hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) MP7866@82K 因車長與巴士迷爭執,需警方處理 ...
開啟左側

[突發!] MP7866@82K 因車長與巴士迷爭執,需警方處理

GW5878 發表於 2024-8-27 22:45 | 顯示全部樓層

VA73@2A 發表於 2024-8-27 22:19
最悲哀係車上面其他乘客竟然幫個行記唔係幫個司機

有個鹹魚仲要兇個司機話去運輸署投訴個司機投訴到佢有 ...

唔係幫住行記,但係司機因為行記既行為劈車,借住司機係成車最高話事人搞事拎福利多d,其實都唔抵幫
行記做左d咩行為先?
極其量都係拍片、企係走廊、嘈
頭兩者對司機 0 影響,
至於嘈=不安全的確係可以成立既 (嘈音接受程度因人而異),但如果成立既就要一視同仁,
巴士上要嚴禁談話同廢老開speaker播片,甚至報站同八仔機聲音都應該要cut左去,咁先可能確保行車時除機械聲音/打燈聲之外冇其他外來聲音影響呢個司機

利申非涉事者
VA73@2A 發表於 2024-8-27 22:47 | 顯示全部樓層
Togepi 發表於 2024-8-27 22:50 | 顯示全部樓層

遲兩分鐘開就投訴已經好冇謂,啲巴膠究竟咩事

82K上落唔算多,但搭過好多次其實真係好難完全準時(就算尾班都係),快就更加咪講

就算係時間鬆動啲嘅線都唔應該遲兩分鐘開就投訴,更可況係82K呢類趕少少嘅線?

根本就係無理取鬧
中五嘅小刺蛋 ;p
Togepi 發表於 2024-8-27 22:51 | 顯示全部樓層

Del
中五嘅小刺蛋 ;p
X962 發表於 2024-8-27 23:06 | 顯示全部樓層
有另一條片,三分半鐘巴膠發難紀錄
https://www.youtube.com/watch?v=lqwcS-s5jCo

精華語錄:

綠衫地中海法律超人巴膠
  • 我要send畀人呀,我話畀你聽,你禁錮我呀,我要去法庭做證據啊,你知唔知啊?如果唔係點點樣做證據阿,法庭法官話邊個禁錮你啊,你求其指啊.啊.啊董建華禁錮我呀?唔通? 咁我都要講清㗎嘛,我派票我都要...
  • 運輸署署長都保你唔到呀
  • 你唔想做呀你就出聲啦
  • 你孭唔起㗎呢條罪
  • 李澤昌都幫你唔到
  • 你想唔想運輸署列你做黑名單,以後唔可以揸任何嘢,返屋企揸兜呀 (另一條片)

白衫粗口阿叔 (佢識講劈証,估計都魏巴膠)
  • 你差佬唔X嚟唔通等到聽朝呀?等到出年呀?你離X譜㗎!冇理由咁樣㗎嘛? 傻嘅你都戇x嘅,X你老X
  • 你冇合理理據禁錮人做咩呀?
  • 咪劈證囉,搞咁多嘢做乜X嘢即
  • 你輸X曬啦講真,唔通我哋畀人拉咩,下嗎?係都係你俾人拉啦,係到,你都戇XX嘅

戴headphone大聲MK巴膠仔
  • 你而家老幾啊?禁錮人啊?開門呀,開門啦。 揸巴士揸到你咁X樣嘅? 你而家唔插證我唔知你姓咩喎?
  • 我同你講呢,你而家開門呢?我就當冇嘢發生過。
  • 你咪禁錮人啦,阿巴士佬!你稱唔稱職呀?咁樣做嘢
  • 你唔想揸咪搵第二條友做囉,派呢部車畀你你有得say no㗎嘛,你攞得呢啲就預咗畀人影㗎啦,你老...

居民巴士服務NRX962
X962 發表於 2024-8-27 23:07 | 顯示全部樓層
JA5674 發表於 2024-8-27 22:39
可能都係巴膠嚟

綠衫肯定係巴膠嚟,我認得
tkglobe 發表於 2024-8-27 23:15 來自手機 | 顯示全部樓層

如果佢覺得咁樣投訴,人哋會入咗黑名單,咁佢真係小學雞,笑到笑死人
LBluemoonHK 發表於 2024-8-27 23:21 | 顯示全部樓層
X962 發表於 2024-8-27 23:06
有另一條片,三分半鐘巴膠發難紀錄
https://www.youtube.com/watch?v=lqwcS-s5jCo

headphone巴膠我好似見過,上個月搭完YT2687 77K返到上水總站,當時剛好另一條坑有YT8205 278X,我影到一半都被閙 ‘咪阻住啦巴膠’,我無計較即時行開,隨後過左一陣見到當事人問候其他路人老母,話人地擋住部2687,就係呢堆人敗壞名聲,搞到宜家中意巴士都有種羞恥感(巴士本身就係香港文化之一,想堂堂正正地熱愛也不許

HR1377 發表於 2024-8-27 23:27 | 顯示全部樓層
其實片段中人士已經違反公共巴士服務規例13A,任何乘客不得故意阻礙或妨礙司機或任何獲授權的人,或故意分散司機注意力,如無合理辯解即屬犯罪。
最後部份巴士迷被帶返警署協助調查,車長好似冇事
X962 發表於 2024-8-27 23:37 | 顯示全部樓層

其中一個主角 (LV1012 studio) 自己 up 片
https://youtu.be/2kTB0TxrDTY

真係傻人永遠唔知自己傻