641,增設111A, 641P及901 (更新方案#33) ...
開啟左側

重組101, 641,增設111A, 641P及901 (更新方案#33)

~誰@359~ 發表於 2012-7-12 12:58 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-7-11 19:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

現在的服務不合理嗎?
既然咁有需求,點解紅van都唔全日?
紅van全唔全日,甚至開唔開線
背後要諗既野,絕對唔會少得過開條巴士線
變左大家唔應該用「紅van唔做 / 唔全日」去否定一個需求

秀旺紅小都係近幾年先開
咁係咪冇秀旺之前,秀茂坪去旺角果d 13D呀1A呀95呀全部都拍蚊?
秀茂坪夠冇紅小去中環啦,係咪601P都應該要摺?
有冇紅小線同101平行丫?如果冇,咁101仲唔快D摺?

仲有個經典例子,上葵<->觀塘紅小,點解又唔開?係咪40P可以收檔?
字大只顯得人自大
GL3789 發表於 2012-7-12 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2012-7-12 12:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
紅van全唔全日,甚至開唔開線
背後要諗既野,絕對唔會少得過開條巴士線
變左大家唔應該用「紅van唔做 / 唔全日」去否定一個需求

秀旺紅小都係近幾年先開
咁係咪冇秀旺之前,秀茂坪去旺角果d 13D呀1A呀95呀全部都拍蚊?
秀茂 ...

慈雲山>銅記/灣仔係既有路線
點解唔全日,係咪真係有錢都唔賺?

你話唔應該否定一個需求,我無講過無需求
但係需求係咪大到必須開辦全日專利巴士線?
我希望你能夠指出有幾大的需求,釋除疑慮
 樓主| KC3555 發表於 2012-7-12 16:01 | 顯示全部樓層

更新方案: 縮短101, 延長641, 開辦901, 修改113

考慮過大家意見,修改建議如下:
1.
路線不變:原因:
    • 中環碼頭為新巴及九巴的大總站,拉車方便;
    • 若渡船街天橋及漆咸道北,必遭紅小營運商強烈反對;
    • 最大訴求的堅尼地城居民成為最快過海的得益者;
    • 早上繁忙時間西消防街有時會車流倒灌,而修打蘭街紅小上落客影響交通.

2.
 延長641路線——彩福<>中環港澳碼頭,並提升為全日服務並繞經啟晴邨。641P計劃取消。
641路線修改如下:
彩福開經以下巴士站:0. 彩福,1. 彩賢樓,2. 盈安樓,3. 盈順樓,4. 牛頭角總站,
5.
淘大花園,6. 九龍灣運動場,7. 啟業總站,8. 麗晶花園13座,9. 啟晴邨(新設車站),

10. 麗晶商場,11. 臨華街遊樂場,12. 九龍灣宏通街,13. 觀塘市中心,跟641原有路線。
0-3停站跟九巴14B線,4停站跟九巴/城巴606A線,5停站跟九巴/新巴101線,

6, 12停站跟九巴15A線,7, 8, 10, 11, 13停站跟九巴/新巴641線)
中環開經以下巴士站:0-9跟原641路線直至觀塘法院,10. apm創紀之城五期,11. 創紀之城,
12.
國際展貿中心,13. 宏天廣場,14. 啟禮道,15. 麗晶商場,16. 啟晴邨(新設車站),
17.
麗晶花園8座,18. 啟業邨,19. 九龍灣運動場,20. 馬利諾中學(新設車站),

21. 盈安樓(新設車站),22. 彩德商場(新設車站),23. 彩賢樓(新設車站),24. 彩福。
10-12停站跟九巴11X線,13-15, 17-19停站跟九巴13X線,24停站跟九巴/新巴111P線)
服務時間:兩邊:0600-2330
平日早上繁忙時間班次:8-15分鐘一班,
平日下午繁忙時間班次:10-15分鐘一班,
平日非繁忙時間班次:20分鐘一班。
假日班次:13-20分鐘一班。
預計繁忙時間行車時間:80分鐘
非繁忙時間行車時間:60-70分鐘
一轉用車:高峰期:16部,平常時間:12部。

3.
修訂北行路線111A(改回號碼101):堅尼地城——九龍城盛德街
堅尼地城開經以下巴士站:0-11跟原101路線直至砵甸乍街,12. 怡和大廈,13. 香港演藝學院,14. 入境事務大樓,
15.
灣仔碼頭,16. 紅磡海底隧道,17. 紅磡山谷道,18. 紅磡北拱街,19. 土瓜灣落山道,20. 土瓜灣天光道,
21.
洋葵樓,22. 盛德街總站。
12-15停站跟城巴788線,16-21停站跟原九巴/新巴101線,
停站跟九巴108線)

4.
修改路線113:堅尼地城——慈雲山中
堅尼地城開經以下巴士站:0-34跟原113路線直至黃大仙警署後,到富祐大廈站起,
5C路線巴士站往慈雲山中,唯取消以下巴士站:九龍維景酒店,聖德勒撒堂,基堤道及明愛賓館。

慈雲山開經以下巴士站:0. 慈雲山中總站,1. 正暉樓,2. 正康樓,3. 德愛中學,4. 硃鳳樓,

5. 鳳鑽苑,6. 黃大仙中心後跟113原有路線,唯取消以下巴士站:萬基大廈。

預計南行行車時間會加長5分鐘,北行行車時間會縮短5分鐘,派車數量不變。

若跟S3BL100兄的修改113意見,不見得會增加113的客量,因為彩虹道至富豪東方酒店乘客仍會繼續乘搭111.

重組後用車數量:
111A->101 - 20
641 – 17->16
901 - 14
302 – 3->5

餘下共5部巴士:用以增強111巴士服務,由36部增加至41部,
早上繁忙時間班次增加至3/4分鐘一班。
並提供平日07:30-09:30木廠街起載班次,
木廠街開始重峰時段增加至2分鐘一班。

七擒孟獲尚知廉恥,但某相....
S3BL100 發表於 2012-7-12 16:22 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-7-11 19:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

104何以能夠順理成章縮去中環?
那麼石硤尾/白田往來西區怎麼辦?
石硤尾新公屋剛入伙就歧視低收入家庭?
因為白田/大坑東係老人邨就可以削減服務?

實在難以接受 ...

石硤尾/白田來往西區需求有幾多?補返個轉乘優惠已經相當合理。

仲未計而家104路線太長係脫班因素之一,縮去中環單程可以慳三個字,
脫班機會都少D,唔使一大段路空載浪費。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-7-12 16:31 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-7-11 19:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

現在的服務不合理嗎?
既然咁有需求,點解紅van都唔全日?

慈雲山有116,但無直車到灣仔中環就要offer條線俾佢
咁竹園都係得一條103,但卻無任何優待,係咪大細超先? ...

紅van到唔到中環?有需求就紅van一定開得成線?

仲有慈雲山同竹園比根本係搵錯對象,
竹園行去黃大仙站起碼係合理步程,人口連慈雲山既一半都唔知有冇,
但係慈雲山除左朝早幾班302就無車去中上環,
黃大仙有條113但係就唔多人捧場,咁都唔係資源錯配?
慈雲山對外巴士服務不足,搞到小巴主導,
日日37M車鏈塞住晒D咁窄既路,你估好健康咩?

相比之下,觀塘山上,四順加樂華都係大概10萬人口,619朝早可以開到兩分鐘一班,
中段過樂華後起碼仲可以坐到六七成滿,過海時坐滿。
而秀茂坪加寶達又係大概10萬人口,
601除左非繁九龍方向,因為巿中心到喉唔到肺,而唔係好夠客之外,
朝早一樣做到車海班次,其餘時間都可以做到六七成過海,都叫做見得人。
咁至少10萬人口的慈雲山,又係咪可以一口咬定唔夠需求呢?
如果唔夠需求,咁朝早37M車鏈,37M班客又係去邊?真係無咩人過海?

就算慈雲山唔夠客獨立成線都好,加埋黃大仙咪夠囉。
113拉上慈雲山,營運狀況係咪會差過而家彩虹至黃大仙之間吉車遊街?
係咪因為你認為無證據證明需求,所以拉條線上去,當係幫條線增加客源,都係唔應該?

如果你話慈雲山有成十萬人口,去商業核心區中環灣仔都支持唔到全日線既話,
咁點解石硤尾人口無咁多,西區又唔係咩商業核心區,104縮短補轉乘又唔得?
如果真係咁多人搭104來往西區同石硤尾的話,點解104又只係得紅隧口至灣仔金鐘中環一段多人?

S3BL100 發表於 2012-7-12 16:36 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-7-11 16:36 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
101縮短為樂華-堅尼地城
樂華開經牛頭角, 四彩, 坪石, 太子道東, 101原線

111縮短至四美街, 路線不變

619分拆為619X及619A
619X(安逹臣)-四順-秀茂坪道(停站)-619X原線
619A啟業-九龍灣南-牛頭角道-觀塘-619原線
619P九龍區定線改跟619A
601, 601P不再繞經秀明道

你呢個建議根本擾民,
樂華本來好地地有車去到北角至銅鑼灣,俾你搞到由有變無。
仲未計樂華根本無位擺多條線。
S3BL100 發表於 2012-7-12 16:46 | 顯示全部樓層

原帖由 KC3555 於 2012-7-12 16:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif2. 延長641路線——彩福<>中環港澳碼頭,並提升為全日服務並繞經啟晴邨。641P計劃取消。
641路線修改如下:
彩福開經以下巴士站:0. 彩福,1. 彩賢樓,2. 盈安樓,3. 盈順樓,4. 牛頭角總站,
5.
淘大花園,6. 九龍灣運動場,7. 啟業總站,8. 麗晶花園13座,9. 啟晴邨(新設車站),

10. 麗晶商場,11. 臨華街遊樂場,12. 九龍灣宏通街,13. 觀塘市中心,跟641原有路線。
0-3停站跟九巴14B線,4停站跟九巴/城巴606A線,5停站跟九巴/新巴101線,

6, 12停站跟九巴15A線,7, 8, 10, 11, 13停站跟九巴/新巴641線)
中環開經以下巴士站:0-9跟原641路線直至觀塘法院,10. apm創紀之城五期,11. 創紀之城,
12.
國際展貿中心,13. 宏天廣場,14. 啟禮道,15. 麗晶商場,16. 啟晴邨(新設車站),
17.
麗晶花園8座,18. 啟業邨,19. 九龍灣運動場,20. 馬利諾中學(新設車站),

21. 盈安樓(新設車站),22. 彩德商場(新設車站),23. 彩賢樓(新設車站),24. 彩福。
10-12停站跟九巴11X線,13-15, 17-19停站跟九巴13X線,24停站跟九巴/新巴111P線)
服務時間:兩邊:0600-2330
平日早上繁忙時間班次:8-15分鐘一班,
平日下午繁忙時間班次:10-15分鐘一班,
平日非繁忙時間班次:20分鐘一班。
假日班次:13-20分鐘一班。
預計繁忙時間行車時間:80分鐘
非繁忙時間行車時間:60-70分鐘
一轉用車:高峰期:16部,平常時間:12部。

只係少少意見:
641兜完九龍灣一圈之後,仲要停觀塘巿中心,呢種行法其實幾兜,
我寧願九龍灣直上觀繞,但係做多個北角銅鑼灣,
到時一方面方便到三彩、啟德、啟業麗晶去北角銅鑼灣之外
(實際上,巴士亦只係去北角銅鑼灣比沙中線有優勢),
又可以吸到電車路一帶去九龍灣返工/行街的客,全日潛力比起直飛東廊的641更大。
至於觀塘<->灣北/中環特快,都係交俾619P加班加回程算喇。

若跟S3BL100兄的修改113意見,不見得會增加113的客量,因為彩虹道至富豪東方酒店乘客仍會繼續乘搭111.

其實我的擔憂係,如果113九龍區依然太兜,好可能一樣會趕左唔少慈雲山客。
當然暫時直接拉113上山亦無妨,睇下效果係點先,
起碼依然會有班唔想轉車既客搭佢,好過而家黃大仙前吉車遊街。

樓主| KC3555 發表於 2012-7-12 17:02 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-7-12 16:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
其實我的擔憂係,如果113九龍區依然太兜,好可能一樣會趕左唔少慈雲山客。
當然暫時直接拉113上山亦無妨,睇下效果係點先,
起碼依然會有班唔想轉車既客搭佢,好過而家黃大仙前吉車遊街。

呢層我明白你嘅憂慮,但問題在於,現時南行朝早繁忙時間,
113都會坐滿,
103去唔到中環就上左半山,橫頭磡變左唔可以無113,無左113,就要靠地鐵,都唔緊要;
東頭邨有班113客,唔肯過去對面河坐111,明顯係唔想嘥腳骨力,113過埋去,批客又係送俾111,
太子道講過,唔多講,所以南行可郁的位係唔多,只有萬基大廈個站,行去培正道橋底我覺得都可接受,
而兜窩打老道培正道盞燈真係乞人憎.
北行方面,最乞人憎就係兜基堤道,雖然我會坐佢去新世紀,但落培正,兜基堤道,係浪費時間,
所以唯有係最唔傷的情況下作以下取捨.

另641方面,如果真係淨靠四彩同啟德啟業,真係唔夠做非繁忙時間,而觀塘市中心又無特快行東廊路線,
事實上,非繁忙時間有東廊線直到觀塘,我諗地鐵客會受,吸到地鐵客.
至於係咪真係兜,我的定線係宏光道直出啟福道,啟福道行橋直到觀塘市中心.
另目的亦係填補101路線空缺的觀塘至九龍灣但又不願經北角炮台山的空位,
而以前開141的目的正是強化觀塘及九龍灣直達灣仔中環的訴求,現今可作的唯有強化,
雖然時代係有改變,但如果641不能擔當特快及填補縮短101的角式,恐怕101縮短更易泡湯.

~誰@359~ 發表於 2012-7-12 17:18 | 顯示全部樓層
原帖由 KC3555 於 2012-7-12 16:01 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif若渡船街天橋及漆咸道北,必遭紅小營運商強烈反對;

只要唔怕畀人尋仇,紅小講乜野都係可以無視既
字大只顯得人自大
 樓主| KC3555 發表於 2012-7-12 17:23 | 顯示全部樓層

原帖由 ~誰@359~ 於 2012-7-12 17:18 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

只要唔怕畀人尋仇,紅小講乜野都係可以無視既

都唔係,近來運輸署好多決定都係怕左的士佬同埋紅小商會,區議會都牙痛咁聲.
仲有,正面同游擊隊打交,失敗係注定.