hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 其他討論題目 (N) 反基督教
開啟左側

反基督教

3384 發表於 2005-10-30 23:35 | 顯示全部樓層

[ref=407760]ats15[/ref]  在 2005-10-30 20:59 發表:
這個世界有很多事都是解釋唔到的,例如點解這個世界會有那樣的配合,令世人各樣的事都有完備的供應呢?例如,冇雨,我們點樣生存呢;冇空氣,我們怎樣呼吸呢。若果不是有一個神去安排,試問這世界又怎樣會那樣完備呢?

...

霍金說過: 我們能生活在這裡, 問這麼多的問題, 就是因為這個宇宙有適合高等智慧生物發展的因素.(人擇原理). 這個世界, 可能存在多個平行的宇宙, 在這些宇宙當中, 可能適合其他類型生物發展也不定.
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
3384 發表於 2005-10-30 23:55 | 顯示全部樓層
[ref=407985]jorg[/ref]  在 2005-10-30 23:21 發表:

如果神做到o既野人可以解釋到
咁神都唔合資格稱為神la

唔, 我對呢個觀點有點保留.

現今人類不能解釋的東西, 不代表將來人類不能解釋.
到了人類能解釋的時候, 祂就不再是神嗎?

舉個例子吧:
十六世紀時, 西班牙的殖民者, 帶了(當時的)先進火器, 向印加帝國示威.
落後的印加人, 不能解釋這些東西是什麼, 於是在恐懼之下, 將殖民者當成能操控雷電的神.
強盛的印加帝國, 就這樣敗於僅僅數百的殖民者手上, 印加人從此變成奴隸.
當然, 後來的印加人, 文化水平高了, 能理解這些科技, 就不再當西班牙人是神了.
拉登與古惑天王一樣,都是捉不盡的...
BallBall 發表於 2005-10-31 09:54 | 顯示全部樓層
[ref=407827]ben2004[/ref]  在 2005-10-30 09:38 PM 發表:

咁閣下又明唔明, 罪究竟係咩離呢 ?
唔好同我講十誡或者其他野, 因為一齊解釋都係神創造出離, 有罪無罪都係神認為

如果從呢個角度諗, 就好似
有一個老師認為學生做o既一件事係錯, 就要求佢承認, 悔改, 肯承認就得寵愛, 獲得老師o既信任; 唔肯承認o既話就打你入冷宮, 或者事事針對你

你話好唔好笑 ?

一D都唔好笑(講笑咋^_^),因為你個例子係「人」,「人」係信仰O既角度講
一定係唔完全,總有D私心。
而神(假定係基督教所講果個)係完全,佢所定O既標準理論上係最高,亦係最
「完全」,咁佢定人O既罪又有咩問題?
況且討論緊O既係用基督教O既角度去睇,但係又唔用「十誡」之類O既O野去
講,咁你叫我O地用咩觀點?我O地基督徒可以點答你至滿意?
(強調,以上說話語氣平和!^_^)
Crotone 發表於 2005-10-31 20:55 | 顯示全部樓層

[ref=407966]3384[/ref]  在 2005-10-30 23:13 發表:
很不幸...我的確見過這些例子...而且是在我的教會當中......

閣下的教會屬於那一宗派? 因為如果您教會係福音派/基要派..對不起..
您肯定會發生此事
One Door Closes Another Door Opens
LNChickenRice 發表於 2005-10-31 21:08 | 顯示全部樓層
接樓上朋友之言
如果如此問題發生
恐怕轉會將會係最好0既選擇
(既存禮拜之地,又保個人不受傷害)

不過,就小弟所知,恐怕只有循道宗派0既教會
會比較安全...

PS 3384兄為什麼跟教會朋友'過唔去'呢?
請PM小弟,睇睇仲有無彎可以轉~
嶺南雞飯老矣 尚能飯否??
ben2004 發表於 2005-10-31 21:19 | 顯示全部樓層
[ref=408262]BallBall[/ref]  在 2005-10-31 09:54 發表:

一D都唔好笑(講笑咋^_^),因為你個例子係「人」,「人」係信仰O既角度講
一定係唔完全,總有D私心。
而神(假定係基督教所講果個)係完全,佢所定O既標準理論上係最高,亦係最
「完全」,咁佢定人O既罪又有咩 ...

先多謝閣下的回應

閣下所講o既就係宗教;
先前o既文章已經講過, 宗教係其中一種觀看事物o既方法
基督教教認為神o既標準係最高, 定下所有事係理所當然

但從一個不信者o既角度去睇, 所謂o既神未必係標準係最高o既, 就例如有人認為世界上都有財神, 「溫」神吧 ! 咁佢地o既標準又係點呢 ?
人人都可以認為自己所信的神o既標準係最高o既, 不過只係從某方面看矣
小弟要承認基督教係小弟知道咁多個宗教之中思想最廣泛, 所認為o既標準遠比其他宗教高, 但反過來看, 基督教所做o既好多事都係排除異端, 踩低其他宗教, 奉行極權主義, 已經係好多人唔可以接受o既

其實十誡之類o既野都係聖經講出離o者
暫且當聖經所講o既野全部真實, 但係用自己講o既野去證明自己, 說服別人, 就算係真, 又有冇說服力呢 ? 更別論聖經講o既野係唔係真係事實
Crotone 發表於 2005-11-1 08:37 | 顯示全部樓層

[ref=408783]LNChickenRice[/ref]  在 2005-10-31 21:08 發表:

接樓上朋友之言
如果如此問題發生
恐怕轉會將會係最好0既選擇
(既存禮拜之地,又保個人不受傷害)

不過,就小弟所知,恐怕只有循道宗派0既教會
會比較安全...

PS 3384兄為什麼跟教會朋友'過唔去'呢?
請PM小 ...

小弟所返的信義宗都仲算係安全的..
One Door Closes Another Door Opens
BallBall 發表於 2005-11-1 13:18 | 顯示全部樓層
[ref=408798]ben2004[/ref]  在 2005-10-31 09:19 PM 發表:

先多謝閣下的回應

閣下所講o既就係宗教;
先前o既文章已經講過, 宗教係其中一種觀看事物o既方法
基督教教認為神o既標準係最高, 定下所有事係理所當然

但從一個不信者o既角度去睇, 所謂o既神未必係標準 ...

我當然明白,不信者有不信者o既角度啦,因為我曾經都係一個不信者嘛。
不過開文題目係「返基督教」喎,我o地作為基督徒,回應時唔用基督教
角度去回應,咁對於討論o既內容係冇意思架喎。
我之前類似o既討論當中都講過,信仰係好講個人感受(領受),
如果下下要用「理性」去分析、去衡量先得,咁唔好話「神」,
連人你都覺得冇一個可信!!
正如愛情同親情一樣,試下用「理性」、「科學」去解釋下?

你所講o既「極權主義」,呢個係一神宗教o既基本立場,
因為我o地信o既神只有一位,而其他o既神係呢個立場上自然定為「假」
如果為o左討好人而唔敢講自己o既立場,咁咪自打咀巴?
好矛盾喎!!

說服力方面,正如日抖天會光,夜晚天會黑,唔食野個肚會餓,
唔沖涼個身會臭等等......呢D野,一個你唔信任o既人同你講,
你可能真係覺得會係假,但係只要你去睇會去証實就知。
正如我o地所講o既信仰,先入為主o既話,你係唔會理,
只要自己去睇會下,放開胸懷去感受下先做決定都未遲。

[ Last edited by BallBall on 2005-11-1 at 13:32 ]
ben2004 發表於 2005-11-1 20:05 | 顯示全部樓層
[ref=409295]BallBall[/ref]  在 2005-11-1 13:18 發表:

我當然明白,不信者有不信者o既角度啦,因為我曾經都係一個不信者嘛。
不過開文題目係「返基督教」喎,我o地作為基督徒,回應時唔用基督教
角度去回應,咁對於討論o既內容係冇意思架喎。
我之前類似o既討論 ...

呢篇文o既題目係「反基督教」, 唔係「返基督教」 .... ;)
如果你地只係用自己o既角度去解釋自己o既論點, 上文都講過, 毫無說從力囉
你地信又好, 唔信又好, 鐘意咁講可以繼續講, 反而呢度幾篇文都唔會對你o既信仰有任何動搖架啦 .... ( 定係封閉緊自己 ?? )

愛同埋情根本同宗教唔同, 特別係基督教, 下下要不信者不得好死, 呢種已經係唔理性中o既非常唔理性, 你有冇見過愛人地愛到其他野要死架 ? 有o既, 未係唔理性中o既非常唔理性囉

小弟想知信仰點樣可以去證實呢 ??
抱歉, 小弟起基督教學校已經讀o左 3 年, 睇離小弟仲未被神感動囉 ( 可能日後會都未定架 ! )
不過基督徒們只係會話自己o既心未比聖靈入去 .... 乜野先入為主 ....
咁樣未叫說從唔到人囉 ... 佢地說服到小弟小弟可以隨時返教會團契

不過最大問題仍係基督教可信程度同埋其思想

[ Last edited by ben2004 on 2005-11-1 at 22:29 ]
ats15 發表於 2005-11-1 22:11 | 顯示全部樓層

[ref=409599]ben2004[/ref]  在 2005-11-1 08:05 PM 發表:

呢篇文o既題目係「返基督教」, 唔係「反基督教」 ....
如果你地只係用自己o既角度去解釋自己o既論點, 上文都講過, 毫無說從力囉
你地信又好, 唔信又好, 鐘意咁講可以繼續講, 反而呢度幾篇文都唔會對你o既信仰有任何動搖架啦 .... ( 定係封閉緊自己 ?? )

愛同埋情根本同宗教唔同, 特別係基督教, 下下要不信者不得好死, 呢種已經係唔理性中o既非常唔理性, 你有冇見過愛人地愛到其他野要死架 ? 有o既, 未係唔理性中o既非常唔理性囉

小弟想知信仰點樣可以去證實呢 ??
抱歉, 小弟起基督教學校已經讀o左 3 年, 睇離小弟仲未被神感動囉 ( 可能日後會都未定架 ! )
不過基督徒們只係會話自己o既心未比聖靈入去 .... 乜野先入為主 ....
咁樣未叫說從唔到人囉 ... 佢地說服到小弟小弟可以隨時返教會團契

不過最大問題仍係基督教可信程度同埋其思想

我相信若果幾篇文就令自己的宗教信仰有所動搖的話,
那還信來做什麼呢?一個人的信仰是經歷了一些的事和思想才相信的。

其實係咪封閉自己兩睇ga姐,我也可以說你也在封閉自己唔接受宗教ga。

我發覺了閣下來來去去所持的論點都是唔信就不得好死。我又舉個例子吧,一個小孩的媽媽叫他不要去馬路玩,但是小孩堅持要去,結果小孩就被車子撞死了。小孩因為唔信佢呀媽講而給車子撞死了。同樣情況,為何你不相信創造天地萬物的主呢?
你聽過四個屬靈的原則嗎?