hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車計劃12月26日實施
開啟左側

[問題] 屯門公路轉車計劃12月26日實施

樂仔〞 發表於 2012-12-26 20:46 | 顯示全部樓層

原帖由 Crotone 於 2012-12-26 20:35 發表
今日到轉車站...
見到68A/居然有上車月台....(係263同一月台)

但如果轉車站上68A 去青衣係要收全費..
算唔算九記俾蕉皮乘客呢

咁 59M 都有
話哂屯公轉車站係開放式,大欖都可能有人行去搭車都唔定呢 ...
s3n354 發表於 2012-12-26 20:59 | 顯示全部樓層
見無人講, 咁我就講下轉車站個WIFI啦

轉車站有幾間唔同電訊公司既發射站,
想用免費WIFI上網就要選KMB Free,
千祈唔好學我咁連左去PCCW Free,
呢個point FOR旅客(仲要係專俾大陸人用, 要漫遊電話先連到)

KMB Free個WIFI可以免費使用15分鐘, 一日最多可以連線2次,
不過又有幾多個係度轉車既乘客得閒到專登連佢個wifi上網,
通常都係只會逗留5-10分鐘吧

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ey3231 + 1 實用的資訊

查看全部評分

rickycheng 發表於 2012-12-26 22:40 | 顯示全部樓層
原帖由 s3n354 於 2012-12-26 20:59 發表
見無人講, 咁我就講下轉車站個WIFI啦

轉車站有幾間唔同電訊公司既發射站,
想用免費WIFI上網就要選KMB Free,
千祈唔好學我咁連左去PCCW Free,
呢個point FOR旅客(仲要係專俾大陸人用, 要漫遊電話先連到)

KMB Fre ...

少少離題:
PCCW FREE 其實之前"2個月推廣"都用過..

反而我比較奇怪是CMCC 是邊間....
Google 左係中移動(還要不是香港那個,香港那個是CMHK)

另外,似乎PCCW 客戶應該不受15分鐘這個限制..
甚至可能有Y5Zone?(除PCCW外,其他電訊公司主要用Y5Zone)

ctb8107 發表於 2012-12-26 23:05 | 顯示全部樓層

講開個WIFI,

我之前喺尖沙咀新世界中心巴士站都search到"KMB Free"
DIH 發表於 2012-12-26 23:25 | 顯示全部樓層
原帖由 DGCNYO 於 2012-12-26 20:04 發表

差好遠呀朋友.....葵涌兜一兜都多2 3個字啦.....259D轉車站直上汀九過貨櫃碼頭上老龍全程70 長度差唔多....點可能差唔多呢
263對落TW轉49X,最大問題係263班次少....如果做到密,49X再快都唔夠263做....反正基本上都唔會有位座,48X,你確認這是首選?
48X唔係我講架,係#202講架,所以我先提個再快D既49X出來比。
我並非贊成#202觀點認為轉車站冇用,只係話客觀上可能真係時間分別不大。

[狂想mode]
其實,既然有轉車站,九巴又何必再為他人作嫁衣裳,係咁送客落地鐵站。
一於搵幾條唔旺的M線縮到小欖陰乾原線,可以慳好多人好多車。
當轉車站的路線可以去晒荃葵青、美荔長深旺油尖、東九龍、九龍城、港島,重有邊個要搭鐵?
以前,因為唔可以條條巴士線插落市區,先有M線送人出荃灣做最接近的接駁。
家陣由自己網絡做出城接駁,通達性遠高於港鐵,乘客總支出減少而自己總收入增加
(對巴士公司而言,個客由原本只畀一程M線錢,改為畀完M線再畀埋市區線差價),
一家便宜兩家著,對雙方都有誘因,一於飛起過時落伍的駁鐵思維啦。
[/狂想mode]

申報:我並非於屯門居住或工作,以上觀點或有偏差。

JU2541 發表於 2012-12-27 00:07 | 顯示全部樓層
原帖由 Crotone 於 2012-12-26 20:35 發表
今日到轉車站...
見到68A/居然有上車月台....(係263同一月台)

但如果轉車站上68A 去青衣係要收全費..
算唔算九記俾蕉皮乘客呢

其實講多無謂
版友應該係屯門人...可以身先士卒試一次
人一九,腦便殘
坤仔 發表於 2012-12-27 00:55 | 顯示全部樓層

我覺得啟用初期會有好多人中伏
例如轉唔到想轉既線, 上車居然要俾全費等等
巴迷就知道邊條轉邊條有優惠姐
普通市民就未必知, 即使已經有好多宣傳都係咁話
s3n354 發表於 2012-12-27 02:28 | 顯示全部樓層
原帖由 rickycheng 於 2012-12-26 22:40 發表

少少離題:
PCCW FREE 其實之前"2個月推廣"都用過..

反而我比較奇怪是CMCC 是邊間....
Google 左係中移動(還要不是香港那個,香港那個是CMHK)

另外,似乎PCCW 客戶應該不受15分鐘這個限制..
甚至可能有Y5Zone?(除PCC ...

我用PCCW FREE一打開個版面, 全部都係簡體字,
要用漫遊手機拎個驗證碼先用到

CMCC係中移動, 即係人仔台的WIFI,
同場好似有CSL, SMT的wifi point

同時我留意到到站提示右上角播緊段九記宣傳短片,
應該係新拍的, 有ATSE同圓蛋出現, 亦有歷代巴士既照片同影片,
可能係九記80周年宣傳影片之一,
雖然個畫面係細左D, 不過大家都不妨等車之餘留意下

另外, 路線下面果個輪椅LOGO, 好似唔係好準,
有時明明係金車到站都無出個輪椅LOGO

s3n354 發表於 2012-12-27 02:41 | 顯示全部樓層
原帖由 樂仔〞 於 2012-12-26 20:46 發表

咁 59M 都有
話哂屯公轉車站係開放式,大欖都可能有人行去搭車都唔定呢 ...

我而家先知M線轉M線要俾全費,
咁我作為乘客諗住搭59M轉67M/68A出葵芳地鐵站, 青衣都係好合理既期望姐,
正如城隧, 欖隧唔洗補錢互轉較短距離既路線一樣
要補錢的話咁仲點有籍口執59A同66
樂仔〞 發表於 2012-12-27 09:25 | 顯示全部樓層

原帖由 s3n354 於 2012-12-27 02:41 發表

我而家先知M線轉M線要俾全費,
咁我作為乘客諗住搭59M轉67M/68A出葵芳地鐵站, 青衣都係好合理既期望姐,
正如城隧, 欖隧唔洗補錢互轉較短距離既路線一樣
要補錢的話咁仲點有籍口執59A同66 ...

而家唔加姐,又唔係遲下唔加,而家只係試行咋嘛
另外,59A 咁多客都執?你肯定唔熟屯門線啲客量