hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 試辦彩福專線22X
開啟左側

試辦彩福專線22X

GL3789 發表於 2012-10-2 09:20 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-10-1 23:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
我個point係,24咁既環境都有十個八個客,三彩入面無其他交通工具競爭,
又會唔會得十個八個客咁少?

同埋你好選擇性地twist我既point囉,
如果條線真係得十個八個客,但係用巴士做,當然無效率,用小巴做效率較高;
但係如果條線起碼有30個客,繁忙時間會爆,咁用小巴做又咪係效率較高呢?

不過香港就係太多大巴線用小巴做、小巴線用大巴做,本末倒置的例子,
而你亦似乎對呢d失敗經驗視若罔聞,想一錯再錯。
...

你保證條線完全吸晒四彩既所有需求,你可以咁講
但明顯連你自己都要將條線用單層,搞到班次咁疏既時候,條線已經變得可有可無

根本我就唔會前設左四彩究竟對新線有幾大需求
假若係咁大既需求,點解你又要出單層,20分鐘一班咁疏
你既盤算已經擺在眼前

如果憑彩福可以塞多20架小巴,你當初又反對樓主既超特快線建議
你係咪自打咀巴?

我唔知你咩邏輯,原本有巴士,之後開多一條小巴同佢重疊,
一定會分薄客源,但係唔代表所有居民一開頭都係屬意小巴而唔係巴士出入喎。
巴士俾人分走左D客,如果剩餘客量支持唔到既,咪減班,
減班咪令到巴士吸引力相對降低,更多人轉投小巴,之後小巴再加班,
再搶左堆巴士客,一路惡性循環囉。

絕對唔係居民一開始就鍾意小巴而唔鍾意搭巴士。
你試下做個調查,睇下如果定線一樣的話,
居民到底有幾多個會prefer開條收得比巴士貴一截,又更難監管的小巴
而唔係直接開巴士上山?

上述例子所謂居民鍾意搭小巴唔搭巴士的假象,都只係
有小巴作為另一個選擇之後,先至慢慢形成。

請唔好將價值觀強加在一班公屋居民身上,你代表唔到佢地。

如果條線一開始就開到27咁密,你可以話居民會要巴士多過小巴
但與24相若既班次(16-25分鐘一班)絕對唔係居民想要(已經唔計老九會收車)

你試下做下調查,睇下居民要5分鐘一班既小巴,還是20分鐘先得一班既巴士?

小巴出車海戰術,巴士就即刻跪低
係呢個汰弱留強既環境,邊個無競爭力邊個就無得留低
你開條巴士線,難保第日又會開多條小巴線
重蹈覆轍,製造多一條蝕錢巴士線,又要巴士公司硬蝕
你罔顧事實,想一錯再錯

如果價格會係一個極為重要既因素,四彩對港鐵既需求應該係極低
事實顯然不是這樣

你只係想塞條廢線俾居民就草草了事,侮辱左佢地
238X 發表於 2012-10-2 11:25 | 顯示全部樓層

回復 31# 的帖子

如果個個都好似你咁嘅諗法去揀車搭,香港肯定會被小巴塞死
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
S3BL100 發表於 2012-10-2 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-10-2 09:20 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你保證條線完全吸晒四彩既所有需求,你可以咁講
但明顯連你自己都要將條線用單層,搞到班次咁疏既時候,條線已經變得可有可無

根本我就唔會前設左四彩究竟對新線有幾大需求
假若係咁大既需求,點解你又要出單層,20分鐘一班咁疏
你既盤算已經擺在眼前

我只係話條線就算最差時段20分鐘一班都唔會載得十個八個咁少,
我幾時有建議過20分鐘一班?

我一路強調係15分鐘一班,抵銷行路上落地鐵站的時間,
至於點解用單層?答案好簡單,睇餸食飯,有咩資源都抽住先,
條線做得起再轉雙層及/或加班,同當年798單層頂閘變雙層再加班一樣道理。

近年建議的巿區新線或特快線,包括40、286X、287X、798等,
都係一開始15分鐘一班,你自己諗下點解。
如果你諗唔明,我恐怕你同運吉實際政策已經脫節。

如果憑彩福可以塞多20架小巴,你當初又反對樓主既超特快線建議
你係咪自打咀巴?

你呢d叫做斷章取義。

樓主個行法唔停九龍城沿途,旺角原來只係停太子擦邊,
唔係跟2A或者27深入旺角繁忙地段。三彩旺角夠客,
又係咪代表一條中途唔停任何站、旺角只係擦邊、扭曲左實際需求的定線都會夠客?

我推算彩福旺角如果開小巴,起碼可以3分鐘一班,
但係我無講過話小巴中途唔停特快飛太子都可以做到呢個班次囉。

如果條線一開始就開到27咁密,你可以話居民會要巴士多過小巴
但與24相若既班次(16-25分鐘一班)絕對唔係居民想要(已經唔計老九會收車)

你試下做下調查,睇下居民要5分鐘一班既小巴,還是20分鐘先得一班既巴士?

小巴出車海戰術,巴士就即刻跪低
係呢個汰弱留強既環境,邊個無競爭力邊個就無得留低
你開條巴士線,難保第日又會開多條小巴線
重蹈覆轍,製造多一條蝕錢巴士線,又要巴士公司硬蝕
你罔顧事實,想一錯再錯

如果價格會係一個極為重要既因素,四彩對港鐵既需求應該係極低
事實顯然不是這樣

你只係想塞條廢線俾居民就草草了事,侮辱左佢地

再次證明你表面上扮死守運吉政策,實際上已經同佢地現行政策脫左節。

你上面呢D言論係有一D skew左實際情況的前設,
你假設左條線一開波開16-25咁疏,而上面有左巴士之後會再突然間多條小巴出旺角(即係好似24 vs 46咁)。
但係如果呢條小巴線係唔存在並且唔會出現的話,你上面的講法已經無意義。

唔好意思,呢條thread(加埋B2板)已經有包括我在內
唔止一位板友暗示過運吉今年對三彩的態度到底係點。
當然九巴態度同運吉態度係兩件事,
我鬧九巴唔識做P/L analysis,呢d係opinion,但係
其他內容,邊d係事實、邊d係觀點,大家應該識分。

有內幕料,你可以唔信,但係唔信之餘唔該唔好
當人講廢話亂up,之後又咄咄逼人質疑。
上次我唔覺意放左料28A+224M你已經係咁,
質問消息來源(真係消息來源有邊個會講source?)
果陣你話開線上三彩係「卑劣行為」,結果原來運吉係都要開線,
而且28A+224M成真,你即刻前言不對後語,
之後無聲出。(姑勿論28A+224M係咪垃圾都好)
今次你同樣可以唔信,但係你係都要質疑既話,
咁唔好意思,我以後有咩料都可能收起晒,咁我有無損失?無。
情況就同隔離B0板過去一年突然間無晒內幕料既道理一樣。

而至於話「你只係想塞條廢線俾居民就草草了事,侮辱左佢地」,
唔知你係咪講緊你自己?果陣係邊個建議話拉條24上去兼且唔加車
仲要拉疏去到20分一班呢,仲以人地「乞求」為由合理化。
使唔使我搵舊文俾大家觀賞?
fb.com/scientisthk2usa/
GL3789 發表於 2012-10-2 13:00 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-10-2 11:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我只係話條線就算最差時段20分鐘一班都唔會載得十個八個咁少,
我幾時有建議過20分鐘一班?

我一路強調係15分鐘一班,抵銷行路上落地鐵站的時間,
至於點解用單層?答案好簡單,睇餸食飯,有咩資源都抽住先,
條線做得起再轉雙層 ...

你所提出既例子全部都係長途線
咁你又唔提273B,甚至5M頻密班次路線?
點解273B一開始又可以開到咁密?

推左28A+224M既方案,都唔代表你可以再進一步強迫巴士公司開蝕本線
你要將你既行為扯到去TD度,都改變唔到你既行為本質
唔同身份、唔同時間做唔同既事已經好大分別

問題不在於TD,問題在於營辦商(巴士公司)既態度,唔好混淆視線
28A+224M方案一如所料係垃圾方案

拉24上去唔會改變24係蝕錢既事實,但開多條線就肯定老九多左條蝕錢路線
由於運輸署對四彩態度軟化,因時制宜,方案自然有空間討論
根本就無矛盾既地方

由始到終,我都認為開小巴線,無論時效性、可行性,對居民既實用性都會比巴士好
只不過係你非要巴士,非要管理不善既九巴不可
用你既論調,山上居民既時間好寶貴,點解唔俾3分鐘一班既特快小巴線,要人地等15分鐘一班又慢又疏既巴士線
唔係塞條廢線俾佢地就會要

樓主| FBI2 發表於 2012-10-2 20:55 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-10-1 23:02 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我個point係,24咁既環境都有十個八個客,三彩入面無其他交通工具競爭,
又會唔會得十個八個客咁少?

同埋你好選擇性地twist我既point囉,
如果條線真係得十個八個客,但係用巴士做,當然無效率,用小巴做效率較高;
但係如果條線起 ...

拉24上去真係最好最合成本既選擇,雖然未必對彩福班街坊係最好既選擇,但係呢個係用最少成本去應付三彩訴求的方法,再者
24拉左上去,再拉直啟業條線,其實唔係好兜,比起我而家既22X方案好得多.

另一方面,24明年會入啟晴村,雖然大家可以話啟晴村出太子道東好近,可是,呢個說法只適用於啟德發展區一部分,近麗晶花園的幾座樓行去太子道東係好遠,
呢個距離比起彩福行去九龍灣站更遠.換言之,24入啟晴,變左有獨市位(除非TD手痕拉埋46入去),到時隨時多客到要轉番雙層.

凡事都要循序漸進,唔係話一個村幾萬人就可以亂咁開線,你睇清河村,一開頭都係得條273B,到而家主力既都只係273A,273B,70K,全部都去唔到市區,唯一
對外既係又疏又兜既70X..佢地都係冇徹底理解居民所需,點解清河係咁,三彩唔可以係咁?

如果要三彩開線,只能夠開一條去附近港鐵站,或者去同區其他地方既巴士線. 去港鐵站既已經俾專小插左旗,得番一條區內線可以開,結果而家整條28A出來.
至於區外線,就只能搵現有路線拉上去,唔夠數據和風險支持開新巴士線,周圍影響最少的,便是24.
屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
S3BL100 發表於 2012-10-2 23:21 | 顯示全部樓層
原帖由 FBI2 於 2012-10-2 20:55 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
點解清河係咁,三彩唔可以係咁?

你可唔可以因為同學考試唔溫書肥佬,所以自己考試都走去玩唔溫書搏肥佬?
S3BL100 發表於 2012-10-2 23:34 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-10-2 13:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

你所提出既例子全部都係長途線
咁你又唔提273B,甚至5M頻密班次路線?
點解273B一開始又可以開到咁密?

你自己都識講,273B/5M係咪跨區對外線?

有邊條跨區對外線可以一開波就做咁密?就算夠客都係之後慢慢加班。

推左28A+224M既方案,都唔代表你可以再進一步強迫巴士公司開蝕本線
你要將你既行為扯到去TD度,都改變唔到你既行為本質
唔同身份、唔同時間做唔同既事已經好大分別

呢D叫做雙重標準,只許州官放火,不許百姓點燈。
如果一件事的本質係「卑劣」的話,點解輪到政府官員做同一件事又變成唔係「卑劣」?
點解同一件事,舊年做係「卑劣」,今年做又唔係「卑劣」?

「卑劣」係形容一D不合道德規範的事、乜道德規範會對唔同人有唔同標準?
乜道德規範會隨住時間轉變而來個180度大轉變?

拉24上去唔會改變24係蝕錢既事實,但開多條線就肯定老九多左條蝕錢路線
由於運輸署對四彩態度軟化,因時制宜,方案自然有空間討論
根本就無矛盾既地方

由始到終,我都認為開小巴線,無論時效性、可行性,對居民既實用性都會比巴士好
用你既論調,山上居民既時間好寶貴,點解唔俾3分鐘一班既特快小巴線,要人地等15分鐘一班又慢又疏既巴士線
唔係塞條廢線俾佢地就會要http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/smilies/default/victory.gif

講得「因時制宜」,即係你看風駛艃、前後不一。

何以見得開多條線上去一定係蝕錢?周邊有唔少路線都仲有剩餘運力、效率低,
如果透過重組,改善果堆線的營運效率,又放到資源做三彩<->旺角,
一舉數得,為巴士公司贏得掌聲的同時,又減少虧蝕,令到盤數好睇左,又有咩問題?

淨係執著於有幾多條線蝕錢,而唔係成個network宏觀咁去睇盤數,根本唔全面。

如果有條線15分鐘一班兼且兜路,即係好似9號拉上去、24拉上去呢d,咁就係廢線,
但係係咪一定只係可以拉廢線上去,而唔係其他線繞經,或者重組釋放資源開條獨立線?
如果條線直出太子道東的話,咁又係咪慢,係咪廢線?
GL3789 發表於 2012-10-3 07:14 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-10-2 23:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

有邊條跨區對外線可以一開波就做咁密?就算夠客都係之後慢慢加班。

都係短途線,短途線就最緊要夠密
就算加班都係轉雙層,班次唔會有密到

何以見得開多條線上去一定係蝕錢?周邊有唔少路線都仲有剩餘運力、效率低,
如果透過重組,改善果堆線的營運效率,又放到資源做三彩<->旺角,
一舉數得,為巴士公司贏得掌聲的同時,又減少虧蝕,令到盤數好睇左,又有咩問題?

淨係執著於有幾多條線蝕錢,而唔係成個network宏觀咁去睇盤數,根本唔全面。

如果有條線15分鐘一班兼且兜路,即係好似9號拉上去、24拉上去呢d,咁就係廢線,
但係係咪一定只係可以拉廢線上去,而唔係其他線繞經,或者重組釋放資源開條獨立線?
如果條線直出太子道東的話,咁又係咪慢,係咪廢線?

相比於小巴,15分鐘一班既巴士點都係又疏又慢
實在無可爭辯

你又話牛下入伙唔足夠應付需求,另一方面又講周邊有唔少路線都仲有剩餘運力
究竟邊樣先真?

如果透過重組有資源剩
又去番你既資源優先分配論,釋放既資源點解唔係將40P加班,點睇都好過擺落四彩度

樓主| FBI2 發表於 2012-10-3 10:03 | 顯示全部樓層
原帖由 S3BL100 於 2012-10-2 23:34 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

呢D叫做雙重標準,只許州官放火,不許百姓點燈。
如果一件事的本質係「卑劣」的話,點解輪到政府官員做同一件事 ...

點都好啦,你想開新線,其實有機會,只要你搵到幾部現時來往觀塘和油尖旺路線抽到3-4部車,然後因27載客量過95%為理由,去拆條27P做彩福旺角,咁咪得囉.
至於係邊條線抽,你只可以係1A,2A,9,13D,13X,14,16,24,26,27,215X,219X,224X度抽車去開,你自己PLAN吧!

記住一個原則,就係觀塘區來往油尖旺總車數唔可以有任何增加,係呢個大原則下你自己度度,等你整個好plan.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
238X 發表於 2012-10-3 11:15 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2/10/2012 13:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

好彩運吉唔係好似你呢種思維,否則香港一早被小巴塞死
(係,我係特登講第二次)
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知