hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 46轉特快以尖沙咀做總站, 於早繁開辨6X線 ...
開啟左側

46轉特快以尖沙咀做總站, 於早繁開辨6X線

cong 發表於 2012-11-15 23:46 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2012-11-15 23:51 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2012-11-15 23:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

45 縮去美孚既話不如乾脆食埋 18, 反正大角咀都冇乜客
只要加何文田>美孚同深水埗>土瓜灣分段就得, 成個 PLAN 即時多左好多車用, 開 10 分鐘一班

45食18的話,點行先可以做晒長沙灣道加深旺道的客?
fb.com/scientisthk2usa/
cong 發表於 2012-11-15 23:56 | 顯示全部樓層
cong 發表於 2012-11-15 23:59 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2012-11-16 00:03 | 顯示全部樓層
原帖由 HF3204@243M 於 2012-11-15 22:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

話 46 做緊流水會唔會正確啲呢?
咁就可以拉 45 做土美 / X6C 既功能

我係講緊現況。

不過你提醒左我一樣野,如果純粹為左想做美孚<->旺角/何文田/土瓜灣特快的話,
46北行改經長沙灣道,45改做半特快,美孚直出旺角,
唔係無得諗,但條件係要配合到青衣線重組,何文田土瓜灣分家,
換條收$6.1的何文田青衣線,做返何文田<->長沙灣道流水
(我心水係通過41/41A/44重組,整條長亨<->楓樹窩<->青衣碼頭<->美孚<->長沙灣<->旺角<->何文田,
填晒44同43C去唔到的地方,製造條件俾41A/42A改做旺角佐敦特快)。

而且我怕到時條45唔夠客。

原帖由 HF3204@243M 於 2012-11-15 22:00 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

42C 直出既建議只係講過繁時,非繁只靠青衣一定冇客
而山下上葵,冇可能就咁 312 / 401 / 轉乘算數,講緊既係可能另一條 43A 所需既車量同所服務既客量
老九得四條路揀
開線 (43A 要 10 架車),留 42C,拉 49X,拉 44M (最少要多 3 架車)...

我所知既有要求青衣來往尖咀線 (最後區議員貼 N4_R 時間表算數) 同 41 青旺特快
41 改做尖咀特快,除咗十幾年前攞佢幫手換 241X 之外,從來冇喺區會聽過
不過喺論壇就成日睇到

42C唔拆既話,40P無得全日。

如果無錯既話,241X當年好似係用41A而唔係41改,之後
青衣村反對44延長總站、青衣碼頭又嫌無左尾站直出美孚長沙灣,於是就反對?(有錯請指正)

而地區人士要求41改特快,亦只係佢地(受到個別人士唆擺)唔識諗,
旺角個覆蓋咁細,去土瓜灣何文田的人數又遠遠少過油麻地至尖咀,
企圖一條線做晒山上山下旺角特快又必然令到其中一邊唔會搭。
相反亞皆老街以南就仲要慢碌41A/42A,呢D叫做為居民著想?

我唔覺得 40 會離開美孚
之前講過,新記做將觀荃,九記做東九美,咁分餅仔會合理啲

40離開美孚唔代表九巴會撤出觀美巿場,最完美的組合一定係38改經葵涌道及美孚,
40改經青公兼大幅加車,42C改行青衣兼減車,40P全日
S3BL100 發表於 2012-11-16 00:04 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2012-11-15 23:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

深旺道放棄佢啦, 去旺角有 212, 去大角咀有 12, 淨返何文田, 客唔多,俾轉乘就算喇

返學客大把,深旺道沿途人口都唔係話少,人地無可能就咁放走條18囉
S3BL100 發表於 2012-11-16 00:12 | 顯示全部樓層

原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-11-15 21:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
等我再解釋清楚少少
First step係41,45,46
東九線,42之類既物體要執既條件係在於
1.40真係改左半特快(但係仲係未有聲氣)
2.而當荔景山覺得少左條線唔就手
若果1.實行唔到既
調返轉可以改執荔景山荃灣線

收得貴D的確 ...

或者咁問,41、45、46夾埋25架車,
你會點執到一條土瓜灣<->何文田<->美孚,又加密46,又唔會由青衣手上搶太多架車?

講真,青衣會唔會俾你由41抽車去土瓜灣美孚都係未知之數,
而我心入面係有個方法,唔使抽41既車都可以令到青衣特快線脫離九龍城區議會的魔爪
(唔係話脫離土瓜灣同何文田,而係令到青衣油尖旺特快線唔需要受制於人)
cong 發表於 2012-11-16 00:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2012-11-16 00:25 | 顯示全部樓層
原帖由 cong 於 2012-11-15 23:59 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

深旺道放棄佢啦, 去旺角有 212, 去大角咀有 12, 淨返何文田, 客唔多,俾轉乘就算喇
lee D傳統區內線似乎難可以說到人去放棄...
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-11-16 00:34 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-11-16 00:12 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

或者咁問,41、45、46夾埋25架車,
你會點執到一條土瓜灣何文田美孚,又加密46,又唔會由青衣手上搶太多架車?

講真,青衣會唔會俾你由41抽車去土瓜灣美孚都係未知之數,
而我心入面係有個方法,唔使抽41既車都可以令到青衣特快線 ...
其實第四段有寫...

[自quote]只係睇45,46當然唔夠車
但唔好忘記仲有41同6C
若果45同46都去到12-15分鐘一班既時候
差兩三架車
大可以6C一架,41兩架
41條數總唔係單由青衣食晒掛...[/自quote]

41唔係只係得青衣有份
若果只係將資源全歸青衣
咁土瓜灣應該可以直ban到永遠阿門
即使係青衣<>尖咀<>九龍城都好
人地唔覺得比起現時既野有著數