hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 分階段重組, 以開辦觀荃快線
開啟左側

分階段重組, 以開辦觀荃快線

樓主| dippy 發表於 2012-4-30 22:04 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2012-4-30 22:20 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-30 20:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

如果42C加經長青又滯唔滯得過呢?
改經長青, 美景
原本42C既行法其實已經足夠
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Snoopy@FB8617 發表於 2012-4-30 22:22 | 顯示全部樓層
原帖由 ~誰@359~ 於 2012-4-30 21:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
OK,係我講得唔清楚
價就加梗嫁啦,但唔入藍田就加一級,入藍田可能係連加兩級

Fare Scale冇寫里數15km以上既路線既價錢
唔代表條線長過呢條界,都係收返15km個價

只係因為而家未有市區路線長過呢個里數,所以先冇寫姐 ...
入藍田13.9km
出藍田15.3km
唔見得真係有太大要跳兩格既理由
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2012-4-30 22:39 | 顯示全部樓層

原帖由 dippy 於 2012-4-30 18:51 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

但件事又咁睇, 101毒瘤與否都真係長期多人坐
即使非繁都有機會坐滿
咁佢維持車鏈級班次又真係合理既
依家101啟業以東都有唔少人坐, 因為101唔俾619慢
去部份地方站位仲就腳D

.

如果係牛頭角上村/淘大一帶,101的確可以快過619,
但係牛頭角鐵路站/創紀之城計,619一定較快。

101港島方向,裕民坊開到去牛頭角上村,通常唔過十個客,繁忙時間亦然,
早繁牛頭角上村間中都可以上到5-10個客,但係真係多客係淘大花園打後,
單靠淘大一站,繁忙時間可以坐滿上層窗口位甚至成個上層。

至於觀塘方向,去到觀塘裕民坊都仲多客的原因,其實不過係
沿途執左好多14/15等線的流水客,真係由港島坐返過創紀/裕民坊的其實唔多。

因此,如果將101縮去雅麗道,入站跟當年89B咁行(觀塘道->同仁街->裕民坊->牛頭角道),
其實問題真係不大。

係爭在中西區過唔過到,大不了俾人裕民坊上車坐一個站轉前車仲好。
fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2012-4-30 22:50 | 顯示全部樓層
原帖由 kay 於 2012-4-30 21:03 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

所以我覺得無必要真係唔好搞循環,唔係時間控制困難,搵位做定時點都唔易
你日光日白有無位可以泊>10分鐘?仲要載住d客一齊係循環點等10分鐘
擺觀塘雅麗道直頭無需要再入觀塘,就好似入尖沙咀唔一定擺尖碼,擺麼地道/康宏廣場都叫做到尖咀...

問題就係觀塘巿中心根本無位做循環點。
搞下搞下個循環點分分鐘去左翠屏,咁就倒不如跟返樓主個方案,擺翠屏總站對面,
咁會無啦啦多左翠屏道同一段協和街的行車距離,不過翠屏應該會好buy。

但係無啦啦行多段路,真係倒不如諗辦法擺裕民坊或者雅麗道好過。
擺裕民坊的話,唔一定要同101分坑,可以係101同3D/17是但一條調坑,
6D就同3D/17其中一條share一條孖坑已經可以。

擺雅麗道的話,仲簡單,觀塘方向入站必經裕民坊/巿中心,
起碼叫做單程做到觀塘巿中心,對於D想拉6D入觀塘的人來講,
已經係有進步。講真,雅麗道離裕民坊唔係真係好遠,
大不了加個89/89B/6D -> 6D的轉乘囉。
 樓主| dippy 發表於 2012-4-30 22:53 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2012-4-30 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 GL3789 於 2012-4-30 16:23 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我係話行車時間與10差唔多,既然10都得,6D做循環線對司機唔會有太大既問題

有一個咁既例子存在,唔代表成件事無問題。你呢個邏輯已經好有問題。

10號仔做到循環線,唔代表對司機無問題囉,實情係問題一路發生緊,郁下就兩個幾鐘唔使落地。
S3BL100 發表於 2012-4-30 23:04 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-30 22:53 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

42C行全段青康路主要係俾個補長青美景姐
大家都知42C滿到瀉, 但青衣做多D客就容易D拆線
到時拆走青衣段, 即使唔搞40都有辦法另辦一條觀荃
西站-揚屋道/沙咀道-42C原線 ...

長康長青要搭42C的話,已經係去緊涌美路等車。
唔存在「做多D客」的問題,相反你仲搞到長亨兜多左。

40如果改得成,42C拆線係勢在必行,但係到時係會分車俾40P全日囉。
~誰@359~ 發表於 2012-4-30 23:06 | 顯示全部樓層
原帖由 dippy 於 2012-4-30 22:04 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

要搞唔係無得搞
但搞到好似觀碼出站個迴旋處又好唔好呢
支燈擺觀塘道西行, 觀塘道東行, 栛和街, 兩邊出橋底
放燈程序
1. 西行: 綠, 東行: 綠, 栛和街: 紅, 迴旋處往開源道: 紅, 迴旋處往栛和街: 紅
2. 西行: 紅, 東行: 綠, 栛和街: 紅, 迴旋處往開源道: 綠, 迴旋處往栛和街: 紅
3. 西行: 綠, 東行: 紅, 栛和街: 綠, 迴旋處往開源道: 紅, 迴旋處往栛和街: 綠
只要一多車入碼頭,半邊迴旋處以至東行就會癱瘓
我既諗法係,反正遲早觀廣果一段仔開源道既上空都要起單軌列車站
不如早早引定大部分車用偉發道、成業街好過
字大只顯得人自大
 樓主| dippy 發表於 2012-4-30 23:14 | 顯示全部樓層