hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 反基督教
開啟左側

反基督教

ben2004 發表於 2005-10-30 17:21 | 顯示全部樓層

[ref=407121]jorg[/ref]  在 2005-10-30 01:48 發表:

ben兄,小弟認為你的比喻有不合理的地方
信唔信教呢d野冇人迫o既,唔可以用打劫o黎比喻
小弟信o既係呢世完左,下一世等投胎重新o黎過
唔係好信天堂地獄呢味野

小弟就咁睇
如果世界上真係有天堂地獄耶穌基督存在的話
又假設聖經講o既野 ( 即係信得永生, 不信就落地獄 ) 係真的話
咁聖經所講緊o既野就係迫緊人去信佢, 因為唔信會死

深入d咁講 .... 所謂「神比人揀信佢定唔信佢」, 只係為o左乎合人有「自幅意志」呢個大原則, 否則聖經講o既野就唔成立, 成個基督教好快會比人推翻;
但係從宏觀角度離睇, 人係無選揀o既餘地
ats15 發表於 2005-10-30 20:59 | 顯示全部樓層
[ref=407089]ben2004[/ref]  在 2005-10-30 01:05 AM 發表:

基督教本身都係不停咁叫人唔好信, 甚至去打壓其他宗教, 如果要其他人唔反佢, 首先要佢唔好反人地

閣下o既推論係好有問題
偉人信唔代表佢係o岩, 人地吸毒者信耶穌之後唔吸毒亦都唔代表基督教係o岩
小弟也得承認基督教起倫理上o既教義係十分好的, 但唔代表呢個世界有神又或者果個神就係耶穌

神是給了機會給世人選擇 ?
神幾時有比人選擇 ?
信o既上天堂, 唔信o既落地獄, 無論佢之前做過d乜野好野衰野
唔信神就落地獄, 呢一點已經令到人無選揀o既餘死

就好似有人拎住把刀打劫你, 你比錢就咩都冇事, 你唔比錢就即刻殺o左你, 你有得選擇嗎 ?

...

"人地吸毒者信耶穌之後唔吸毒亦都唔代表基督教係o岩"?閣下想反映的是基督教幫唔到人?還是有其他想法?我舉出吸毒者這例子是想說明基督教係真的能夠幫到人,並且神係會接納一些曾經犯錯的人!

偉人所說所講的有時會錯,但係我舉偉人信做例子是想說明為何那些人那麼理性也最後相信呢?並且唔只一個..........。又舉一個例子,黃毓民信主,是什麼原因呢?是因為看到謝婉雯醫生捨己為人的精神深受感到而信主的!這樣看來,宗教信仰是否不需要太多理性的成份呢?

至於神有冇給人有選擇的空間,之前都已經說明了!神若果不是耶穌,你會覺得是誰?

這個世界有很多事都是解釋唔到的,例如點解這個世界會有那樣的配合,令世人各樣的事都有完備的供應呢?例如,冇雨,我們點樣生存呢;冇空氣,我們怎樣呼吸呢。若果不是有一個神去安排,試問這世界又怎樣會那樣完備呢?神做的事,我想冇人會知道點解,點解紅海會分開,點解瑪利亞會受感動受孕,耶穌死後復活......等等的問題,若果什麼問題都是有人知道點解,那樣那個神就冇咩特別之處啦!

[ Last edited by ats15 on 2005-10-30 at 21:28 ]
你聽過四個屬靈的原則嗎?
ats15 發表於 2005-10-30 21:13 | 顯示全部樓層
[ref=406857]3384[/ref]  在 2005-10-29 10:43 PM 發表:

牛頓那個時代, 歐洲全民信教, 唔信教隨時乜社會地位都冇...
況且, 當時科學才開始萌芽, 要解釋人類起源,
除了舊約神話, 沒有其他較優秀的理論可選擇.

孫中山? 以現今的福音派標準來說, 他並不是個合格的教徒.
他會到佛寺與和尚談天說地, 現今福音派/原教旨卻與異教劃清界線.

所以嘛...要借用名人的"見証", 最好先了解他們的背景.

與福音派教會所說的不同,
我認為, 宗教(包括基督教)是一面雙刃劍,
雖然有不少人借它重生,
卻也有不少人借它作惡.

不要忘記, 希特拉也是基督徒.

為何起初發表進化論的達爾文最後都信了主呢?

現代的基督徒難道不可以在佛寺與和尚談天說地嗎?應該冇咁恐怖掛,唔通我家人去拜祖先,我同我屋企人劃清界線乎?

基督徒也有好也有壞的,我冇講過任何信主的都是會有一個基督徒好的樣式,這也是一個在基督教來說是一個唔好的現象,有很多基督徒經常知道一些道理和宗教上的知識便算,但從來沒有在生活中的表現表現出來,因此與神建立一個好的關係對於基督徒來說是很重要的!
ats15 發表於 2005-10-30 21:24 | 顯示全部樓層

[ref=407522]ben2004[/ref]  在 2005-10-30 05:21 PM 發表:

小弟就咁睇
如果世界上真係有天堂地獄耶穌基督存在的話
又假設聖經講o既野 ( 即係信得永生, 不信就落地獄 ) 係真的話
咁聖經所講緊o既野就係迫緊人去信佢, 因為唔信會死

深入d咁講 .... 所謂「神比人揀 ...

那你知道為何神要求人一定信主的原因嗎?
就是世人都犯了罪,只有藉著耶穌基督的寶血才能潔淨我們的罪,
因此,若然你有罪又唔向神承認,悔改,那天父和人之間便有罪阻隔了......
最後便會進入地獄..........
ben2004 發表於 2005-10-30 21:38 | 顯示全部樓層
[ref=407760]ats15[/ref]  在 2005-10-30 20:59 發表:

"人地吸毒者信耶穌之後唔吸毒亦都唔代表基督教係o岩"?閣下想反映的是基督教幫唔到人?還是有其他想法?我舉出吸毒者這例子是想說明基督教係真的能夠幫到人,並且神係會接納一些曾經犯錯的人!

...

1. 小弟想反映o既係基督教的確幫到人, 不過唔代表基督教本身呢個宗教講o既野係正確
2. 而事實, 宗教只係一種唔理性o既野, 根本凡係有思想o既野都可以唔理想, 無論佢係咪偉人
3. 我想冇神
4. 無錯 ! 正因為咁, 宗教就係一樣唔理性o既野
   試下宏觀d咁睇, 一樣野都可以從好多方面睇
例如, 點解地球有水
科學o既解釋就係因為有彗星撞落地球而帶離水
宗教o既解釋就係神創造
有神經病o既人就話係佢屙出離

邊個可信 ? 就視乎閣下從邊個角度睇, 但係永遠都係宗教呢方面容易解釋, 因為所有東西都係「創造論」, 由零到有, 都係神創造
問題只係邊個解釋先係正確

[ref=407813]ats15[/ref]  在 2005-10-30 21:24 發表:

那你知道為何神要求人一定信主的原因嗎?
就是世人都犯了罪,只有藉著耶穌基督的寶血才能潔淨我們的罪,
因此,若然你有罪又唔向神承認,悔改,那天父和人之間便有罪阻隔了......
最後便會進入地獄..........

咁閣下又明唔明, 罪究竟係咩離呢 ?
唔好同我講十誡或者其他野, 因為一齊解釋都係神創造出離, 有罪無罪都係神認為

如果從呢個角度諗, 就好似
有一個老師認為學生做o既一件事係錯, 就要求佢承認, 悔改, 肯承認就得寵愛, 獲得老師o既信任; 唔肯承認o既話就打你入冷宮, 或者事事針對你

你話好唔好笑 ?
3384 發表於 2005-10-30 23:13 | 顯示全部樓層
[ref=407785]ats15[/ref]  在 2005-10-30 21:13 發表:
為何起初發表進化論的達爾文最後都信了主呢?

錯. 根據達爾文的親生女兒所說, 在達爾文彌留之際, 她陪在父親身旁.
直到他死前最後一口氣, 還沒有信主.

他信主的謠傳, 是由赫普女士散播出來的, 教會人士卻沒有查証, 為了傳福音的方便, 一而再再而三地說謊, 簡直有失見証>_<

福音派教會說"達爾文信主", 與某報聲稱"幾百萬人退黨"同出一轍,
謊言說了千遍, 就會變成真話.

資料來源: http://www.xys.org/xys/netters/others/talk/shuchong.txt

現代的基督徒難道不可以在佛寺與和尚談天說地嗎?應該冇咁恐怖掛,唔通我家人去拜祖先,我同我屋企人劃清界線乎?

很不幸...我的確見過這些例子...而且是在我的教會當中......

[ Last edited by 3384 on 2005-10-30 at 23:15 ]
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
bustop 發表於 2005-10-30 23:13 | 顯示全部樓層

總之呢,
凡係人類, 或地球上其他生物做唔到的事情,
或者以人類的知識唔能夠理解的問題,
有一班人都會將之視為「神蹟」.

用數學語言去表示,
就係 {神蹟} = {世界上所有事情} - {人類能理解或做到的事情}
jorg 發表於 2005-10-30 23:18 | 顯示全部樓層
[ref=407785]ats15[/ref]  在 2005-10-30 09:13 PM 發表:

基督徒也有好也有壞的,我冇講過任何信主的都是會有一個基督徒好的樣式,這也是一個在基督教來說是一個唔好的現象,有很多基督徒經常知道一些道理和宗教上的知識便算,但從來沒有在生活中的表現表現出來,因此與神建立一個好的關係對於基督徒來說是很重要的!

小弟非常同意
小弟有一位中學舊同學
雖然話就話係基督徒
但佢返教會並不是真心信主
只係為左結識異性
最慘佢係對人漠不關心
所以小弟認為返教會係要真心信主
而且對別人要有愛心
如果唔係不如唔好信好過
警HKP察
jorg 發表於 2005-10-30 23:21 | 顯示全部樓層
[ref=407970]bustop[/ref]  在 2005-10-30 11:13 PM 發表:

總之呢,
凡係人類, 或地球上其他生物做唔到的事情,
或者以人類的知識唔能夠理解的問題,
有一班人都會將之視為「神蹟」.

用數學語言去表示,
就係 {神蹟} = {世界上所有事情} - {人類能理解或做到的事情}

如果神做到o既野人可以解釋到
咁神都唔合資格稱為神la
警HKP察
BallBall 發表於 2005-10-30 23:27 | 顯示全部樓層

點解呢類o既題目,耐唔耐就會出現?
明知只係信有信o既觀點,唔信有唔信o既睇法,

我o地可以睇其他宗教唔可信,係假。(先申報利益,我係基督徒)
因為我o地o既教義係咁。
你o地可以認為信o既人幼稚、唔理性、霸道。
因為你o地有自由,有權去表達你o地。

本來各有各「精彩」,相安無事!
但當有一D人(兩方面都有)係一D討論有關宗教o既題目上
借題發揮,小小事就捉住o黎大講一餐,
係個板度罵戰,(其他地方經常係咁)
講完冇耐又拎出o黎再講,(我唔係講樓主,唔好誤會)
正如我先前所講,拗o黎係冇結果,
個D人有咩居心?仲拗o黎仲咩?