hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 元朗區鄉事派要求改善251A服務
開啟左側

元朗區鄉事派要求改善251A服務

castanopsis 發表於 2024-1-29 09:15 | 顯示全部樓層

tina 發表於 2024-1-27 21:19
老老實實我明你想改善錦田公路服務嘅
等20-30分鐘1班車真係唔好受,我完全明白
但其實勉強拉251A做都冇 ...

宜家車數
係夠順時針/逆時針各自開15
就算兩個圈夾唔到班次,理論上都好過一條線25-30
2)地理位置唔靚 根據返九巴apps,羅屋村坐251M或者54轉51去荃灣時間相若 換句話說則係逆走太慢(251B仲要兜埋入錦上路站) 咁不如將平日嘅51上村整定點班次,起碼比到第二條逃生門班街坊坐落荃灣區先 頭盔:唔係想谷人兜大帽山,只係想提供第二個選擇 (反正橫台山去上村都唔太遠,起碼都大概就到時間)

橫台山羅屋村要坐巴士出城,經上村走係快過經錦田市走
呢個係其中一個原因點解想251A做埋橫台山
但你講到51<>54,兩條循環線,似乎好難喺上村夾到班次?
尤其54,元朗市啲交通情況好難預測

12Lane 發表於 2024-1-29 09:16 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-29 09:05
251A非繁好多班次,客量都係20上下
以一條以前用緊單層既接駁線標準,唔算話好少,但要加班就真係無乜希 ...

賺左錦田公路 同錦上路流水....班客真係肯咁樣換?唔...呢班流水真係咁有價值?係嘅251M唔流縮線啦,執流水都執到發達。
錦上路去上村、錦田市已經有條64K大流水,蓮花地果頭搭你條山手線仲要個圈兜大左。

夠客開15嘅時段多左?其實根本冇多客過,錢冇收多過,只係欖隧出入載客率好睇左,7部車而家一樣夠非繁做251AB 15 and 20,係繁時唔夠啫。
加上要學你講要提速,又覺得西鐵站冇咩價值,251B甩西鐵已經做到錦田市直出欖隧效果,仲好過你仲要慢碌錦上路觀感奇差仲要比64K停站阻塞,而家去程已經冇咩等車包袱,點解又唔咁做?
定係你係想講錦田市都係唔重要,最重要係橫台山?
s3n370 發表於 2024-1-29 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2024-1-27 13:19
老老實實我明你想改善錦田公路服務嘅
等20-30分鐘1班車真係唔好受,我完全明白
但其實勉強拉251A做都冇 ...

1. 大致認同。
當然牌面上就算251A繁時表列15分鐘一班,睇落都係唔靚仔。

2. 討論之前不妨睇睇錦田八鄉對外巴士最好嘅年代---欖隧通車後、
西鐵通車前嘅境況。
早繁最多車果一個鐘有6班251M正班+4班錦田特行勻全圈去大欖,
以及4班51爬大山出荃灣。

3. 今日早繁表列計,最多車果一個鐘有4+4班251A(來回方向各入一次*所以雙計)、
2班251B去八鄉路,另加1班251M直上大欖。

4. 數字上其實一D都唔差,只係以前1條251M掃哂全圈、
51來回程各行一邊但實際做哂兩邊,而家打散佐三段黎做
(錦田公路、錦上路以八鄉路為界分兩段)。當然咁分配係咪合理,可以再討論。

5. 西鐵嘅出現,除咗令錦上路站一帶變到完全唔駛靠巴士就出到市區之外,
就連54, 64K, 77K同一眾元朗綠小,都變佐出市區駁腳**。

6. 另一個效應較低而唔可以忽略嘅係,往日若要揸車一係爬大山,
一係隧道費,一係兜到無朋友而卻步。
西鐵嘅出現多佐個泊車轉乘嘅選項。受歡迎到係早早爆滿,
遲佐/返得晏嘅就一係呆等,或者泊$320嘅車位。

7. 有人會話近年多佐人因為樓價高企,遷入呢區。呢個係事實。
但亦別忘記菜園村一帶嘅村落,亦响期間變佐高鐵車廠。
呢塊地原有嘅居民較近錦田公路,令原本客底低嘅錦田公路更雪上加霜。

8. 今日靠拆線提供接大欖駁服務某程度上係折衷方案,全世界都疏車佐,
對錦上路而言其實係直接佐。對錦田公路,
走線無明顯改善之餘,只能自己食自己,
無得靠錦上路帶挈有密車坐。

9. 而因人口所限,點都會面對一係疏到無朋友,一係開得密而載空。
响現有框架下,個人諗到嘅錦田會吼巴士出城嘅多極有限,
就算行唔到都有海量巴士小巴去西鐵站。
不如再做盡D,251B去到東匯路跟大隊入錦上路站,
再直去八鄉路。完全放棄錦田。
換番離錦上路站較遠嘅居民可以快DD到西鐵/大欖。

10. 錦田真係想要車去大欖,不如搵現有綠小做駁腳,
又或者搵E36兜一兜錦田算數?

11. 至於雙循環,雖然係正路嘅諗法。
但係睇番响西鐵通車初期,錦田公路條251M直上大欖又開緊10分一班,
都越做越縮。請恕可能係我悲觀,睇唔到做密可以幫到幾多。

*251A開線時掃到尾先至去轉車站,行車時間唔見得短但係最無效率,絕對係極品。

**往日呢組線應該唔多人靠佢哋出市區,但今日係用最直接嘅方法送人去西鐵站。251M兜哂全圈,51來回程行唔同路嘅路線係唔理想,
但以當年黎講,已經係重大突破。

唔計錦田同上村食哂兩邊,51是但一個方向要轉車或者行多兩步,
至少點都有都有一邊直去大路路口。
而251M兜大圈望落好反感,純粹搭巴士而言,响錦田兜足大半個圈,
點都快過出元朗先轉?
所以有一堆唔介意俾錢同貪快嘅客,係用的士往返轉車站。
12Lane 發表於 2024-1-29 21:44 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2024-1-29 21:14
1. 大致認同。
當然牌面上就算251A繁時表列15分鐘一班,睇落都係唔靚仔。

認同一點係如果駁大欖嘅係小巴(雖然一直都有)
班客係唔會介意額外比錢搭,去換取較密嘅接駁服務,甚至同巴士公司形成協同效應;但而家巴士同小巴一齊做,251AB免費轉乘,小巴唔會衝出黎同巴士公司鬥爭客,巴士公司見自己部「K巴」載客率麻麻繼續減班,咪搞到今日咁尷尬。
不過我咁樣講又有啲政治不正確嘅,251AB係當初九巴縮數慳隧道費同51縮線嘅結果,又冇咩理由去支持佢繼續縮,只不過事實如此,無奈之下都唯有攬住西鐵站做逃生門好過。
kay 發表於 2024-1-29 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
1. 大致認同。

其實251B點度都唔吸引
錦田點行反而其次
上村版251M過左錦田市就轉車站
251B行錦河路又要停港鐵站
去到八鄉路要行上去先轉到車
乘車體驗已經比下去
仲未計251M上村版成績都係差
251B無功課交反而正常

雙循環問題係個圈如果包埋錦田市
就一定要行錦上路落八鄉路
到時錦田公路無客唔通賴兜路...
雙循環諗深層其實都係揾笨
錦田公路係密左D但向左走向右走都要兜路
仲要搞到錦田市無得行錦河路落去

對錦田公路錦田市最直接係上村版251M
只係唔夠客就唔夠客
tina 發表於 2024-1-29 23:14 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2024-1-29 09:15
宜家車數
係夠順時針/逆時針各自開15
就算兩個圈夾唔到班次,理論上都好過一條線25-30

我再講白啲啦

251B同54改上村做頭站,卡啦卡啦咁開
咁就可以做到15分鐘一班出去搏車

至於51,我都有講過話後備方案
如果咁橋就到時間嘅咁咪坐
坐唔到都有54 251B 聯合班次15分鐘一班出錦上路西鐵站

251A 入橫台山帶嚟嘅影響之前講咗,不贅
tina 發表於 2024-1-29 23:34 來自手機 | 顯示全部樓層

1. 大致認同。

講起西鐵站我順便講埋啦

其實錦上路站對錦田公路沿線都幾棘,要逆走幾公里出嚟先到。
但更棘嘅係八鄉路,錦田公路一係兜錦上路站一係兜上村去。但上村個邊已經有251A,兜錦上路站既然個邊已經有鐵6分鐘直達荃灣西,點解仲要坐埋去八鄉路?(仲未計251B要入埋錦田市)

係地理位置、人口兩大最主要因素上錦田公路已經輸晒。只求多福啦

------分隔線----------

如果10年前車長比較充裕年代,都可以話用小巴換巴士換取班次較頻密嘅服務。但依家呢個年代,一係一次過做大手術,一係就維持原狀有得佢惡性循環
s3n370 發表於 2024-1-30 05:57 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2024-1-29 15:34
講起西鐵站我順便講埋啦

其實錦上路站對錦田公路沿線都幾棘,要逆走幾公里出嚟先到。

我話搵小巴做呢句都有D亂up嘅成分...
早响68E八鄉路止步嘅年代,响八鄉路錦河路遇到68E嘅頻度多過小巴好多。
可能係我時運高啦。

對小巴黎講,車客俾西鐵同九巴都係袋咁多,
小巴其實無乜誘因要行多段路。

而你另文提嘅54/251B响上村開聯合,其實係諗得過。
我懷疑要上村總站日夜都唔再繽紛先至得。
又或者想繼續繽紛,响早繁繽紛少一陣,俾251B早繁做上村總站,其餘時段就維持現狀?

放眼將來,錦田公路會做擴闊工程,睇下可否藉此整個新站。
tina 發表於 2024-1-30 07:38 來自手機 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2024-1-30 05:57
我話搵小巴做呢句都有D亂up嘅成分...
早响68E八鄉路止步嘅年代,响八鄉路錦河路遇到68E嘅頻度多過小巴好 ...

難聽啲咁講
以前1 條251M都密過251B+54聯合
所以應該都冇乜事

小巴定位其實都係以精簡為主,送到班人去地鐵站就算㗎啦
s3n370 發表於 2024-1-30 07:40 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2024-1-29 13:44
認同一點係如果駁大欖嘅係小巴(雖然一直都有)
班客係唔會介意額外比錢搭,去換取較密嘅接駁服務,甚至 ...

支唔支持都左右唔到個結果架啦。

容許講番當年,251M當年咁縮法,
就算勢在必行大石責死蟹,
老虎蟹都R番三兩班254B 254C 254X 951直出市區班次落袋先啦,
仲合九巴借D倚upgrade嘅口味添。
估唔到跑出嘅直車竟然係E36P啫。