hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 試辦彩福專線22X
開啟左側

試辦彩福專線22X

FBI2 發表於 2012-9-27 21:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

有板友堅持彩福可以養得起一條彩福線出旺角,我就一於玩大D,整條彩福旺角超特快線.

22X 彩福至太子站循環
彩福開: 經彩榮路,彩霞路,天橋,觀塘道,太子道東,天橋,太子道西,通菜街,界限街,太子道西,天橋,太子道東,觀塘道,彩石里,彩興路,彩榮路

服務時間:
平日
06:00,06:20,06:40,07:00
07:20-08:20/ 15分鐘一班
08:20-22:20/ 20分鐘一班
假日
06:00-22:20/ 20分鐘一班

用車: 2正1蛇(正字軌用AVC,蛇車用ADS)
行車時間: 35分鐘

全程收費: 6.1 ( 唔好同我話貴,地鐵收7.3,紅小收10蚊,行少15分鐘落山,呢點都值俾貴個幾啦 )

停站: 只停彩福,太子道西,通菜街,界限街
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2012-9-27 22:49 | 顯示全部樓層
玩野咩?

1. 條線做咩唔停九龍城?三彩夠客一村一線出旺角,唔代表條線唔停沿途車站都夠客喎。
唔停九龍城,點方便D人轉車去西九/紅磡土瓜灣/尖東?

2. 你係咪諗住連彩德彩盈都唔停?四座樓同17座樓係好大分別喎。

3. 旺角個行法覆蓋唔到旺角中心地帶,跟24停洗衣街都好過你咁搞。定係你根本又係唔想做生意?

fb.com/scientisthk2usa/
兜子 發表於 2012-9-28 11:57 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-9-27 10:49 PM 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
玩野咩?

1. 條線做咩唔停九龍城?三彩夠客一村一線出旺角,唔代表條線唔停沿途車站都夠客喎。
唔停九龍城,點方便D人轉車去西九/紅磡土瓜灣/尖東?

2. 你係咪諗住連彩德彩盈都唔停?四座樓同17座樓係好大分別喎。

3. 旺角個行法覆蓋唔到旺角中心地帶,跟24停洗衣街都好過你咁搞。定係你根本又係唔想做生意?

我反而覺得將條線好似111P咁落彩虹,之後上橋去太子道東,先經亞皆老街去旺角,
經新填地街,旺角道,太子,界限街返太子道東,上新清右轉三彩 (111P 相反路線),
咁可以同27夾埋整順/逆循環線,兼夾整條上/落山既巴士線。

OT : 其實第三點,樓主已經答左你,
有板友堅持彩福可以養得起一條彩福線出旺角,我就一於玩大D,整條彩福旺角超特快線.

transbus 發表於 2012-9-28 23:26 | 顯示全部樓層

不如搏o的,
複製一條巴士版83A,
彩福開, 過坪石總站後出太子道東, 過采頤掉頭上橋返對面線,
停彩虹總站外, 觀塘道坪石啟業, 然後返上彩福.
由坪石總站, 可互轉龍翔道各九巴獨營新界東西線,
由采頤站, 可互轉太子道東同彩虹總站,
各九巴獨營西行去九龍西油尖旺, 東行去觀塘區內同將軍澳線.
轉車退回哩條線全費, 又點?
坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
kay 發表於 2012-9-28 23:33 | 顯示全部樓層
如果九巴唔肯開對外線,咪叫運吉招標居民巴士,或者招標小巴
睇下係九巴有錢唔賺,定係個帶無前景
世界很簡單 人類很複雜
GL3789 發表於 2012-9-29 15:37 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-9-28 23:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
如果九巴唔肯開對外線,咪叫運吉招標居民巴士,或者招標小巴
睇下係九巴有錢唔賺,定係個帶無前景

洗乜招標
只要放寬俾紅小入去彩福,由市場主導就已經搞掂啦
既唔受站位限制,有需求自然開幾密都得

不過係有d人非要九巴不可姐
kay 發表於 2012-9-29 15:43 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-9-29 15:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

洗乜招標

但運吉企得硬唔比姐
不過依家彩德都有紅小,唔知運吉點盤算
世界很簡單 人類很複雜
S3BL100 發表於 2012-9-29 22:59 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-9-29 15:37 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

洗乜招標

乜你唔係好想減少旺角車流咩?做咩唔俾開巴士,
但係又咁鍾意開紅小塞入去,仲要五架紅小的載客量先等於一架大單層?
GL3789 發表於 2012-9-30 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-9-29 22:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

乜你唔係好想減少旺角車流咩?做咩唔俾開巴士,
但係又咁鍾意開紅小塞入去,仲要五架紅小的載客量先等於一架大單層?

兩權相害取其輕

紅小班次靈活,因應乘客需要調整班次,唔洗巴士開足咁多班載空氣,欠缺效率
又唔洗巴士咁站站停等埋站,阻塞交通

紅小班次既密,車程快,站位又不受限制
比起巴士肯定進步不少
S3BL100 發表於 2012-9-30 00:11 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-9-30 00:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

兩權相害取其輕

紅小班次靈活,因應乘客需要調整班次,唔洗巴士開足咁多班載空氣,欠缺效率
又唔洗巴士咁站站停等埋站,阻塞交通

紅小班次既密,車程快,站位又不受限制
比起巴士肯定進步不少 ...

何以見得巴士唔可以因應乘客需要調整班次、載空氣?

繁忙時間,無論用巴士同小巴做都必然爆,巴士係咪欠缺效率?

紅小在繁忙道路胡亂切線穿插埋站,係咪又唔會阻塞交通?
一架大單層企滿係80個客,如果呢80個客全部用紅小載,佔用的路面空間係大單層的2.5倍,
唔知邊樣比較阻塞交通呢?