hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 分階段重組, 以開辦觀荃快線
開啟左側

分階段重組, 以開辦觀荃快線

GL3789 發表於 2012-4-30 13:54 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-4-30 12:58 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

觀塘鐵路站擺舊站根本無問題,大不了將15/15A/16同13M合做同一條坑,
606/606A/606P就掟去同14/14B/14C或者其他過海線同一條坑,已經空條坑出來。

6D做循環線?咪玩啦,一單都要成粒鐘,轉做循環肯定脫班脫到唔知點,
乘客同司 ...

觀塘鐵路站,咁一條坑擺到幾多架車?
擺得1架車 多少少,想擺多架都唔得,點會無問題

如果6D做循環線,都係同10差唔多
轉左做循環線,脫班問題會比兩邊總站嚴重? 完全無邏輯可言

觀塘鐵路站,多3分鐘已經到藍田
如果落隧道,一定快過去翠屏
我都唔明點解你好似九巴咁愚昧,係都要經回旋處,死到唔踢d線落隧道,搞到上面塞死晒
Snoopy@FB8617 發表於 2012-4-30 14:05 | 顯示全部樓層

回復 11# 的帖子

OT:
10號就係甩班甩到冇朋友

同意係觀塘要左塞右塞既
不如行多一兩分鐘入藍田
仲要預日後觀碼可能又要搞
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-4-30 14:08 | 顯示全部樓層
原帖由 GL3789 於 2012-4-30 13:54 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

觀塘鐵路站,咁一條坑擺到幾多架車?
擺得1架車 多少少,想擺多架都唔得,點會無問題

如果6D做循環線,都係同10差唔多
轉左做循環線,脫班問題會比兩邊總站嚴重? 完全無邏輯可言

觀塘鐵路站,多3分鐘已經到藍田
如果落隧道,一 ...

6D而家官方行車時間已經係52分鐘,兩邊拉長之後單程至少58分,
轉做循環線應該要115分鐘先得,比起10號仔仲要長。

而事實係,6D里數明顯比10更長。

點解唔做得循環線?10、98A、未改兩邊總站的251M已經有辦俾大家睇,
中途無得控制時間,個個車長只會睇住自己有冇過鐘而唔會知道前車後車去到邊,
於是咪行到一半,拖兩三卡咁囉。

如果你話因為10仔都做得循環線,6D都可以轉循環,
先係無邏輯可言,因為10仔脫班拖卡問題係人所共知,
你用「有一個咁既例子」根本證明唔到「原來咁做係work」,
實際上做循環就係唔work。

至於落隧道的問題,觀塘方向落都OK,
但係美孚方向,因為6D有必要照顧返牛頭角的長者,
一定要行返牛頭角道,行牛頭角道就一定要經迴旋處轉入裕民坊,
所以唔落得隧道。因此6D拉去觀塘的話,最理想真係擺裕民坊,或者遲下個臨時總站。

請先了解觀塘區的實際需要先再下結論。
fb.com/scientisthk2usa/
~誰@359~ 發表於 2012-4-30 14:08 | 顯示全部樓層

根本101就係可以同6D share一條坑
問心,有幾可101係會霸晒成條坑既?
有既,當101好似成抽地鐵八卡,或者成抽東鐵十二卡咁返到觀塘,至到踢車走其間果少少時間囉
其餘時間其實101都係擺得兩三架車o係度

至於點解之前要趕走晒堆89系
其實係因為月華街總站永久封閉,同裕民坊臨時總站完全冇關係

同埋,自從開左觀塘道入翠屏道個路口,迴旋處塞車情況已經改善左唔少
而塞車既主因,其實係因為巧明街塞返D車轉頭,頂到D車o係開源道,倒灌返出迴旋處
而且唔係九記唔趕車落隧道,而係因為已經有太多車落隧道
搞到成堆線塞左o係駿業里果組巴士站度
一個唔該268C 269C 258D 259D 62X一齊埋站,就成把關刀咁截住左觀塘道西行
要分流巴士線去後面,代價就係落唔到隧道

要改善迴旋處塞車,唔係趕巴士落隧道,因為一塞得勁既話係連翠屏道路口都去唔到
正確做法係迫D貨車兜大圈,整一個緩衝區,要塞就o係個大圈度塞
更加好既舒緩方法,就係拆左觀塘工業中心佢
當然,如果只係focus o係呢篇文既題目度,咁就一定係唔拉6D去翠屏道以東既任何位置

字大只顯得人自大
~誰@359~ 發表於 2012-4-30 14:12 | 顯示全部樓層
原帖由 Snoopy@FB8617 於 2012-4-30 14:05 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
同意係觀塘要左塞右塞既
不如行多一兩分鐘入藍田
仲要預日後觀碼可能又要搞
你認為入藍田就唔洗塞?鯉魚門道迴旋處一塞就比觀塘道更加兇猛
字大只顯得人自大
 樓主| dippy 發表於 2012-4-30 14:33 | 顯示全部樓層
 樓主| dippy 發表於 2012-4-30 14:43 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2012-4-30 15:13 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-30 11:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
6D可以放呢度: http://g.co/maps/5m2jj
42依家放裕景新城, 咁將來又到西站嘈話少左條線去九龍城了
所以呢個安排喺重組後較穩妥

小弟意思係去到荃西唔入總站
改為出番去港鐵站一帶
而唔係完全撤離荃西
~誰@359~ 發表於 2012-4-30 15:28 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-30 14:33 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

另外, 呢度
http://www.ura.org.hk/media/413256/k7_v15_p7.pdf
話將來會搬站, 但新站面積唔見得大過舊站
請問閣下如何肯定新站會有坑剩比6D?
邊個話一定要有完完整整一條坑畀6D
你其實冇consider過同101 share同一條坑既可行性…
雖然我都覺得放翠屏其實都叫做有位
你指出果個位置亦都有將佢延長 / 擴闊到泊兩架車既空間
坑呢樣野,有位就可以整條出泥,愛民E21A都係咁樣姐
字大只顯得人自大
GL3789 發表於 2012-4-30 16:23 | 顯示全部樓層

原帖由 S3BL100 於 2012-4-30 14:08 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

6D而家官方行車時間已經係52分鐘,兩邊拉長之後單程至少58分,
轉做循環線應該要115分鐘先得,比起10號仔仲要長。

而事實係,6D里數明顯比10更長。

點解唔做得循環線?10、98A、未改兩邊總站的251M已經有辦俾大家睇,
中途無 ...

我係話行車時間與10差唔多,既然10都得,6D做循環線對司機唔會有太大既問題

你以新城既思維做循環線已經唔同晒
去到循環點等夠鐘先開車
過左鐘就死追番d時間